LŠ: Dva derbija, zabava u Maksimiru

Izvor: B92, 23.Okt.2012, 21:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LŠ: Dva derbija, zabava u Maksimiru

Treće kolo Lige šampiona u grupama A, B, C i D. igra se u sredu uveče.

Mnogi na centralna dva kola grupne faze gledaju u paru, jer se timovi sastaju dvaput u 14 dana.

Najatraktivnije dvomeče igraju Dortmund - Real i Arsenal - Šalke, a pod najvećim pritiskom je Zenit, posle nule u prva dva meča.

Dnevni program počinje u 18 časova u Sankt Peterburgu, a sedam mečeva se igra od 20.45.

Grupa A: Bogatuni stižu u susedstvo

Dinamo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Zagreb – PSŽ (20.45), stadion Maksimir

Ekipa Dinama je takmičenje u Ligi šampiona započela sa dva poraza od po 2:0, od Porta kao domaćin i od kijevskog Dinama kao gost, i apsolutni su autsajderi u grupi A. Sedmostruki uzastopni šampion Hrvatske sigurnim koracima ide ka novoj tituli, jer je tokom vikenda savladao Inter iz Zaprešića sa 2:0. Dinamove šanse u ovom meču su ravne nuli, i igrači Ante Čačića trudiće se da prime što manje golova.

“Igramo protiv jednog od najboljih klubova Evrope, tako da se jako radujemo meču. Samim tim što igramo Ligu šampiona, drugu godinu za redom, je veliki uspeh za nas, a zadatak nam je da ove godine igramo mnogo bolje. To znači da želimo da osvojimo neki poen u grupi, a pokušaćemo već na meču sa PSŽ”, rekao je Ante Čačić pred meč sa francuskim gigantom.

PSŽ u prva dva kola ima pobedu i poraz, savladao je Dinamo Kijev kao domaćin sa 4:1, dok je kao gost izgubio od Porta sa 1:0, ali je apsolutni favorit meča protiv zagrebačkog tima. U domaćem prvenstvu PSŽ vodi tesnu borbu sa ekipom Marseja, a u prethodnom kolu pobedio je Rems sa 1:0.

“Kao i protiv Porta, daćemo svoj maksimum i u meču sa Dinamom. Ovo je Liga šampiona, i svaki tim mora da da svoj maksimum, jer ovo je ipak najelitnije evropsko takmičenje. Naša želja je da prođemo u nokaut fazu, i na tom putu moramo da pobedimo i Dinamo. Naš veliki problem je nedostatak iskustva u evropskim takmičenjima, ali mislim da ćemo, ako budemo išli korak po korak, postići puno toga”, izjavio je Karlo Ančeloti na konferenciji za novinare.

Ova dva tima se do sada nisu sastaja u evropskim takmičenjima, a u utakmicu Dinamo ulazi u kompletnom sastavu, dok za PSŽ neće igrati Nene, zbog preloma jagodične kosti, i Mota, zbog povrede noge.

Porto – Dinamo Kijev (20.45), stadion Dragao

Porto sa prvog mesta dočekuje kijevski tim, pošto je u prva dva kola zabeležio dve pobede, dok Dinamo deli drugu poziciju sa PSŽ. U portugalskoj Premijer ligi Porto deli prvo mesto sa Benfikom, sa po 14 bodova iz šest odigranih kola, a u poslednjem kolu dobio je veliki derbi protiv Sportinga, rezultatom 2:0.

“Pripremamo se za meč kao i za bilo koji drugi, prenosimo važne informacije igračima, i trudimo se da se najbolje pripremimo za meč. Tražićemo našu igru, pokušaćemo da kontrolišemo loptu tokom čitavog meča i da probamo da pobedimo”, rekao je trener domaće ekipe, Vitor Pereira.

Sa druge strane, Dinamo je u prvom kolu demoliran od tima iz Pariza, dok je u drugom kolu savladao zagrebački tim sa 2:0. U prvenstvu Ukrajine Dinamu ne ide baš najbolje, jer je u poslednja dva kola zabeležio dva poraza, u poslednjem je kao domaćin izgubio od Metalista sa 3:1, i trenutno ima 12 bodova manje od vodećeg Šahtjora.

“Dinamo će pokušati da pronađe svoj put do nokaut faze. Poraz od PSŽ je ostao iza nas i fokusirani smo samo na mečeve koji nas očekuju”, izjavio je trener Dinama, Oleg Blohin.

Za domaće Migel Lopes i Džejms Rodriges se vraćaju u tim, dok je Aleks Sandro još uvek rovit, dok će se za goste u tim vratiti Niko Kranjčar i Maksim Koval.

Porto 2 2 0 0 3:0 6

PSŽ 2 1 0 1 4:2 3

Dinamo Kijev 2 1 0 1 3:4 3

Dinamo Zagreb 2 0 0 2 0:4 0

Grupa B:

Monpelje – Olimpijakos (20.45), stadion De la Moson

Duel začelja tabele grupe B, u kojem će i jedan i drugi klub tražiti šansu za evropsko proleće, najverovatnije u Ligi Evrope. Monpelje je posle prošlosezonske titule imao velike planove i za Ligu šampiona, međutim, klub je rasprodat, što je umnogome uticalo na rezultate kluba u ovoj sezoni. U prva dva kola francuski klub ima poraz i nerešenu utakmicu, kao domaćin je izgubio od Arsenala sa 2:1, dok je u gostima igrao 2:2 sa Šalkeom. Ni u prvenstvu Francuske im ne ide ništa bolje, trenutno se nalazi na 16. mestu na tabeli, a za vikend je izgubio kao gost od Rena sa 2:1.

“Ovo je jako bitan meč za oba tima. Posle žreba smo znali da će nam oni biti najveći protivnik u grupi, jer su Šalke i Arsenal definitivno bolji klubovi od nas. Pobednik ovog dvomeča imaće priliku da igra evropsko proleće u Ligi Evrope. Mislim da nismo favorite ovog meča, bez obzira što igramo na našem terenu”, rekao je trener Monpeljea Rene Žirar.

Grčki šampion je ovosezonsku Ligu šampiona startovao sa dva poraza, kao domaćin izgubio je od Šalkea sa 2:1, dok je kao gost od Arsenala savladan rezultatom 3:1. Što se grčkog šampionata tiče, ‘crveno-beli’ iz Pireja igraju jako dobro, jer u prvih sedam kola imaju isto toliko pobeda, uz pobedu nad Ksantijem od 4:0 prošlog vikenda.

“Svakako veoma bitan meč za nas. Ako uspemo da pobedimo, imaćemo šansu za prolaz dalje. Za nas i za Monpelje ovo je najvažniji meč. Iskreno, zadovoljan sam igrom, ali ne rezultatima, zato želim da pobedimo”, objasnio je trener Olimpijakosa Leonardo Žardim.

Ova dva tima se do sada nisu sastajala u Evro kupovima, a za domaćina neće igrati Kairm Ait-Fana zbog teške povrede ukrštenih ligamenata, dok je Gari Bokali suspendovan. Za Olimpijakos neće igrati Ariel Ibagaza, dok će se Vasilis Torosidis vratiti u ekipu.

Arsenal – Šalke (20.45), stadion Emirejts

Svakako najzanimljiviji meč grupe B, borba koja će verovatno odlučiti ko će takmičenje po grupama završiti na prvom, a ko na drugom mestu. Arsenal ima maksimanlnih šest bodova iz dva meča, posle pobeda nad Monpeljeom i Olimpijakosom. U Premijer ligi Arsenal je trenutno na devetoj poziciji, a tokom vikenda doživeo je nezgodan poraz od Norviča sa 1:0.

“Imamo veliku šansu da se pobedom protiv Šalkea učvrstimo na prvoj poziciji, i zato tu šansu moramo da iskoristimo. Svi znamo da će naš uspeh zavisiti najviše od rezultata na našem terenu. Mislim da možemo da pobedimo jer imamo veoma ambicioznu ekipu. Momci su bili jako razočarani zbog poraza i sada moramo da dobijemo”, rekao je Arsen Venger.

Šalke se posle velike pobede nad Borusijom iz Dortmunda tokom vikenda nalazi na trećem mestu Bundeslige, i sa velikom dozom samopouzdanja odlazi u goste Arsenalu. Sigurno je da sve ljubitelje fudbala očekuje jako dobra utakmica.

“Ako budemo prikazali istu igru kao i protiv Dortmunda imamo čemu da se nadamo. Moramo da budemo dobro organizovani i u odbrani i u napadu, da zatvorimo sve prilaze golu. Ipak, ne smemo da budemo mnogo defanzivni, moramo da igramo potpuno istu utakmicu kao protiv Borusije”, rekao je Klas-Jan Huntelar.

Arsenal će u ovaj meč ući znatno oslabljen, jer neće igrati Aleks Oksland-Čembrlen, Bakari Sanja, Tio Volkot i Abu Dijabi, dok za Šalke neće igrati Julijan Draksler i Kirjakos Papadopulos.

Arsenal 2 2 0 0 5:2 6

Šalke 04 2 1 1 0 4:3 4

Monpelje 2 0 1 1 3:4 1

Olimpijakos 2 0 0 2 2:5 0

Grupa C: Zenit hvata priključak

Zenit – Anderleht (18.00), stadion Petrovski

Dan se kao i obično otvara u Rusiji, gde u grupi C Zenit grabi poslednju slamku u duelu sa Anderlehtom. na papiru razlika u kvalitetu je ogromna i potpuno je na strani ruskog šampiona, ali su finiš prelaznog roka i mesec koji je usledio izazvali veliku dramu.

Situacija u klubu se sredila, tako bar tvrde u Piteru, nema više zle krvi, a vezali su dve pobede u RPL, doduše protiv prilično slabih klubova iz Krasnodara. Serija bi mogla da se nastavi, jer su im i u narednim nedeljama rivali iz donjeg doma, pa bi dobrim dvomečom sa anderlehtom mogli znatno da podignu formu pred najzahtevniji deo jeseni, kada čekaju Malagu i gostuju Milanu.

Anderleht je pobedio Beveren rutinski, uz gol Milana Jovanovića, i tako zaustavio neprijatnu seriju od dva poraza pred reprezentativnu pauzu. Župiler liga je najzabavnija godinama unazad, sa pet ekipa u tri boda. Ipak, LŠ je za njih potpuno drugi nivo – dovoljno je reći da im je poslednju pobedu u grupnoj fazi doneo Vensan Kompani da shvatite da je od tada prošlo neko vreme.

Čujem da je generalni menadžer briselskog kluba rekao da im trebaju bar četiri boda iz dvomeča sa nama”, kaže Lučano Spaleti. “Mi to isto mislimo za njih, iako su nam ciljevi različiti – njima je proleće u Ligi Evrope sasvim ok, nas ništa ispod osmine finala LŠ ne zanima u ovom trenutku. Zato nema mesta za grešku. U situaciji u kakvu smo se doveli četiri boda su neophodna, a šest je poželjno”.

Situacija sada je drugačija u odnosu na onu pred prva dva meča”, potvrđuje Italijan da su se stvari na relaciji domaći igrač – Hulk i Vitsel sredile.

Bez Mbokanija, kojem je slomljen nos, Anderlehtu će biti još teže, ali je pomenuti generalni menadžer Herman van Holsbek

"Ova dva meča sa Zenitom pružaju nam dobru priliku, bitno je da osvojimo bar dva boda, ali možemo i do četiri ili čak šest. Znamo da su oni pod pritiskom, ali i mi moramo da odradimo svoj deo posla. Naš mentalitet je vrlo bitan, moramo dati svaki atom snage. Povređeni igrači ne smeju da budu opravdanje”.

Malaga – Milan (20.45), stadion La Rosaleda

Hit dosadašnjeg toka Lige šampiona bez dileme je Malaga. Klub koji je bio bukvalno na ivici finansijskog kolapsa izborio je ulazak u LŠ pobedom nad Panatinaikosom, a priliv novih igrača doneo je čudesne rezultate – 3:0 kod kuće protiv Zenita, zatim isti skor u Briselu protiv Anderlehta.

Ne samo da igra lepo, klub iz Andalusije igra i atraktivno, a među 10 najlepših golova prva dva kola LŠ njihova su najmanje četiri. Sada je pred njima najveći ispit, rival im je sedmostruki prvak Evrope.

Milan igra katastrofalno u ligi (protiv Lacija doživeli peti poraz u osam kola, 15. mesto), Alegriju se stolica ljulja, ali u Ligi šampiona su uspeli da prođu kroz teško iskušenje na Nevi, pa iz dva kola imaju 4 boda.

Malaga 2 2 0 0 6:0 6

Milan 2 1 1 0 3:2 4

Anderleht 2 0 1 1 0 3:1

Zenit 2 0 0 2 2:6 0

Grupa D: Spektakl u Dortmundu

Borusija – Real Madrid (20.45), stadion Vestfalen

Grupa smrti donosi nam veliki derbi na Vestfalenu, gde četiri dana posle duplog horora u rurskom derbiju Borusija dočekuje Real. Šampion Nemačke izgubio je od najvećeg rivala Šalkea pred svojom publikom, uz veliko nasilje ispred stadiona i širom graa, desetine povređenih i 180 uhapšenih.

Sada treba misli prebaciti na takmičenje u kojem “žuti” za sada dobro stoje, a pre tri nedelje su nesrećno ispustili pobedu u Mančesteru koja bi verovatno obezbedila osminu finala. Sada im dolazi tim koji ih je nasledio na evropskom tronu krajem devedesetih, ali u izddanju prilično drugačijem od tadašnjeg.

Real se za vikend nije pošteno ni oznojio sa atraktivnom, ali nedovoljno čvrstom Seltom, a posle klimavog početka sada su u vrlo dobroj formi – seriju trijumfa na trenutak je presekao je presekao remi na Kamp Nou.

Ajaks – Mančester Siti (20.45), Amsterdam Arena

Učinak Mančester Sitija u Ligi šampiona u dosadašnjih osam mečeva prilično je mizeran, prošle sezone su se dočepali trećeg mesta u grupi, a i sada su na istoj poziciji. Pred njima je dvomeč sa Ajaksom, u kojem svaki izgubljeni bod predstavlja veliki neuspeh.

Edin Džeko je posle još jednog preokreta izrastao u istinskog heroja na Istlendsu, a trenutno traje polemika da li mu treba dati šansu od početka, ili je najbolji kada ulazi sa klupe.

Ajaks je po imenu veliki klub, ali njegov tim već celu decniju nije dovoljno snažan za ovakvu konkurenciju. Posle dve vezane domaće titule, ne ide im najbolje u Erediviziji, gde su remijem u Almelu izgubili priključak sa vodećom trojkom. Još više zabrinjava to što su protiv nejakog Heraklesa ispustili dva gola prednosti u poslednjih 10 minuta.

Za razliku od nekih evropskih rivala, Frank de Bur se ne žali na finansijsku prednost koju ima njegov rival.

“Oni ne rade ništa nelegalno. Mi nemamo toliko novca, pa moramo da razmišljamo kreativno. Zato u našem klubu akademija ima ključno mesto. iše volim da je tako, nego da kupujemo igrače, mada bi lakše bilo da kupujemo. Naša filozofija fudbala je drugačija”.

Real Madrid 2 2 0 0 7:3 6

Borusija Dortmund 2 1 1 0 2:1 4

Mančester Siti 2 0 1 1 3:4 1

Ajaks 2 0 0 2 1:5 0

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dinamo u nemogućoj misiji

Izvor: Nezavisne Novine, 23.Okt.2012

Pred fudbalerima Dinama u srijedu (20.45) je treća utakmica u Ligi šampiona ove sezone - na "Maksimiru" gostuje PSŽ. "Modri" imaju osam uzastopnih poraza u grupnoj fazi i sada će imati težak zadatak da prekinu niz.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Dortmund srušio Real, poraz Sitija

Izvor: B92, 24.Okt.2012, 21:17

Fudbaleri Borusije pobedili su u Dortmundu madriski Real sa 2:1, u derbiju trećeg kola Lige šampiona...Ekipa Jirgena Klopa je tako prestigla Madriđane na tabeli D grupe pošto sada ima sedam bodova, jedan više od šampiona Španije...U ostalim duelima u prve četiri grupe odigranim u sredu uveče...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.