Sezona lova na Divlje mačke

Izvor: MVP.rs, 04.Apr.2015, 17:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sezona lova na Divlje mačke

Može li Kentaki da zaokruži "savršenu sezonu"?

U noći između subote i nedelje nas očekuje start Fajnal For turnira NCAA košarke za 2015. godinu. Na "Lukas Oil Stadionu" u Indijanapolisu na programu su mečevi polufinala koja će dati dve ekipe u borbi za titulu dve noći kasnije. Kao i uvek, očekuje nas spekatakl. Velelepno zdanje u najkošarkaškijoj državi Amerike prima oko 70.000 gledalaca, tako da će četiri najbolje ekipe ove sezone imati veliku podršku.
>> Pročitaj celu vest na sajtu MVP.rs <<
DUKE BLUE DEVILS (33-4) vs MICHIGAN STATE SPARTANS (27-11)

U prvom polufinalu zvanje favorita nosi Djuk. U sudaru dve prestižne škole prednost imaju Đavoli, pre svega zbog sjajnog Džalila Okafora koji je i dalje glavni favorit za zvanje prvog pika na predstojećem Draftu. Talentovani centar je oslonac ofanzive svoga tima, njegova rešenja na niskom postu odavno nisu viđena na ovom nivou košarke, tako da će i naredne noći biti udarna igra tima legendarnog Majka Šaševskog. Pored njega, kroz ovaj turnir najviše su pokazala preostala dva brucoša, sjajno krilo Džastis Vinzlou i ubojiti kombo bek Tajus Džons. Blu Devilsi igraju ujednačeno dobro na obe strane terena i dalje znaju da uđu u periode igre sa odličnim presingom u odbrani, što im donosi veliki broj lakih poena. Uz dominantnog Okafora, kroz turnir ih odlično služi i šut za tri poena gde se uz Džonsa ističe Kvin Kuk. U svakom slučaju, biće ovo još jedna prilika za renomiranu školu da se bori za NCAA titulu, a do sada ih imaju četiri (sve pod trenerom Šaševskim).

Šaševski i Izo 2018 mečeva: Šaševski 1016-310; Izo 494-198 19 puta F4: Šaševski 12; Izo 7 5 titula: Šaševski 4; Izo 1 Međusobni dueli: Šaševski 8-1 Izo

Ipak, protivnik nije ni malo lak. Od četiri ekipe na završnom turniru Spartansi su najmanje očekivani u Indijanapolisu jer su bili tek sedmi nosilac u svom regionu, dok su preostale tri ekipe bile prvi nosioci. U poslednjih par godina Spartansi nisu regrutovali ekstratalentovane igrače, ali iskusni trener Tom Izo iz sezone u sezonu radi odličan posao, formira borben i kompaktan tim bez zvezda koji radi krvavo za svaki posed lopte. Na ovogodišnjem Martovskom ludilu odgovornost je najviše preuzimao turbo brzi Trevis Trajs, koji ima odličnu kombinaciju šuta spolja i prodora pod koš. Trio nosilaca zaokružuju disciplinovani krilni igrači Denzel Valentajn i Brenden Doson koji se savršeno uklapaju u stil košarke koji trener Izo forsira već godinama. U večerašnjoj utakmici od posebne važnosti će biti kako će visoki igrači Spartansa odgovoriti na Okafora, a tu će možda i ključnu ulogu igrati Met Kostelo. U svakom slučaju, očekuje nas zanimljiv meč, čini se da Djuk ima sve na svojoj strani, ali NCAA turnir je mesto gde su ovakvi favoriti često ostajali bez plena.

KENTUCKY WILDCATS (38-0) vs WISCONSIN BADGERS (35-3)

Drugi meč izaziva više pažnje, pre svega zbog prvog favorita turnira i jedne od najubedljivijih NCAA ekipa u poslednjih 30-ak godina, tima Kentakija. Divlje mačke još nemaju poraz u ovoj sezoni i sve osim konačne titule za pulene Džona Kaliparija bi bio neuspeh. O Vajldketsima je sve već više puta rečeno, Karl-Entoni Tauns i Vili Koli-Stajn čine najbolji centarski tandem koledž košarke, koji pravi veliku razliku na obe strane terena. Radi se o igračima koji bi već od jeseni mogli da budu starteri u svojim NBA ekipama, što dovoljno govori o kapitalu koji Kentaki ima u njima. Spoljna linija je često potcenjivana, ali blizanci Herison (Aron i Endru) su i na prošlogodišnjem Mednesu pokazali da znaju da igraju velike utakmice, a ove godine su dobili veliku pomoć u Devinu Bukeru i Tajleru Julisu. Najveća snaga Vajldketsa je činjenica da imaju punu rotaciju od devet igrača sa kojom mogu da igraju na visokom nivou svih 40 minuta, a to je luksuz koji retko koja NCAA ekipa može sebi da priušti.

Kalipari i Rajan 1733 mečeva: Kalipari 593-174; Rajan 739-227 6 puta F4: Kalipari 4; Rajan 2 1 titula: Kalipari 1; Rajan 0

U Elit ejt fazi Kentaki je bio na ivici eliminacije protiv neugodnog Notr Dejma, a novi test dolazi od ekipe Viskonsina. Bedžersi su i prošle godine završili na Fajnal foru, a onda su sačuvali sve najbitnije igrače za ovu sezonu. Iskusni i autoritativni trener Bo Rajan ima na raspolaganju sjajnu generaciju koju predvodi student četvrte godine Frenk Kaminski, verovatno igrač godine u NCAA košarci. Fantastični senior pokriva pozicije 'četiri' i 'pet' i predstavlja noćnu moru za sve odbrane zbog odličnog šuta za tri poena u kombinaciji sa vrlo dobrom tehnikom na niskom postu. Kroz ovaj tunir najbolje sporedne uloge su odradili Najdžel Hejs i Sem Deker, sposobni da iskoriste svaki trenutak da izađu u prvi plan. Iako je Kentaki u ovom duelu veliki favorit, generalni utisak je da Viskonsin ima sve što je potrebno za veliko iznenađenje. Biće interesantno pratiti kako će se Kaminski boriti protiv fizički dominantnih rivala i koliko će timska odbrana Bedžersa moći protiv duboke rotacije Kaliparija.

Sve je spremno za spektakl u Indijanapolisu, sve oči američke sportske javnosti će u ova dva dana biti uperene u "Lukas Oil Stadion". Mogu li Divlje mačkeda sačuvaju zvanje nepobedivosti ili nas čeka prvorazredna senzacija u režiji neke od tri preostale ekipe?

(foto1: NCAA; foto2: FIBA; foto3: NCAA)

Nastavak na MVP.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MVP.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MVP.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.