Manje šanse za Srbiju

Izvor: Politika, 09.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manje šanse za Srbiju

Srbija – Finska 0:0. – Bez prave igre i šansi izabranici Havijera Klementea remijem znatno umanjili izglede da zaigraju na Evropskom prvenstvu u Austriji i Švajcarskoj dogodine

Izabranici Havijera Klementea nisu uspeli na našem najvećem stadionu da ponove igru iz Helsinkija pa je nerešen rezultat protiv Finske 0:0 i najrealniji ishod. Na žalost, on Srbiju još dva koraka udaljuje sa Evropskog prvenstva 2008. u Austriji i Švajcarskoj. Nesporno kod naših igrača bila >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je prisutna ogromna želja i borbenost, ali prave igre nije bilo. Finci su došli sa očiglednom namerom da osvoje bar bod i u tome su kolektivnom organizovanom, čvrstom i disciplinovanom igrom zasluženo uspeli. Malo je nedostajalo pa da i beogradski meč počne poput onog junskog u Finskoj. Igrao se 4. minut kada je Krasić sa leve strane prebacio loptu na desnu, utrčao je Rukavina, centrirao, Lazović se spetljao a neometeni kapiten Stanković sa 14 metara šutirao po zemlji pored gola.

Aktivniji su bili reprezentativci Srbije u prvom delu, imali više loptu u nogama i pokušavali sa oba bloka da probiju zgusnutu odbranu rivala. Ovi su igrali čvrsto sa četvoricom u liniji u poslednjem bedemu ispred Jaskelainena kojima su se često priključivali još po dva ili četiri vezna igrača, tako da je veoma teško bilo pronaći pukotinu u njihovim redovima.

Finska je ozbiljnije zapretila u 17. minutu. Nurmela je prebacio našu odbranu utrčao je Johanson pokušao iz prve, ali je Stojković lako otklonio opasnost. Duško Tošić je u 29. minutu izvanredno ubacio Hipija, loše procenio let lopte, ali Lazović nije uspeo da je zahvati, iako je bio sam ispred golmana. Snažan udarac Stankovića u 37. minutu iz slobodnog udarca izmamio je aplauze gledalaca, ali je Jaskelainen izbacio u korner posle kojeg je Lazović glavom bio neprecizan.

U drugom delu Finci su krenuli angažovanije, ali je prvu veliku priliku propustio Lazović u 50. minutu, posle greške Tihinena, odlično je utrčao zahvatio loptu, ali je finski čuvar mreže maestralno intervenisao. Videvši da nema prave igre Klemente je u vatru ubacio Zorana Tošića i Jovanovića, već u 53. minutu, a u 62. je u igru morao i roviti Žigić. Izmene nisu urodile plodom. Igra je bila rastrzana, bez pravih rešenja i lopti za napadače. Gosti su maksimalno koristili svaku mogućnost da zaprete, ali je Ivanović bio priseban i na pravom mestu u ključnim momentima. Pokušavao je mlađani Kuzmanović da poveže redove, ali nije uspevao.

Bez pravih akcija, probojnosti, i sa mnogo vraćanja lopte unazad od naših igrača Finci su lako ostvarili cilj. Ovim remijem šanse Srbije da se ipak plasira na finalni turnir Evropskog prvenstva svedene su na minimum. One postoje, ali je za tako nešto neophodno da se savlada Portugalija, naredne srede u Lisabonu.

Crvene zvezde. 12.000. Branhar (Holandija). ŽUTI KARTONI: Janković, Z. Tošić (Srbija), Tainio (Finska).

Stojković 7, Rukavina 6,5, Ivanović 7,5, Dragutinović 7, D. Tošić 6,5 (od 53. Z. Tošić 6,5), Kovačević 6,5, Kuzmanović 7, Stanković 6,5, Janković 6,5 (od 53. Jovanović 6), Krasić 6, Lazović 6 (od 62. Žigić 6,5). SELEKTOR: Klemente

Jaskelainen 7, Asanen 7, Hipija 7, Tihinen 7, Nurmela 7, Taino 6,5, Kuivasto 6,5, A. Jeremenko 6 (od 74. Forsel –), Heikinen 6,5, Johanson 6,5 (od 78. Vis –), Sjelund 6,5. Hodžson.

--------------------------------------------------------------------------

Klemente: Još nije gotovo

Posle samo jednog osvojenog boda umesto planiranih tri selektor reprezentacije Srbije Havijer Klemente je izjavio:

– Očigledno je da su Finci došli u Beograd da se brane, mi smo imali četiri prilike u prvom delu i nismo uspeli da na vreme postignemo gol i promenimo igru i rezultat. Ni za njih ni za nas nerešeno nije dobar ishod. Bilo je veoma teško zbog lošeg i neravnog terena, tako da smo dosta lopti izgubili. Teško je bilo kombinovati i igrati pogotovo kada je rival tako zatvoren.

Na pitanje kakve su sada šanse srpske reprezentacije da se kvalifikuje među 16 najboljih u Evropi, selektor je odgovorio:

– Nisu se mnogo promenile. Na istom smo. Imamo jedan meč manje od Finske koji moramo da pobedimo, a ako u tome uspemo bićemo jednaki po broju bodova i ispred njih. Nije još ništa gotovo, biće neizvesno do kraja.

Od samo 12.000 gledalaca koji su došli na tribine našeg najvećeg stadiona Klemente je rekao:

– Nisam razočaran posetom, uvek imam veliko poštovanje prema gledaocima i hvala im na podršci koju su nam pružili.

Selektor finske reprezentacije Roj Hodžson je vidno zadovoljan kazao:

– Prezadovoljan sam rezultatom, znali smo da Srbija ima odlične rezultate, dobro smo se i disciplinovano branili, iznenađen sam samo malom posetom, jer bi nam bilo znatno teže da je stadion bio pun. Grupa je i dalje veoma otvorena, put do Austrije i Švajcarske je dug, osvojili smo važan bod, ali je Portugalija i dalje prvi favorit dok ćemo se mi zajedno sa Poljacima i Srbima boriti za drugo mesto.

--------------------------------------------------------------------------

Ujedinjeni protiv rasizma

Pre početka utakmice igrači obe selekcije razvili su transparnet na kome je na engleskom jeziku pisalo "Ujedinjeni protiv rasizma".

--------------------------------------------------------------------------

Stanković stigao Vujovića

Dejan Stanković koji će u utorak proslaviti 29. rođendan odigrao je 70. utakmicu u reprezentaciji i tako stigao Zlatka Vujovića na petom mestu rang-liste fudbalera koji su igrali za nacionalni tim od 1920. do danas. Podsetimo, vodeći je Savo Milošević sa 101 mečom ispred Dragana Džajića sa 85, Dragana Stojkovića 84 i Predraga Mijatovića 73.

--------------------------------------------------------------------------

Bez Jankovića u Portugaliji

Na isteku 19. minuta arbitar Branhar je dosudio prekršaj u korist Srbije. Janković je tražio od Holanđanina da pokaže žuti karton igraču Finske, a ovaj je kaznio našeg reprezentativca koji će zbog toga propustiti meč protiv Portugalije u Lisabonu naredne srede.

--------------------------------------------------------------------------

Za decu 15.868 diinara

U akciji FSS i Crvenog krsta prikupljeno je 15.868 dinara za decu čiji su roditelji stradali u ratnim stihijama.

Đorđe Smiljanić

[objavljeno: 09.09.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.