Ćošak Radivoja Koraća u Knezu

Izvor: B92, 08.Jun.2012, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ćošak Radivoja Koraća u Knezu

Na uglu Knez Mihailove i Obilićevog venca u petak je postavljena spomen-ploča i obeležen Ćošak Radivoja Koraća, u čast legendarnog košarkaša.

Otkrivanju spomen-ploče u čast popularnog 'Žučka' prisustvovavali su članovi njegove porodice i prijatelji, predstavnici Košarkaškog saveza Srbije i Beograda.

Pored njih, obeležavanje Ćoška Radivoja Koraća propratio je i deo ekipe filma "Žućko - priča o Radivoju Koraću", kao gradonačelnik Beograda Dragan Đilas >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i predsednik Skupštine Grada Aleksandar Antić.

Spomen-ploča se nalazi tačno ispod zidnog sata kod zgrade u Knez Mihailovoj 10.

Korać rođen je 5. novembra 1938. u Somboru i bio je jedan od najboljih jugoslovenskih košarkaša svih vremena i jedan od onih koji su košarku doveli do statusa ujednog od najpopularnijih sportova u SFRJ.

Sa reprezentacijom je osvojio po dve srebrne medalje na prvenstvima Evrope (1961, 1965) i prvenstvima sveta (1963, 1967) i jednu na Olimpijskim igrama (1968), kao i bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu 1963. Sa ekipom OKK Beograda Korać je četiri puta bio prvak Jugoslavije.

Korać je tragično je stradao u saobraćajnoj nesreći 2. juna 1969. u 31. godini.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

“Žućko” ponovo u Domu omladine

Izvor: DANuBeogradu.rs, 09.Jun.2012, 10:36

Povodom otkrivanja spomen ploče Radivoju Koraću i obeležavanja 'Žućkovog ćoška', Dom omladine Beograda i ekipa filma 'Žućko - priča o Radivoju Koraću', organizuju projekcije za sve koji do sada nisu imali priliku da ga pogledaju. Ovo višestruko nagrađivano ostvarenje govori o legendarnom...

Nastavak na DANuBeogradu.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.