EP: I opet - skandinavsko finale!

Izvor: B92, 18.Dec.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EP: I opet - skandinavsko finale!



U finalu šestog prvenstva Evrope za rukometašice, koje se održava u Mađarskoj, sastaće se Norveška i Danska. Još jedno skandinavsko finale upriličeno je posle ubedljive pobede Norvežanki nad domaćom selekcijom i uzbudljivog duela Danske i Rusije.

Danska i Norveška igrale su već tri puta u finalima. Dva puta su na svom terenu bolje bile Dankinje (Kopenhagen 1996. i Orhus 2002.), a na neutralnom terenu u Amsterdamu 1998. godine slavila je Norveška. Danska je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bez finala ostala samo 2000. godine u Rumuniji, a do sada je tri puta osvajala zlato.

Rukometašice Norveške ubedljivo su savladale domaću reprezentaciju Mađarske sa 44:29 (21:16), dok je Danska bila bolja od Rusije 31:27 (11:11). Selekcija Rumunije zauzela je sedmo mesto, pobedom protiv Španije - 37:28 (17:16). Meč za peto mesti igra se u nedelju.

Norvežanke su u meču sa domaćinom šampionata još jednom pokazale zbog čega su još na startu šampionata proglašene za jednog od glavnih kandidata za osvajanje titule. Igrale su brzo, lepo i bez mnogo grešaka. Rukometašice Mađarske pokušale su da im se suprotstave usporavanjem tempa, ali im to nije pošlo za rukom.

Kao i u duelu sa SCG Norvežanke su u prvom delu uspostavile ofanzivni ritam, a u drugom pokazale vrhunsku igru u odbrani, pa je u poslednjih 15 minuta razlika bila 12 golova ili više.

Najefikasnija u pobedničkoj ekipi bila je Vigdis Harsaker sa 9 golova, a Bojana Radulović je za Mađarsku postigla gol više.

Drugi meč doneo je kvalitetan rukomet i ujednačenu igru dva tima. Ruskinje su na početku bile bolje i povremeno imale i po tri gola prednosti, ali se Danska stabilizovala i u poslednjim sekundama poluvremena stigla do izjednačenja - 11:11.

U nastavku je skandinavski tim, znatno podmlađen u odnosu na letošnje OI, sve vreme bio u prednosti, a u nekim trenucima izgledalo je da Rusiji preti katastrofa, prevashodno posle briljantnih kontri Henrijete Mikelsen. U finišu je Rusija uspela da dođe u odličnu situaciju - 70 sekundi pre kraja Ruskinje su imale minus jedan i loptu.

Ipak, u finišu je vladala Rike Herlike Jergensen, koja je postigla nekoliko uzastopnih golova za svoj tim, a sa dva iz kontri za pola minuta rešila je pitanje pobednika. Konačnih 31:27 deluje ubedljivije od viđenog tokom meča.

Ruska igra previše se zasnivala na Ljudmili Postnovoj (7 golova, iz 15 pokušaja) i Emiliji Turej (8 golova, 4 sa penala). Kao i obično na turniru Dankinje su bile bolje raspoređene na listi strelaca. Žozefin Turej je postigla sedam golova, a Mete Šeberg jedan manje. Ipak, ponovo je najbolja bila Karen Mortensen, koja je sa 15 odbrana znatno doprinela uspehu svog tima.

Finalna utakmica Evropskog prvenstva za rukometašice igra se u nedelju u 17:30 u Budimpešti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.