Leb u vođstvu posle prvog dana

Izvor: B92, 30.Jan.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Leb u vođstvu posle prvog dana

Vozač Sitroena Sebastijan Leb nalazi se u vođstvu posle prvog dana Relija Irske kojim je startovala nova WRC sezona.

Petostuki svetski reli šampion je u Sitroenu C4 je šest brzinskih ispita u petak završio u vremenu od 1:09:35.2 sata, 44.4 sekunde ispred klupskog kolege Španca Danija Sordoa i prvog vozača Forda i glavnog konkurenta u borbi za titulu Mike Hirvonena.

Francuz je startovao oprezno ali je posle izletanja Jari-Matija Latvale u Fordu preuzeo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vođstvo koje nije ispuštao do kraja poslednjeg brzinskog ispita voženog u petak. Prvog dana relija trebalo je da budu održane još dva specijalna ispita ali su one otkazane zbog lošeg vremena.

Leb, koji ove sezone želi da osvoji šestu uzastopnu titulu, uslove u Irskoj je opisao kao nemoguće za vožnju, ali je ipak uspeo da pobedi na pet od šest brzinskih ispita voženih u petak, posle dominacije Latvala na prvom specijalu.

„Pri brzini od 80 km/h smo gubili kontakt sa podlogom i bilo je toliko mračno da nismo videli gde se nalazi voda, a putevi su širine kao automobil", rekao je Leb.

Latvala je trijumfovao na prvom specijalu s prednošću od skoro 18 sekundi ali je odustao već na sledećem ispitu zbog polomljene pogonske osovine i dve probušene gume. Zbog odustajanja mladog Finca Urmo Ava iz Estonije je imao 22 sekunde prednosti posle drugog brzinskog ispita ali je aktuelni šampion već posle četvrtog specijala imao prednost od 31 sekunde.

Hening Solberg ima nešto više od tri minuta zaostatka u odnosu na Leba na četvrtom mestu, Konrad Rautenbah je peti, dok je Serbastijan Ožije na šestom mestu. Kris Etkinson se nalazi na sedmom mestu posle prvog dana, dok Britanac Metju Vilson kompletira prvu osmoricu, koliko ih i osvaja bodove.

Reli Irske se nastavlja u subotu kada je na programu šest specijalnih ispita.

Rezultati prvog dana relija Irske:

1. Sebastijan Leb (Francuska) Sitroen 1:09:35.2

2. Dani Sordo (Španija) Sitroen + 0:44.4

3. Miko Hirvonen (Finska) Ford + 1:04.8

4. Hening Solberg (Norveška) Stobart Ford + 3:09.4

5. Konrad Rautenbah (Zimbabve) Sitroen Junior tim + 4:18.3

6. Sebastijan Ožije (Francuska) Sitroen Junior tim + 4:23.2

7. Kris Etkinson (Australija) Sitroen Junior tim + 4:51.2

8. Metju Vilson (Velika Britanija) Stobart Ford + 4.56.0

9. Garet Mekhejl (Irska) Garet Mekhejl + 5:05.1

10. Emon Boland (Irska) Emon Boland + 5:54.5

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.