Može li se klanjati u školskoj učionici u Nemačkoj?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Mar.2017, 12:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Može li se klanjati u školskoj učionici u Nemačkoj?

U Vupertalu je jedna gimnazija svojim muslimanskim đacima zabranila ''provocirajuću molitvu'' u školi, što nije prvi slučaj da se ovaj grad, jedan od najsiromašnijih u Nemačkoj, našao pred izazovom odnosa prema građanima islamske vere.

Više đaka vupertalske gimnazije ''Johanes Rau'' je, naime, u đačkim toaletima obavilo ritualno pranje, u školskim prostorijama raširilo svoje tepihe i, klanjajući se, molilo Alahu, što je primoralo direktorat da zabrani ''provocirajuću >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << molitvu'', a u ceo događaj uključila se i nadležna okružna Vlada, u Diseldorfu, dajući podršku školskim organima i pokušavajući da spreči ''pogrešan utisak'', zbog izbora reči u internom, školskom dokumentu o zabrani.

''Zabrana molitve, koja se obavlja na provocirajući način, u školskim prostorijama, treba da pruži podršku suživotu i da osigura školski mir'', rekla je jedna portparolka disledorfske vlade i time podržala internu odluku škole u Vupertalu, gradu na zapadu države, prenose nemački mediji.

U školskoj odluci o zabrani, mole se, naime, učitelji škole da školskoj upravi prijave imena učenika koji se na takav vidljiv i provocirajući način mole, što, kako navode mediji, podseća na policijski žargon.

To je izazvalo diskusije da li su islamski učenici na taj način i zato diskriminisani.

Škola, koja se povodom tog slučaja nije javno oglasila, želela je, kako navode nemački mediji, navodno samo da sakupi imena đaka, kako bi sa njima dalje razmatrali mogućnost traženja alternativnih rešenja.

Da li je škola ispravno postupila zabranjujući klanjanje u svojim svojim prostorijama ili nije, tema je o kojoj se diskutuje, dok nadležne institucije kažu da je zabrana molitve, ipak, dozvoljena.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NEMAČKA ZABRANA Muslimanski đaci ne mogu da se KLANJAJU u učionici

Izvor: Blic, 03.Mar.2017

U Vupertalu je jedna gimnazija svojim muslimanskim đacima zabranila ''provocirajuću molitvu'' u školi, što nije prvi slučaj da se ovaj grad, jedan od najsiromašnijih u Nemačkoj, našao pred izazovom odnosa prema građanima islamske vere...Više đaka vupertalske gimnazije ''Johanes Rau'' je, naime,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.