Domaćin poslednja prepreka do odbrane titule

Izvor: Politika, 26.Jul.2014, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Domaćin poslednja prepreka do odbrane titule

Večeras u 20,30 vaterpolisti Srbije i Mađarske igraju u Budimpešti u finalu Evropskog prvenstva. – Naši reprezentativci veruju da, posle podviga protiv Crne Gore, mogu da savladaju Mađare

Budimpešta – Pre osam godina, u Beogradu Srbija i Mađarska poslednji put igrale su u finalu Evropskog prvenstva. Na „Tašmajdanu” te 2006. Srbija je prvi put postala prvak Evrope, a danas u 20,30 č na >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << bazenu „Alfred Hajoš” u Budimpešti, protiv domaćina šampionata brani titulu osvojenu pre dve godine u Ajndhovenu...

Dan uoči finalnog duela u mislima reprezentativaca Srbije još je neverovatni polufinalni duel sa Crnom Gorom, možda i više od predstojećeg sa Mađarima.

Junak polufinala bio je Stefan Mitrović. Vukao je kao nikad, oduzimao lopte, išao u  napad, pogađao. Tri oduzete lopte, tri gola, dva osvojena prva napada. Sve to za 20 minuta.

– Ne znam da li mi je to najbolja utakmica. Možda je bilo i boljih. Ova naša ekipa ima nešto... Čast je igrati sa njima. Nikada ne gubi nadu, ni kada se čini da je nemoguće da se nešto uradi – kaže Stefan Mitrović, koji je bio najbolji igrač mađarske lige.

Danas ima priliku da to još jednom potvrdi.

– Biće teško igrati u finalu. Ogroman motiv postoji na obe strane. Razumljivo, zlato je u pitanju. Sve zavisi od naše odbrane, a i nadam se da njihovi golmani neće biti tako uspešni kao u prošlom meču u grupi. Skidali su nam zicere i Mađarska je taj meč bazirala na odbran, što nije njihova karakteristika, jer uvek igraju na gol više.

Recept do uspeha je jasan, smatra naš reprezentativac:

– Biće neizvesno i tvrdo bez mnogo lepih poteza posebno u prve dve četvrtine. Neophodan je oprez pre svega. Nadam se da ćemo pobediti, uzeti zlato i odbraniti tron iz Ajndhovena.

Dan pre polufinala Milan Aleksić se požalio na bolove u ruci. Imao je probleme pri šutiranju, ali na sreću stanje povrede se popravilo, tako da nema bojazni pred finale.

– Očekujem spektakl na Margit sigetu. Spremni smo, ostala je samo još jedna utakmica. Moramo jako do samog kraja i nadam se pobedi. U prvom meču su bili mnogo motivisaniji od nas. Zbog toga su i pobedili. Sada nam predstoji nova utakmica. Motivacija je u finalu ista, ogromna za oba tima. Verujemo u sebe i nadam se da će biti dobro. Svi me pitaju kako sada Mađari razmišljaju. Po meni u polufinalu su imali veći pritisak od Italijana. Ostvarili su želju da igraju finale pred svojom publikom. Benedek stalno naglašava da smo najbolji na svetu, a oni su svetski prvaci Želi da opusti igrače ali videćemo ko će biti uspešniji – smatra Aleksić.

Živko Gocić, kapiten naše reprezentacije je i kapiten Solnoka. S novinarima razgovara i na srpskom i na Mađarskom.

– Prošla je noć od utakmice sa Crnom Gorom, ali još nisam svestan šta smo to uradili. Bili smo kao što selektor reče u šoku dve četvrtine. Posle odmora promenili smo odbranu, krenuli sa jakim presingom i osetili smo da padaju. To se i dogodilo, pobedili smo. Čast mi je što sam deo ove ekipe, posebno što sam kapiten – kaže Gocić.

Kako će biti u finalu ?

– Ne opuštamo se, želja za trijumfom je ogromna. Kada smo sve prebrodili na ovom prvenstvu možemo da verujemo u sebe. Agresija, pozitivan pristup i nada u trijumf.

Obojica golmana i Deker i  Nađ su članovi Solnoka ?

– Da, sa Dekerom sam tri godine, sada nam stiže Nađ. Ne znam koga će Benedek da stavi na gol. Pogodio je prošli put sa Dekerom koji je samo tada branio. Međutim to za njega nije problem, ako bude trebalo menjaće tokom utakmice.

Ogroman posao u odbrani obavlja Andrija Prlainović. To se od njega očekuje i u finalu.

– Priželjkivali smo da smo u finalu. Nikad nije teži bio put. Od meča sa Mađarskom svaka utakmica bila biti ili ne biti i ogroman je pritisak bio na nama. Vratili smo se iz mrtvih protiv Crne Gore. Odigrali smo veliku utakmicu, najveću u ovom sastavu. Stoga, imamo samopouzdanje, motive, želje za finale. Bitno je da uđemo smirenije u utakmicu. U prvih deset šuteva protiv Crne Gore primili smo sedam golova. Ako se to i sada desi igraćemo opet do kraja, sa verom u sebe. Naša prednost  je to što smo izgubili od njih u grupi. Oni bi to izbrisali da mogu. Teško da dva puta mogu da pobede jakog rivala na istom takmičenju. Istrošili su se, baš kao i naša ekipa, ali mi smo fizički odlično pripremljeni. Mislim da će oni tokom utakmice padati. Imamo razloge za optimizam, još ćemo da se spremamo. Ova ekipa može do zlata – smatra Prlainović.

Dejan Stevović

-----------------------------------------------------------

Karata za finale ni za lek

Ne prestaju da zvone telefoni. Interesuju se navijači za dolazak na utakmicu. Kontigent karata koji je VSS dobio planuo je u tren oka. Ali, znajući Mađare, nije isključeno da se na dan utakmice pojavi mogućnost za kupovinu karata na blagajni. U svakom slučaju,   očekuje se najezda srpskih navijača.

– Dobili smo kontigent karata koji je odmah dat našim navijačima. Teško je verovati da će nam Mađari pronaći još neke ulaznice, jer ih jednostavno nema. Odavno su rasprodati finalni susreti – kaže generalni sekretar VSS Nemanja Marijan.

U najavi prvenstva Mađari su i prognozirali ovakav rasplet. Po njima dve najbolje selekcije igraju za trofej i nema sumnje da na tribinama bazena „Alfred Hajoš” neće ni igla moći da padne. Očekuje se više od  6.000 gledalaca.

-----------------------------------------------------------

Nikić: Lepota igranja finala

Slobodan Nikić je golom 2,34 minuta pre kraja rešio duel sa Crnom Gorom, a danas će

peti put igrati u finalu evropskih prvenstava. Do sada osvojio je po dva zlata i srebra.

– Mislim da su Mađari pod većim pritiskom. Put do pobede je jednostavan, to je igra u odbrani. Ako ona bude kako treba onda imamo miran napad, koncentraciju sa igračem više. Prošli smo pakao u grupi, ali tako izgleda mora kada se ide u finale. Obrnuto je uvek vezano sa traumama u nokaut mečevima. Ovo je najbolje organizovan turnir, zemlja vaterpola, finale. Možda nam predstoji najbolja utakmica u poslednjih 15 godina. Drago mi je što ću ja u sastavu Srbije biti njen deo. Mađari su od nas gubili jako bitne utakmice i iskreno verujem da tako može da bude i u finalu. Šanse su pedeset prema pedeset ali je, ponavljam, pritisak definitivno veći na njihovoj strani .

-----------------------------------------------------------

Mađari oprezni

Najavljivali su finale, do finala su stigli. Najavljivali su Srbiju za rivala, Srbija je tu. U taboru Mađarske svi ističu pobedu Srbije nad Crnom Gorom i način na koji se do nje stiglo.

– Pokazali su upornost, veličinu koja nam je dobro poznata. Govorio sam da je Srbija najbolja na svetu i sada nam je rival za zlato. Potrebni su nam navijači, sto posto energije da ih još jednom položimo na pleća – kaže selektor Benedek.

Golman Viktor Nađ priča:

– Pobedili smo ih jednom, zašto ne bi i drugi put. Biće to drugi meč, sada više nema ispravki. Boriće se i jedni i drugi do samog kraja. Mi možemo i hoćemo. Srbija je pravi protivnik za kraj ovakvog takmičenja. U tih 32 minuta videće se sve najlepše što vaterpolo može da pruži.

-----------------------------------------------------------

Muke Ranka Perovića pred borbu za bronzu

Italijani su do kraja susreta sa Mađarima bili u igri za pobedu, a Crnogorci su posle utakmice sa Srbijom bili jednostavno rečeno u šoku. U današnjem duelu za bronzu, Italijani će imati psihološku prednost, ali igrački kvalitet mogao bi da prevagne u korist Crnogoraca.

– Treba izvući ekipu posle ovakvog poraza. Neće biti lako, jer Italijani igraju odlično. U grupi smo igrali nerešeno, nadam se da smo izvukli pouke i da nam je medalja veliki motiv da damo sve od sebe – rekao je selektor Crne Gore Perović.

Nema sumnje da će meč odličnih sastava biti vrhunska uvertira za finalni duel. To sve govori i o snazi grupa, jer dva tima iz „A” grupe igraju za treće a dva iz „B” za zlato.

-----------------------------------------------------------

Decenijama duga vaterpolo priča

Veliko je rivalstvo Srba i Mađara. Nastalo i trajalo u doba Jugoslavije, nastavljeno posle raspada SFRJ i u kontinuitetu od kada se Srbija samostalna država. Nije tajna da generacija sadašnjeg selektora Savića, Vujasinovića i Šapića nikada nije odgledala snimak finala Igara u Atini. SCG je vodila sa 7:5 početkom treće četvrtine da bi Mađari sa tri gola stigli do zlata, neostvarene želje tada sjajne SCG generacije.

Bio je to i kraj dominacije Mađara u međusobnim susretima. Naredne 2005. Srbija i Crna Gora pobeđuje na Svetskom prvenstvu u Montrealu (8:7) a zatim i u finalu Svetske lige u Beogradu sa neverovatnih 16:6. Jedan od najtežih poraza Mađara u istoriji. Usledila je i pobeda u finalu Svetskog kupa u Budimpešti (10:9) i to je bio kraj SCG.

Posle nekoliko meseci, u septembru na prepunom „Tašmajdanu” je odigrano finale Evropskog prvenstva. Prvi put Srbija, prvi put „Bože pravde“ na zvaničnom takmičenju. Veliko finale. Mirni Mađari su imali prednost, ali su Vujasinović, Filipović i Šefik doveli Srbiju da trofeja pobedivši sa  9:8.

Berlin je 2007. bio domaćin Svetske lige, Srbiji izuzetno bitne zbog neuspeha nekoliko meseci ranije na Svetskom prvenstvu u Melburnu (četvrti, Mađari drugi). Udovičićev tim bez Šefika, Vujasinovića, Ikodinovića, ali sa sjajnim Vanjom Udovičićem, Šapićem, Ćirićem, Sorom. U finalu apsolutna dominacija srpske selekcije i ubedljiv trijumf – 9:6.

Na Evropskom šampionatu u Malagi u polufinalu Srbija u produžetku pobeđuje golom Šapića (8:7). Naredne godine veliki duel na Svetskom prvenstvu u Rimu. Četvrtfinalni duel. Srbija je vodila 5:2 pa Mađari u trećoj četvrtini 7:5. Uz to, Srbija bez isključenih centara Pijetlovića i Nikića. Stiglo se do produžetaka, a gol odluke za 10:9 bio je delo Filipa Filipovića.

Mečevi u Zagrebu na prvenstvu Starog kontinenta 2010. su značajni za današnjeg rivala Srbije, jer je pobedom u grupi (9:6) prekinuo seriju poraza. Slaba uteha, jer je duel za bronzu dobila naša reprezentacija (10:8).

Drama je bila i na Svetskom prvenstvu u Šangaju u polufinalu. Sjajno su igrali Mađari. Vodili su sa 5:1. Neverovatnu drugu četvrtinu su rešili u svoju korist sa 7:5. Pred poslednji nastavak imali su tri gola prednosti (12:9). Srbi su bili prežaljeni, sedam minuta pre kraja (13:10). I tada su Filipović, Prlainović i Aleksić serijom golova izjednačili i iborili produžetke. Tada su po gol postigli Filipović i Madaraš, a tačku na trijumf stavio je Mitrović 44 sekunde pre kraja.

Na Olimpijskim igrama u Londonu Srbija je pobedila Mađarsku u grupi sa 14:10. Prošle godine slavila je u finalu Svetske lige u Čeljabinsku (12:7) i u grupi na Svetskom šampionatu u Barseloni (13:10). Pre mesec dana nova pobeda Srbije, opet u finalu Svetske lige (10:6), a u Budimpešti Mađari su se revanširali našim vaterpolistima u grupi (8:6).

Danas se ponovo sreću u finalu. Danas se piše nastavak priče o velikim duelima svetskih vaterpolo giganata.

D. Stevović

objavljeno: 27.07.2014

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

DA SE PONOVI 2001. GODINA: Srbija protiv Mađarske brani evropsku krunu!

Izvor: Telegraf.rs, 27.Jul.2014, 11:26

Ove dve selekcije su se već jednom sastale u borbi za evropski tron, na istom ovom mestu. Bilo je to 2001. godine kada je naša reprezentacija, tada pod imenom Jugoslavija, bila bolja od domaćina u finalu i zasluženo osvojila titulu prvaka "starog kontinenta"

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.