Jildirim: Čistka još nije gotova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jul.2016, 10:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jildirim: Čistka još nije gotova

Turski premijer Binali Jildirim upozorio je danas da čistka, pokrenuta posle neuspelog vojnog puča, još nije gotova i da su moguća nova hapšenja. 

"Istraga se nastavlja, ima ljudi za kojima se traga. Moguća su nova privođenja, hapšenja i pritvaranja", rekao je Jildirim za Skaj njuz.

Jildirim je poručio da je Turska odlučna da obezbedi ekstradiciju imama Fetulaha Gulena, koji živi u egzilu u

>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />Turska: Posle puča privedeno 15.000 ljudi

U Turskoj je privedeno više od 15.000 ljudi, među kojima 10.000 vojnika, posle nedavnog neuspelog vojnog puča, javio je CNN Turk, pozivajući se na saopštenje ministra unutrašnjih poslova Efkana Ala.

 Ala je naveo da je ukupno 8.113 osoba i zvanično uhapšeno i da čeka suđenje, preneo je Rojters.

SAD, a kog turske vlasti okrivljuju za pokušaj puča.

"Razmenili smo sve informacije i sada taj zadatak pada na pleća vlade SAD", kazao je turski premijer. Jildirim je dodao da su sve jači pozivi za ponovnim uvođenjem smrtne kazne za osumnjičene organizatora puča koje vlada ne može da ignoriše.

"To je jedini glas koji čujemo na svim trgovima", naveo je on.

Jildirim je govorio i o odnosima s Rusijom, uoči posete turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana toj zemlji 9. avgusta.

"Imaćemo razvijenije odnose i to mora da se dogodi. Imamo zajedničke interese, zajedničku budućnost", istakao je Jildirim.

Turska: Nalozi za hapšenje 47 novinara

Turske vlasti izdale su danas naloge za hapšenje 47 bivša novinara dnevnog lista "Zeman", u sklopu čistki koje su preduzete u zemlji posle neuspelog pokušaja vojnog puča 15. jula.

Turski zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman, otkrio je da su izdati nalozi za hapšenje "urednika i novinara lista, uključujući kolumniste", prenela je agencija AFP.

List "Zeman" je bio povezan sa muslimanskim verskim vođom Fetulahom Gulenom, kojeg zvanična Ankara optužuje da je organizator puča.

Vlasti su preuzele kontrolu nad tim listom u martu, u sklopu akcije protiv Gulenovih pristalica, nakon čega je novo uredništvo počelo da primenjuje čvrsti provladin stav.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Turska: Nalozi za hapšenja još 47 novinara

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 27.Jul.2016

Turska je izdala naloge za hapšenja još 47 novinara pod sumnjom da su povezani sa neuspjelim vojnim udarom. Novinari su radili za novine Zeman koje vlasti povezuje sa Fetulahom Gulenom, bivšim imamom koji živi u SAD, a kojeg Ankara optužuje da stoji iza puča 15.jula. Početkom tjedna najavljeno...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.