Teodosićev duh i denverska ljubav

Izvor: B92, 06.Sep.2019, 21:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Teodosićev "duh" i denverska ljubav

Novi meč, nova ubedljiva pobeda, nova demonstracija sile za plasman u četvrtfinale Mundobasketa.

Košarkaši Srbije nadigrali su Portoriko 90:47. Mnogi će reći: "Portoriko nikad gori".

Ali taj tim je pre samo nekoliko dana namučio selekciju Španije, koja je bez obzira na slabiji sastav nego prethodnih godina među kandidatima za najviši plasman.

Srbija je i ovaj put pokazala da ne obraća pažnju na ime, renome i kvalitet rivala već sa protiv svakoga >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << igra najbolje što može.

Jer maksimalnim zalaganjem tokom svih 40 minuta, čak i na +40, poručujete rivalu da ga ne potcenjujete već maksimalno poštujete.

Meč sa latinoameričkim timom smo rešili već u prvoj četvrtini, pa je bukvalno poslužio selektoru Đorđeviću kao jači trening koji nisu imali od dolaska u Vuhan.



"Kada završite utakmicu u 11, dođete u hotel u 12, spakujete se do 1, spavate do pola 7, doručkujete, pa putujete sat vremena do aerodroma, posle cele procedure letite dva sata, pa čekate prtljag na novom aerodromu sat vremena, pa putujete opet sat vremena autobusom do hotela, ručate oko 2, samo lud trener bi vodio ekipu na trening u 4"
, objasnio je selektor Srbije mladom kineskom novinaru zašto je otkazao trening u Vuhanu.

A Vuhan je znatno drugačiji i prijatniji od Fošana. Iako je mnogo toplije, greje i sunce za razliku od oblačnog juga, mnogo se lakše diše na ulici.

Možda je to bio razlog znatno praznije arene u odnosu na prvu fazu. Tek nekoliko hiljada navijača koji nisu ni približno očarani košarkom koju gledaju, pa ovaj put nijednom nismo čuli erupciju oduševljenja kada poentira njima omiljeni Srbin "Jokići".

Da, bio je radni dan, nezgodan termin, 15.30 po lokalnom vremenu, ali je i u Fošanu u sličnom terminu bilo mnogo više ljudi, i to ponedeljkom.

Situacija se malo popravila između prve dve četvrtine. Odjednom je krenuo svojevrsni "stampedo" na tribinama i da se popunjava donji prsten.

Očigledno je pušteno nekoliko hiljada navijača bez ulaznica, a s obzirom da su uglavnom bili mlađi, pretpostavljamo, ali ne tvrdimo, da su dovedeni organizovano posle školske nastave.

"Orlovi" su u međuvremenu nastavili da "melju" nemoćnog rivala, koji posebno nije imao rešenja za naše centre, pa je Nikola Jokić ostvario dabl-dabl, a da se nije ni oznojio, dok je Marjanović izabran za igrača utakmice.

Bobi je postao treći igrač Srbije sa malim trofejom u rukama pre svega što je sa 10 od prvih 17 poena Srbije na meču bukvalno "slomio" Portoriko već u prvoj četvrtini.

Međutim, Bobi je posebno oduševio sa nekoliko fenomenalnih dodavanja, jednim u stilu Miloša Teodosića.

Još jednom je maestralan bio Nemanja Bjelica koji je bio šuterski izuzetno raspoložen (4/6) trojke, a sam je srećan što ulazi u vrhunsku takmičarsku formu.

S druge strane, Bogdan Bogdanović nije imao svoj dan (1/6) iz igre, čime je ugrozio svoju poziciju u borbi za MVP-ja takmičenja.



"Na kraju se sve to samo iskristališe i dođe na svoje. Lepo je to, ali ne može da se bude MVP i da izgubiš",
objasnio je koliko mu je to nebitno bek Sakramento Kingsa.

Malo smo se zabrinuli kad smo videli besnog Nikolu Milutinova, koji je meč završio bez poena i brzo sa terena otišao u svlačionicu.

"Sve je u redu, nije igrao u prvom poluvremenu, pa je ušao u zamor. Posle se vratio, tražio je da izađe iz igre zbog zamora. Ne postoji sebičnost u ovoj ekipi, nije postojala, niti će", prokomentarisao je situaciju Aleksandar Đorđević.

U međuvremenu, već prvog takmičarskog dana u Vuhanu rešeno je pitanje putnika u četvrtfinale.

Španci su uz dosta muke i obilatu pomoć rivala u završnici meča savladali Italiju 67:60 i izbacili "Azure" iz dalje borbe za medalje.

Ostalo je da se u Vuhanu odluči samo ko će u Šangaj, a ko nazad na jug u Donguan – Srbija ili Španija.

Veliki rivali će se suočiti u nedelju od 14.30 po našem vremenu. Biće to najveći izazov za "Orlove" u Kini, a kako kaže Bogdanović, za nas opet tek sad počinje prvenstvo.

"Crvena furija" nije impresionirala u prva četiri meča, posle laganog posla u grupi sa Iranom, Tunisom i Portorikom, koji ih je poprilično namučio, u "Azurima" je imala prvog konkurentnog rivala i zamalo posrnula.

Iako bez pravog odgovora u reketu i sa neraspoloženim Markom Belinelijem, Italijani su imali 56:52 pred poslednja četiri minuta i nekoliko napada za +6/7.

Međutim, napadali su bezidejno, neorganizovano i neplanski i za to su surovo kažnjeni serijom 10:0 koja je donela važan trijumf Španiji.

Sada nas čeka prava košarkaška poslastica, dueli NBA zvezda, bekovski okršaji Rubija, Ljulja i Fernandesa s jedne, a Jovića, Micića, Bogdanovića i Gudurića s druge strane.

Ipak, u centru pažnje biće reket, jer ćemo se u Kini prvi put suočiti sa timom koji na centarskoj poziciji ima vrhunsku "peticu", u pitanju je naravno NBA šampion Marka Gasol.

Zanimljivo će svakako biti i videti duel saigrača iz Denver Nagetsa Nikole Jokića i Huanća Ernangomesa, koji je prošao srpske medije, ali se vratio kada je čuo moje pitanje imali poruku za Srbina: "Jokiću, volim te, ali u sledećem meču ćemo igrati jedan protiv drugoga. 'Ajde brate".

Toliko ovog puta za ponoćno javljanje iz Vuhana. Laku noć.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.