Đoković nije uspeo

Izvor: Politika, 07.Jun.2015, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đoković nije uspeo

Naš teniser poražen u finalu Rolan Garosa od Stena Vavrinke – 4:6, 6:4, 6:3, 6:4.– Švajcarac bio agresivniji, više i bolje napadao i osvojio drugi gren-slem u karijeri

Od našeg izveštača

ParizNovak Đoković ni u trećem finalu u poslednje četiri godine nije uspeo da osvoji Rolan Garos i postane tek osmi teniser u istoriji koji se okitio sa sva četiri gren slema. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Ali, to što najbolji teniser sveta pognute glave napušta Pariz, ne znači da je lov završen. Ne, on će sigurno biti nastavljen narednih godina, jer ono što je pokazao ovog proleća i na Garosu, ali i na ostalim turnirima, to je da mu je malo ko danas ravan i da će sigurno u naredne dve-tri sezone imati još odličnih prilika za Kup musketara.

Đoković je kao i prošle godine pozdravljen višeminutnim ovacijama prilikom dodele pehara, tako mu je i pariska publika odala priznanje kao asu izuzetne veličine. Jedva je obuzdavao suze slušajući aplauze koji su trajali neverovatno dugo.

Ko zna, možda se u tim trenucima i zarekao da se neće smiriti dok ne osvoji ovu tvrđavu šljake koja mu toliko odoleva. Đokoviću kao uteha može da posluži da mu je ovo bilo najbolje finale koje je odigrao, da u njemu nije imao velikih propusta kao u duelima sa Nadalom. Ali Vavrinka je jednostavno bio bolji.

(Foto Rojters)

Ono čime je, od danas četvrti teniser, dobio ovaj meč, bila je veća agresivnost. Mnogo je više rizikovao, više napadao, raznovrsnije igrao, preciznije pogađao paralele. U njegovom tenisu je ovog puta bila šira lepeza kvaliteta kojoj Đoković nije uspeo da parira.

Vavrinka je odolevao do 28. minuta. Tada je Nole prvi put uzeo brejk, poveo sa 4:3, ali nije bilo lako realizovati tu prednost. Kada je broj 1 stao da servira za set na 5:4, 40:15, nije bio maksimalno odlučan, iako je imao dobre pozicije. Umesto da odigra maksimalno, kao da se više trudio da ne pogreši i Švajcarac je iskoristio to oklevanje.

Ali, Nole ne bi bio to što jeste, kada ne bi brzo shvatao gde greši. Odmah je pojačao igru i prvi set je bio u džepu.

Vavrinka je na teren izašao rešen da više rizikuje, svestan da u dugim prebacivanjima Đoković ima više šanse. Zato se ne retko dešavalo da mu lopte završe u dalekom autu, pogotovo posle forhenda. Ukupno je imao više direktnih poena ali i mnogo više grešaka.

Švajcarac je uzvratio u najgorem trenutku za Novaka. Sve do 5:4 delovalo je da će druga deonica otići u taj-brejk, a onda je Đoković bukvalno poklonio rivalu šansu. Katastrofalno je odigrao taj gem, dao mu 0:40 a ovaj je to odmah iskoristio.

Sličan gem je Nole odigrao u sredini trećeg dela, Vavrinka se odjednom našao bliže tituli. Poveo je sa 4:2, pa sa 5:2. Švajcarac je u tim trenucima igrao znatno ofanzivnije, svaku priliku je koristio za juriš na mrežu.

(Foto AP)

Drugo veliko oružje koje je Vavrinku fenomenalno služilo, bile su paralele. Neverovatno je kako je pogađao linije ili slao loptu tik uz njih.

U tim trenucima njegov ofanzivan stil se potpuno isplaćivao, dok je Đokovićeva oprezna igra vodila u ćorsokak. Na isteku finala, Vavrinka je imao duplo više vinera (60-30) i samo četiri greške više (45-41).

Đoković je uspeo da se za trenutak podigne, otvorio je četvrti set brejkom, uz ovacije sa tribina „Šatrijea”. Odmah je bilo 3:0, finale se opet vratilo u neizvesnost, ali ne za dugo. Vavrinka je odmah uzvratio. Njegovi udarci su bili jači, precizniji, bio je u neverovatnom naletu, ali se prvi reket sveta nije dao.

Vavrinka je na 3:3 imao dve brejk lopte (15:40), ali kada je najteže – tu je Đoković. Odbranio je obe i nada se ponovo vratila.

A onda je na njega došao red da propusti veliku šansu, poslednju u finalu – 0:40 na Vavrinkin servis. Švajcarac se izvukao i spasa više nije bilo.

Već sledeći gem je doneo početak kraja. Švajcarac je došao do ključnog brejka, delimično zahvaljujući i Đokoviću. Srbin je na 40:40 odigrao servis-volej, baš kao u Melburnu na meč lopti prošle godine, kada je izgubio od Vavrinke, i ovaj je u narednom poenu veličanstvenom paralelom iz bekhenda, svojim najboljim oružjem, izborio priliku da na 5:4 servira za drugu gren slem titulu u karijeri..

Prvu meč loptu je Nole spasao napadom na koji je Vavrinka odgovorio predugačkim lobom. Drugu nije. Švajcarac je trijumfovao zabivši bekhend paralelu – šta drugo.

(Foto Rojters)

Vavrinki koji je tako postao Novakov najnezgodniji rival u poslednje dve sezone – prekinuo mu je australijski niz u januaru 2014, a sada mu oduzeo ovu veliku šansu za besmrtnost – pripao je ček na 1.800.000 evra, dok će Đoković dobiti 900.000.

Tako je Đoković osetio svu gorčinu teniske sudbine – pobedio je Rafaela Nadala na Rolan Garosu a nije osvojio titulu. Baš kao Šveđanin Soderling pre šest godina.

Kirten predao pehare

Gustavo Kirten, trostruki šampion Garosa, predao je pehare. Brazilac je bio najbolji 1997, 2000. i 2001. Potom se povredio, otišao na operaciju kuka i više nikada se nije u vrh, niti bio pretnja na velikim turnrima.

Niko nije osvojio Melburn i Pariz čak 23 godine

Čak 23 godine se nije dogodilo da jedan teniser u istoj sezoni osvoji i Australijski open i Rolan Garos. Poslednji je bio Džim Kurijer još 1992, a pre toga Mats Vilander 1988.

Opomena za reket

Gubitak drugog seta izazvao je nervoznu reakciju Đokovića. Iz sve snage je tresnuo reketom o zemlju, a sudija mu je dao opomenu. Pre toga je i Vavrinka imao jednu nervoznu reakciju. Propuštenu priliku u jednom gemu propratio je sa nekoliiko snažnih udaraca reketom po mreži što je kod publike izazvalo salve zvižduka.

Đkoviću 11. pokušaj nije bio srećan

Đoković nije osvojio Garos u 11. pokušaju, što je pošlo za reketom Gomesu, Agasiju i Federeru. Doduše, ovo je i Vavrinki bilo 11. učešće, njemu je ova brojka donela sreću.

Ostala finala na Rolan Garosu

Juniori: Pol (13, SAD) – Fric (2, SAD) 7:6 (7:4), 2:6, 6:2

Juniorke: Badosa (12, Španija) – Kalinskaja (16, Rusija) 6:3, 6:3

Muški dubl: Dodig, Melo (3, Hrvatska, Brazil) – B. i M. Brajen (1, SAD) 6:7 (5:7), 7:6 (7:5), 7:5

Ženski dubl: Matek, Šafaržova (12, SAD, Češka) – Delakva, Švedova (12, Australija, Kazahstan) 6:3, 6:2.

Miks: Matek, M. Brajen (2, SAD) – Hradecka, Matkovski (Češka, Poljska) 7:6 (7:3), 6:1.

Legende do 45 godina – teniseri: Ferero, Moja (Španija) – Klemon, Eskide (Francuska) 6:3, 6:3.

Legende iznad 45 godina: Forže, Lekont (Francuska) – Piolin (Francuska), Vudford (Australija) 4:6, 7:6 (7:5), 10:3.

Legende – teniserke: Klajsters (Belgija), Navratilova (SAD) – Devenport, Fernandes (SAD) 2:6, 6:2, 11:9.

Porodica, ambasador...

Đokovićev pokušaj da osvoji Garos su sa tribina pratili njegovi roditelji, Mirko Petrović, novi predsednik TSS, srpski ambasador u Francuskoj... Naravno, bilo je tu i mnogo poznatih ličnosti iz teniskog sveta.

Drugi poraz u 18 mečeva

Ovo je tek drugi Đokovićev poraz od Vavrinke u 18 mečeva. I prvi je bio na gren slemu, prošle godine u Melburnu.

Morezmo: Novak bio napet

Ameli Morezmo, trener Endija Marija, tvrdi da je Novak bio napet u finalu.

- Osetila sam to i u polufinalu – rekla je Francuskinja, mada njen pulen to nije uspeo da iskoristi.
Pogledaj vesti o: Pariz,   Novak Đoković finale

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Wawrinka bolji od Đokovića u finalu Roland Garrosa

Izvor: SEEbiz.eu, 07.Jun.2015

PARIZ - Najbolji teniser sveta Novak Đoković nije uspeo da osvoji jedinu gren slem titulu koja mu nedostaje, pošto je danas u finalu Roland Garrosa izgubio od Švajcarca Stana Wawrinke sa 4:6, 6:4, 6:3, 6:4...Đoković je i u trećem finalu Otvorenog prvenstva Francuske doživeo poraz, kao i 2012....

Nastavak na SEEbiz.eu...

Đoković izgubio od Vavrinke u četiri seta

Izvor: Akter, 07.Jun.2015

Najbolji teniser sveta Novak Đoković nije uspeo da osvoji Otvoreno prvenstvo Francuske u tenisu, pošto je u četiri seta poražen od Stena Vavrinke, 4:6, 6:4, 6:3, 6:4..Đoković nije tako uspeo da osvoji jedini grend slem koji mu fali u karijeri. Srpski reprezentativac je imao dan odmora manje, pošto...

Nastavak na Akter...

Vavrinki pehar, Novaku ovacije

Izvor: BanjalukaLive.com, 08.Jun.2015, 08:02

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković nije uspio da osvoji jedinu gren slem titulu koja mu nedostaje, pošto je danas u finalu Rolan Garosa izgubio od Švajcarca Stana Vavrinke sa 4:6, 6:4, 6:3, 6:4. Đoković je i u trećem finalu Otvorenog prvenstva Francuske doživio poraz, kao i 2012. i 2014,...

Nastavak na BanjalukaLive.com...

Tuga za titulom Rolan Garosa je prisutna, ali Novak je i dalje ubedljivo prvi na svetu!

Izvor: Blic, 08.Jun.2015

Najbolji teniser sveta Novak Đoković, uprkos porazu od Stana Vavrinke u finalu Rolan Garosa, zadržao je prvo mesto na ATP listi sa 13.845 bodova, i to ubedljivo, jer je drugoplasirani Rodžer Federer zaradio tek nešto manje od 200 poena posle Rolan Garosa...Iza srpskog tenisera slede Rodžer Federer,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.