Turska: Nova hapšenja navijača

Izvor: B92, 30.Jan.2014, 16:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska: Nova hapšenja navijača

Sedam navijača Fenerbahčea uhapšeno je posle utakmice sa Konjasporom u ponedeljak, saopštila je turska policija.

Policajci su posle meča u kancelariju na stadionu priveli petnaestak navijača, a posle saslušanja zadržali su sedmoricu.

Navijači su skandirali političke i antivladine parole tokom utakmice, koja je završena pobedom lidera 2:1.

Pokušavao sam da sprečim da navijači skandiraju političke slogane, ali sam priveden. Samo sam pitao policajce >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zašto hapse ljude“, rekao je Iljaš Buldžaj, jedan od vođa FFA, udruženja Fenerovih navijača.

U poslednje vreme na utakmicama Fenerbahčea, koji u Turskoj ima status narodnog kluba, sve su češće parole protiv vlade, posle zaoštravanja odnosa navijačkih grupa sa vlašću posle nedavnih protesta. Sve češće se skandira ime Alija Ismaila Korkmaza, 19-godišnjeg navijača primećenog tokom protesta, koji je ubijen u Eskišehiru.

Odeljenje za organizovani kriminal policije Istanbula, simultano sa kolegama u Izmiru, Mersinu i Kodžaeliju, sprovelo je u septembru operaciju razbijanja navodnih veza organizovanog kriminala sa navijačkim grupama. Tokom akcije uhapšena su 72 pripadnika tri najjače turske navijačke grupe – Čarši (Bešiktaš, najžešći protivnici režima), GFB (Fenerovi momci) i ultrAslan (Galatasaraj, Ultra lavovi).

Posle reakcije javnog tužioca 27 navijača je pušteno, a krajem tog meseca pred sudom u Sitanbulu pojavila su se 62. Među uhapšenima je i glavni vođa Fenerovih GFB Sefa Kalja.

Na spisku optužbi bili su podsticanje na nasilje, pretnje oružjem, pljačke, napadi na službena lica, namerno nanošenje telesnih povreda, podsticanje na ubistvo, sve do iznude od klubova, pretnjom da će izazivanjem neredima da ih dovedu do oštrih kazni domaćih i međunarodnih fudbalskih tela.

Bešiktaš je već kažnjen sa 4 meča pred praznim tribinama posle opšteg haosa na meču sa Galatasarajem.

Čarši, navijačka grupa Bešiktaša, igrala je važnu ulogu tokom antirežimskih protesta u Istanbulu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Turska: Nova hapšenja navijača

Izvor: B92, 30.Jan.2014

Sedam navijača Fenerbahčea uhapšeno je posle utakmice sa Konjasporom u ponedeljak, saopštila je turska policija...Policajci su posle meča u kancelariju na stadionu priveli petnaestak navijača, a posle saslušanja zadržali su sedmoricu...Navijači su skandirali političke i antivladine parole tokom...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.