Izvor: B92, 23.Apr.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Maljković najavio razgovor sa čelnicima ULEB

Košarkaški trener Božidar Maljković najavio je danas da će zajedno sa Rankom Žeravicom razgovarati sa zvaničnicima Unije evropskih košarkaških liga (ULEB) o pronalaženju najpovoljnijeg rešenja za učešće klubova iz Srbije i Crne Gore u takmičenjima koja vodi ta asocijacija.

"Što se tiče odluke ULEB, Žeravica i ja ćemo iskoristiti poznanstvo sa čelnicima tog takmičenja i već početkom maja u Barseloni održati sastanak sa izvršnim direktorom Djordijem Bertomeuom, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << gde ćemo razgovarati o toj temi i pokušati da pronadjemo najbolje rešenje za nas", rekao je Maljković na konferenciji za novinare u Kući košarke u Beogradu.

"Umreću braneći tezu o neminovnosti Jadranske lige. Svestan sam da ću ovom izjavom navući gnev neprijatelja, ali baš me briga. Isto tako sam još pre deset godina rekao da će se zona igrati u NBA ligi", dodao je Maljković.

Upitan zašto misli da je Jadranska liga neminovnost, Maljković je rekao:

"Zato što je liga eks Jugoslavije svojim rezultatima dokazala svoju uspešnost. Igračima su potrebne jake utakmice, jer bez njih ne mogu da postanu dobri i uspešni košarkaši."

Predstavnici Jadranske lige i ULEB-a saopštili su, u subotu u Zagrebu, da svi klubovi iz regiona bivše Jugoslavije svoje mesto u takmičenjima pod okriljem ULEB-a potvrdjuju učestovanjem u Jadranskoj ligi. Suština te odluke je da klubovi iz SCG više neće imati prohodnost u Evroligi, s obzirom da liga SCG nije članica udruženja koje vodi u to takmičenje. Plasman u Evroligu obezbedjen je, međutim, za klubove iz Jadranske lige, koja je članica ULEB-a.

"Branićemo interes naše košarke. Uvek je moguće pronaći formulu koja svim stranama odgovara", rekao je Maljković.

On je ocenio da, ipak, veći deo krivice za novonastalu situaciju oko prohodnosti klubova u Evroligu i ULEB Kup nose klubovi iz SCG, indirektno im zamerivši da imaju "nizak prag tolerancije i izražen međusobni animozitet".

Maljković, koji je, kao i Žeravica, član Stručnog saveta Košarkaškog saveza SCG, posetu sedištu ULEB-a u Barseloni najavio je za 4. ili 5. maj.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.