Lam: Savez previše plaća Nagelsmana

Izvor: B92, 01.Okt.2023, 23:37

Lam: Savez previše plaća Nagelsmana

Filip Lam, bivši kapiten Nemačke i nekadašnji igrač Bajerna, počeo je da piše kolumne za portal "Die Zeit".

On je u poslednjoj koja je objavljena, analizirao potez da za selektora Nemačke bude imenovan Julijan Nagelsman.

"Julijan Nagelsmann dobio je zadatak da fudbalskoj reprezentaciji da ravnotežu i stabilnost, uspostavi hijerarhiju, kontinuitet, stil; drugim rečima, da joj novo lice i nađe način da iskoristi svoj enormni potencijal. Sve to je Nemačkoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u posljednje vreme nedostajalo. Neko će reći da nema mnogo vremena za to, ali Valid Regragui je s Marokom na Svetskom prvenstvu pokazao da kvalitetni lideri mogu u potpunosti da okrenu stvari za samo nekoliko meseci", piše Lam.

On je rekao da ipak nije iznenađen dolaskom mladog stručnjaka na kormilo nacionalnog tima.

"Nagelsman je bio prirodni kandidat za upražnjeno selektorsko mesto. Još otkako je, tad još mlađi od 30 godina, poveo Hofenhajm od borbe za opstanak do Evrope, znalo se da je izuzetno talentovan trener. Ali on još nije dokazao da može da razvija vrhunsku ekipu. S Lajpcigom mu je dobro išlo, ali razdaljina od Bajerna ostala je više-manje ista. U Minhenu je stekao iskustvo na najvišem nivou koje može da mu pomogne na poslu koji je sad dobio".

"Njegov mandat u Bajernu sigurno mu je pomogao i prilikom pregovora sa Savezom. Moj klub je jedan od samo desetak u Engleskoj, Španiji, Nemačkoj, Italiji ili Francuskoj koji može da plaća astronomske cifre; tamo najbolji igrači i treneri zarađuju dvostruko ili trostruko više nego deceniju ranije i onaj ko uspe u takvom klubu automatski spada među najbolje plaćene ljude u fudbalu. DFB već drugi put zaredom za selektora bira trenera koji je gotovo neposredno pre toga bio otpušten u Bajernu. Nagelsman će u reprezentaciji zarađivati 400.000 evra mesečno, iako se Savez nedavno našao u teškoj finansijskoj situaciji", konstatovao je Lam.

Dodaje da je to moglo drugačije da se reši.

"To nije dobro. Previše je to novca. Prihvatam argument da ne može ništa da se napravi oko ekonomske dinamike u klubovima koji se nadmeću za najviše ciljeve, pa tako i za najbolje igrače i trenere. Ali fudbalski savezi ne bi trebalo da slede njihov primer i nude takve preterano visoke plate. Više od dva miliona evra, možda ponekad više zavisno o ostvarenom uspehu, ne bi trebalo da bude nužno. Savezi imaju vlastitu kulturu i igraju prema vlastitim pravilima, pa bi trebalo da imaju i vlastitu ekonomsku logiku. Svega je 10 do 15 reprezentativnih utakmica godišnje; u vrhunskom klubu igra se tri ili četiri puta više. U kontekstu velikih turnira koji se održavaju svake dve godine, selektore bismo mogli doživljavati i kao 'sezonske radnike'. Između Svetskog i Evropskog prvenstva rupe su u trajanju između četiri i šest nedelja tokom kojih selektor ne radi s ekipom, koju na raspolaganju ima na samo po desetak dana u tih nekoliko navrata", zaključio je Lam.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.