Defanzivni mag za budućnost Minesote

Izvor: MVP.rs, 20.Apr.2016, 21:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Defanzivni mag za budućnost Minesote

Američki izvori javljaju da je mesto trenera Minesote popunjeno.

Prema informacijama koje je objavio Edrian Voržanovski, novinar "Jahua", samo formalnosti dele Minesotu i Toma Tibodoa (58) od potpisivanja petogodišnjeg ugovora vrednog 50 miliona dolara. Kako navodi isti izvor, Tibodo bi preuzeo funkcije predsednika košarkaških operacija i trenera, dok bi generalni menadžer tima postao Skot Lejden (57).

Ekipu Minesote je u prethodnoj sezoni vodio >> Pročitaj celu vest na sajtu MVP.rs << Sem Mičel, koji je funkciju preuzeo zbog smrti Flipa Sandersa. Po završetku sezone Mičel je razrešen dužnosti, a Tibodo je bio višemesečna želja vlasnika tima, Glena Tejlora.

Tom Tibodo je, kako mnogi vole da kažu, čovek oženjen košarkom. Reč je o velikom radniku i treneru čija je specijalnost defanziva i razvoj mladih igrača. Ono što mu mnogi zameraju je nedostatak ofanzivne kreacije, posebno u clutch time situacijama. Tibodo je NBA karijeru počeo kao asistent upravo u Minesoti 1989. godine. Nakon dve godine u stručnom štabu Vulvsa isti period je proveo kao asistent u Spursima i Siksersima, da bi potom osam sezona proveo kao pomoćnik u Niksima. Od 2004. do 2007. je bio asistent u stručnom štabu Hjustona, a od 2007. do 2010. u ekipi Bostona, sa kojom je 2008. osvojio titulu šampiona. Prvi posao glavnog trenera je dobio u Čikagu 2010. godine i na toj poziciji je ostao do kraja sezone 2014/15.

Sa Bulsima je u svih pet sezona stigao do plej-ofa, uprkos velikim problemima koje je ovoj organizaciji zadala povreda Derika Rouza. Tibodo je 2011. godine proglašen za najboljeg trenera u NBA ligi, nakon što je sa 62 pobede izjednačio rekord trenera rukija. Naredne godine je vodio Istok na Ol-staru. Tokom svog mandata u Čikagu on je izgradio ekipu koja se odlikovala neverovatnom odbranom i izuzetnim timskim duhom.

Tibodoa u Mineapolisu očekuje veoma perspektivna ekipa sa Karlom-Entonijem Taunsom kao liderom. Pored sjajnog centra tu su još i Endru Vigins, Zek LeVin, Šabaz Muhamed, Tajas Džons i Gorgi Đeng, pa nema sumnje da bi "vukovi" već u narednoj sezoni, uz dobro odrađen trejd u kome bi se, recimo, oslobodili Nikole Pekovića ili Rikija Rubija, mogli da napadnu plej-of. Minesota nije igrala u doigravanju od sezone 2003/04, kada je u finalu Zapada poražena od Los Anđeles Lejkersa sa 4-2 u seriji.

Kada je reč o Skotu Lejdenu, on je trenutnu pomoćnik generalnog menadžera San Antonija, Ar Sija Bjuforda. Skot je sin nekadašnjeg trenera i generalnog menadžera Jute, Frenka Lejdena. Najpoznatiji je po tome što je bio generalni menadžer Njujork Niksa u periodu od 1999. do 2003. godine, kada je ova franšiza od "ESPN"-a dobila epitet najgore u američkom sportu.

Ono što ljubitelje NBA lige na ovim prostorima sigurno najviše zanima je status Nemanja Bjelice i njegova budućnost u ekipi Vulvsa. O tome je još uvek rano govoriti i zavisiće od vizije Tibodoa. Srpski košarkaš ima garantovani ugovor sa timom iz Mineapolisa na još dve godine.

(foto: NBAE / Getty Images)

Nastavak na MVP.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MVP.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MVP.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.