KOŠARKAŠI SRBIJE SAVLADALI ARGENTINU, SUTRA SA HRVATIMA

Izvor: Kurir, 03.Sep.2010, 14:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KOŠARKAŠI SRBIJE SAVLADALI ARGENTINU, SUTRA SA HRVATIMA

Svaka čast, momci! Košarkaška reprezentacija Srbije završila takmičenje po grupama na prvom mestu, pošto je u poslednjem kolu savladala odličan tim Argentine sa 84:82 (20:22, 20:17, 18:15, 26:28).

Svaka čast, momci!

Košarkaška reprezentacija Srbije završila takmičenje po grupama na prvom mestu, pošto je u poslednjem kolu savladala odličan tim Argentine sa 84:82 (20:22, 20:17, 18:15, 26:28).

Srbija nije dobro otvorila meč, bilo je previše grešaka >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << i brzopletosti i „gaučosi“ su lako stigli do 13 poena viška (20:7). Tajm-aut našeg selektora i prave reči u pravo vreme rezultovali su boljim izdanjem Srbije i potpunim priključkom. Od početka druge četvrtine pa sve do pred sam kraj susreta prednost je bila na strani naših košarkaša, a na minut i po pre kraja Argentina je stigla do izjednačenja.

Kapiten Nenad Krstić je na 54 sekunde do kraja vratio prednost Srbiji (77:75), a Luis Skola sa penala izjednačio. Duško Savanović je zatim pogodio trojku i ućutkao gotovo sve prisutne u dvorani koji su odlučili da podrže košarkaše iz Argentine.

Usledio je pametan faul nad Gutijerezom, koji je pogodio samo jedno bacanje. Rašić je, s druge strane, bio precizniji, a onda je Teodosić 7,7 sekundi pre kraja napravio naivan faul nad Kinterosom pri šutu za tri poena. Prišli su „gaučosi“ na minus jedan, a Rašić je ponovo ubacio oba bacanja. Teo je sada napravio pametan faul i samo dve sekunde pre kraja poslao Kinterosa na liniju penala. Drugi namerni promašaj pokupio je Novica Veličković i doneo prvo mesto našoj reprezentaciji.

Aleksandar Rašić je odličnim izvođenjem slobodnih bacanja obezbedio trijumf, za koji je ocenio da će doprineti samopouzdanju cele ekipe.

- Pobedili smo veoma iskusnu i kvalitetnu ekipu i ovo je recept kako treba da nastavimo. Prvi smo u grupi, idemo dalje spremni za borbu. Ovo nam mnogo znači, samopouzdanje će sigurno biti veće. Ako bude opet ovako tesno, nema dileme da ćemo biti još sigurniji - poručio je Rašić.

Srbija će u osmini finala igrati (subota 17.00) u Istanbulu sa reprezentacijom Hrvatske, koja je nakon sinoćnjeg poraza od Brazila zauzela četvrto mesto u grupi B.

Teo udario Bjelicu po glavi

Miloše, to nije lepo! Zamenik kapitena srpske košarkaške reprezentacije Miloš Teodosić lupio je na klupi za rezervne igrače ćušku Nemanji Bjelici nezadovoljan njegovom igrom u prvim minutama! Bjelica je hteo da uzvrati udarac, ali su saigrači sprečili širenje incidenta. Njih dvojica su od samog starta imali probleme u komunikaciji na terenu, a to se prenelo i na klupu, gde su razmenili nekoliko uvreda. Ipak, sve se dobro završilo, pa su Teo i Nemanja u nastavku utakmice „spustili loptu“ i pomirili se. Po završetku susreta ni jedan ni drugi nisu bili raspoloženi za razgovor i komentarisanje neprijatnih scena. Selektor Dušan Ivković rekao je da je incident već zaboravio i istakao da ne bi bilo loše da među igračima ima više komunikacije.

- To je za mene završena priča. Normalno da je među igračima ima malo više naboja, u pitanju je veliko takmičenje. Oni međusobno moraju da više komuniciraju i da se dogovaraju - rekao je Ivković i dodao da je Teodosić malo nervozan jer nema zaštitu sudija.

- Nije imao zaštitu kod sudija, iako je MVP Evrolige, shodno kvalitetu i autoritetu koji je stekao. Sudije su se smejale kad sam im rekao: „Da ste hteli da završite utakmicu, mogli ste, ali niste“. Nisu dosudili klasičan nameran faul Skole. Ne žalim se na suđenje, jer mi moramo još mnogo toga da uradimo da bismo stekli svetski autoritet.

Ivković: Pobedili smo naše učitelje

Srpski selektor je, nakon trijumfa nad Argentinom, istakao da je to bila najbolja utakmica njegovih izabranika na Svetskom prvenstvu.

- Oba tima su pokazala karakter, čemu nas je Argentina učila poslednjih 10 godina, kako da budemo borci. I još učimo od njih, nema sekunde opuštanja protiv Argentine. Posle ranog vođstva od 13 poena stigli smo do 22:20. Kontrolisali smo utakmicu, bilo je veoma zanimljivo i u poslednjem minutu. Zasluženo smo dobili. Utakmica je bila puna preokreta, više od 10 puta ekipe su se smenjivale u vođstvu.

Drugi su u prednosti

Selektor smatra da je Srbija u podređenom položaju u odnosu na ostala dva protivnika, ali je naglasio da sad ceo svet zna da igramo kvalitetnu košarku.

- U podređenom smo položaju u odnosu na rivala iz Istanbula. Nemamo odmor, rano ustajemo, putujemo, moramo da budemo praktični. Nagoveštavali smo da ćemo igrati kvalitetnu košarku, podići je na viši nivo, i uverili smo ceo svet u to. Dobijamo mnogo čestitki od trenera i ljudi odavde, ali to ne sme da nas uspava. Pravo da vam kažem, ni ja nisam očekivao ovakav rezultat posle kažnjavanja igrača.

Bez plesačica

Gledaoci koji budu prisustvovali utakmicama košarkaške reprezentacije Turske u nastavku SP neće imati priliku da u pauzama gledaju koreografije plesne grupe Red foksis. Ovakav potez je objašnjen oskudnim oblačenjem igračica, što se kosi sa kulturom zemlje čije je stanovništvo uglavnom islamske veroispovesti i gde de smatra uvredljivim da žene u javnosti otkrivaju lice i telo.

Veličković: Ginućemo i dalje

Novica Veličković pohvalio je Krstića i Savanovića i istakao da su oni najzaslužniji za pobedu nad Argentinom.

- Igrali smo dobro, pogađali kada je bilo najvažnije. Krle i Savan su bili maestralni, dok je kod njih Skola imao svoj dan. Idemo dalje, mogu samo da kažem da ćemo se boriti kao i do sada. Možemo da pobedimo bilo koga. Ovde nema izrazitih favorita, pa pogledajte Nemce i nas. Izgubili smo taj meč, a bolji smo za 20 poena. Bio je to naš slab trenutak. Zato moramo da ginemo na terenu, a to će nas daleko odvesti - rekao je krilni centar Srbije.

Krstić: Pokazali karakter

Kapiten srpske reprezentacije Nenad Krstić istakao je da je veliki rivalitet između Srbije i Argentine nastavljen i na ovom šampionatu.

- Poznato je da vlada veliki rivalitet između nas i Argentine još od 2002. godine i ovo je veoma važna pobeda za nas. Pokazali smo karakter. Igrali smo protiv jedne od najboljih ekipa na svetu, u čijem redovima ima dosta velikih zvezda, pre svih Luis Skola. Sada nas očekuje nastavak šampionata i mislim da je bolje što igramo već sutra i što nećemo imati previše vremena za odmor. U ovakvom sistemu takmičenja to može da bude prednost - rekao je Krstić.

Savanović: Politika je iza nas

Duško Savanović, koji je postigao možda i presudnu trojku, rekao je da je Hrvatska protivnik kao i svaki drugi i da ne vidi razlog za stvaranje tenzija pred meč sa komšijama.

- To se gleda kao međunacionalni duel, ali mi smo svi dobri prijatelji. Te političke gluposti su iza nas. Mi smo pre svega veliki prijatelji, pa onda profesionalci - rekao je Savanović.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.