Izvor: MozzartSport.com, 08.Maj.2021, 23:13

Ko ide ranije na odmor - Atlas ili Tigres?

Meksiko: Noćas na programu dva duela Ligilje, odnosno, borbe za mesto u četvrtfinalu Klausure

Uzbuđeni što se konačno posle tri sezone vraćaju u završnicu nekog od ligaških formata, u ovdašnjem fudbalskom svetu poznat i kao Ligilja, a sa ciljem da se pred svojim navijačima vrate na pobedničke staze, igrači Atlasa iz Gvadalahare noćas (02.00) će na svom Halisko stadionu u sklopu rekvalifikacionog turnira za mesto u četvrtfinalu Klausure 2021. godine, da ugoste >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << Tigrove iz Montereja.

Za razliku od Ligilje, koja faktički predstavlja četvrtfinale i gde će se igrati dvomeči, a u koju su se direktno plasirali timovi sa prva četiri mesta iz ligaškog dela, rekvalifikacioni deo u kojem nastupaju ekipe od petog do dvanaestog mesta, odigraće po jedan susret, a uloga domaćina pripada bolje rangiranom klubu u prethodnom delu šampionata. Pobednik iz duela gvadalaharskih Lisica i monterejskih Tigrova ulazi u samu završnicu turnira, gde ih kao drugoplasirani tim iz ligaškog dela već čeka Klub Amerika, najtrofejniji klub na tlu Meksika.

U svojoj poslednjoj utakmici, sastav koji predvodi Dijego Martin Koka, slavio je rezultatom 5:1 na gostovanju protiv Nekakse, čime je ligaški deo sezone završio na 7. poziciji sa 25 osvojenih bodova, tri manje od mesta koja su direktno vodila u četvrtfinale.

02.00: (2,05) Atlas (3,00) Tigres (3,80)

Za ovaj susret očekuje se da će argentinski stručnjak, ponoviti sastav sa kojim je gostovao pre sedam dana u Aguskalijentesu. Na golu će stajati standardni čuvar mreže, Kolumbijac Kamilijo Vargas, a ispred njega u ulozi štoperskog tandema naći će se Ugo Martin Nervo i peruanski reprezentativac Anderson Santamarija. Vezni red sačinjavaće Aldo Roča, Anhel Markez i Renato Ibara, dok će se na pozicijama krilnih napadača naći mladi Džonatan Erera (19) i Jan Tores (20), inače dva igrača sa najviše postignutih golova u sastavu Rionegrosa. Sam napad, kao najisturenijem igraču u formaciji pripada Argentincu Miltonu Karalju, nekadašnjem članu Rosario Sentrala, MLS sastava Nju Ingland Revolušna, italijanske Peskare, kao i Velez Sarsfilda, odakle je krenuo put Meksika, gde je pre crno-crvenog dresa tima iz Gvadalahare branio boje Doradosa, Tihuane i Kruz Azula.

Lisice se u ovom susretu ne bore samo protiv Tigrova, već i protiv statistike, koja im nije naklonjena. Atlas je kao domaćin izgubio poslednja dva meča u šampionatu, od Leona i Čivasa u gradskom derbiju, a takođe ima čak osam uzastopnih utakmica bez pobede nad Tigresom u svim takmičenjima. Međutim, Rionegrosi su ove sezone osvojili 12 bodova na svom terenu od mogućih 18, sa tri pobede i tri remija, tako da Mačkama neće biti nimalo lako da ponove pobedu od pre tri meseca koju su izvojevali na ovom stadionu.

Sa druge strane, vezano za Universitetski klub San Nikolasa da Garze, više se govori o tome kako njihov trenutni šef stručnog štaba Rikardo Fereti napušta ekipu po okončanju Klausure, ali i mega pojačanju koje su uspeli da izboksuju za naredni format Apertura. Naime, Tigres je ozvaničio potpisivanje francuskog igrača Florijana Tovana, koji je bio deo nacionalne selekcije u osvajanju Svetskog prvenstva 2018 godine u Rusiji. Vezista Olimpika iz Marselja u Meksiko dolazi kao slobodan igrač i bez naknade za obeštećenje, a kako je potvrdio Maurisijo Deoner, direktor kompanije Semeks koja upravlja Tigresom, Tovan je potpisao ugovor na pet godina.

Sve ukazuje na to i da će novi trener Tigrova od naredne sezone biti legendarni meksički stručnjak Migel Ernesto Erera. Za sada nema zvaničnog potpisa sa El Paihom, kako glasi popularan nadimak ovog fudbalskog genija, ali razgovori su bili usmereni na formalizovanje sporazuma kada se aktivnosti Tigresa okončaju u Klausuri za 2021. godinu, gde pokušavaju da se dokopaju plej-ofa preko rekvalifikacionog duela sa Atlasom.

Rikardo Fereti, koji trenutno obavlja funkciju šefa stručnog štaba, proživljava svoju treću sezonu na klupi Tigrova, a po sopstvenoj želji i izjavi pre završetka šampionata, neće produžiti saradnju sa timom iz San Nikolasa. Tigres je bio tim koji je u poslednjoj deceniji osvojio pet titula nacionalnog šampionata, a pod vođstvom ovog brazilskog stručnjaka prvi put u klupske vitrine smestio je i pehar namenjen kontinentalnom šampionu, osvojivši KONKAKAF Ligu šampiona 2020. godine. Kao vrhunac svega, Mačke su postale prva ekipa iz Severne, Centralne i Karipske Amerike koja je uspela da dođe do finala Svetskog prvenstva za klubove, gde su minimalnim rezultatom poražene od minhenskog Bajerna.

04.15: (1,68) Santos Laguna (3,50) Keretaro (5,00)

Tigres je u poslednjem susretu ligaškog dela takmičenja ostvario remi bez golova, takođe na gostovanju u Gvadalahari protiv Čivasa, čime se sa 23 osvojena boda našao na desetoj poziciji. Od devet gostovanja, na kojima su se velike Mačke ove sezone obrele, samo u tri navrata uspele su da se vrate sa čitavim plenom, a jedna od pobeda upravo je bila na stadionu Halisko protiv Atlasa u sklopu trećeg kola, kada je rezultat bio 2:0 u korist gostiju. Golove na tom susretu postigli su Karlos Gonzales i Hulijan Kinjones koji bi i na noćašnjem susretu pored prve zvezde tima Andre-Pjer Žinjaka, trebalo da čine ofanzivnu liniju svoje ekipe.

Na poslednjih deset susreta ovih ekipa, Tigrovi su ostvarili pet pobeda, dok su Lisice to učinile tek jednom i to još u januaru 2017. godine, a u četiri navrata susret je završen bez pobednika. Što se tiče okršaja na Halisko stadionu u Gvadalahari, na poslednja 24 meča, obe elipe ostvarile su jednak broj pobeda, po sedam, dok se deset okršaja završilo bez pobednika.

MEKSIKO 1, KLAUSURA - PLEJ-OF, LIGILJA

Nedelja

02.00: (2,05) Atlas (3,00) Tigres (3,80)

04.15: (1,68) Santos Laguna (3,50) Keretaro (5,00)

Ponedeljak

02.00: (1,60) Leon (3,70) Toluka (5,30)

04.15: (2,20) Pačuka (3,10) Gvadalahara (3,30)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.