Izvor: Blic, 20.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tumbaković - kineski car

Tumbaković - kineski car

Kinezi se klanjaju Ljubiši Tumbakoviću. Za tri godine, koliko bivši trener Partizana vodi prvoligaša Šang Dong, u vitrine tog kluba doneo je četiri trofeja, da bi u nedelju, nekoliko desetina hiljada navijača pozdravilo osvajanje duple krune. Srpski stručnjak proslavio je pobedu u finalu Kupa protiv Dalijena (2:0), a pre toga je i titula stigla u, za kineske prilike, mali grad sa sedam miliona stanovnika!

Tumbaković je ove sezone srušio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sve rekorde u kineskom fudbalu: po broju osvojenih bodova, uzastopnih pobeda, postignutih golova, a do pehara Kupa stigao je bez poraza, uz osam trijumfa zaredom.

- Ovde je prava fudbalska euforija - prenosi utiske Tumbaković. - Prvo je na aerodromu bio fantastičan doček, zatim je saobraćaj obustavljen da bismo stigli do centra grada gde su nas pozdravili navijači, a potom nas je primio predsednik provincije Čan Ša koja broji 100 miliona ljudi. Inače, Šang Dong je najveći grad ovog regiona, u njemu je rođen Mao Cetung, otac svih Kineza. Od 15 elitnih ekipa, mi imamo najveću posetu od 40.000 navijača i, evo, najbolje rezultate.

Posle šest titula, tri kupa, odnosno dve duple krune sa Partizanom, kratkog boravka u Saudijskoj Arabiji, Šand Dongu ste za tri godine doneli tri šampionske krune i Kup, a sada prvu duplu krunu?

- Ni ne pomišljam da se vraćam u Evropu, ugovor me ovde veže još dve godine, imam dugoročan program i apsolutno sam zadovoljan životom. Navikao sam se na život u Kini, država je progresivna, postoje svi uslovi za ispunjenje ambicija. Stadioni su fantastični, u mom klubu igrači su smešteni u Sportskom centru koji poseduje sav komfor, imamo četiri terena za treninge, od toga je jedan sa reflektorima, kvalitet fudbala iz godine u godinu je sve bolji.

U stručnom štabu pomažu vam sekretar Mića Radović, trener golmana Darko Belojević, dok glavnu reč na terenu vode Predrag Pažin, Aleksandar Živković i Igor Gluščević?

- Prezadovoljan sam njihovim igrama, problem je što na jednoj utakmici mogu da igraju samo dva stranca, pa često Gluščević ne dobija šansu jer je Pažin neprikosnoven u odbrani, a Živković igra maestralno. Istakao bih i rekordera po postignutim golovima reprezentativca Lija.

Naš Ratomir Dujković postao je selektor olimpijske reprezentacije Kine?

- Svakodnevno se čujemo, nedavno smo se i videli, Dujković je ovde fantastično dočekan, verujem da će u perspektivi sesti i na klupu A selekcije. Sve ambicije reprezentativnog fudbala sada se svode na što bolji plasman na Olimpijadi u Pekingu 2008, a tu su sve oči uprte u Dujkovića.

Srbija je dobro startovala u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo?

- Posle pada na Mondijalu u Nemačkoj, ovi rezultati su dobrodošli, želim našoj reprezentaciji da istraje na putu do šampionata u Austriji i Švajcarskoj. Tako bi na diskretan način poboljšali i kvalitet klupskog fudbala - završio je Tumbaković.

I. Velimirović

if(!window.goAdverticum)document.write('');if(window.goAdverticum)goAdverticum.addZone(31711);

|

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.