Bog severa u Teatru snova

Izvor: B92, 20.Feb.2024, 20:02

Bog severa u Teatru snova

Haland, Hojlund... Evropu i svet poslednjih godina počinju da osvajaju napadači sa severa kontinenta.

Jedan je kao mitski Bog Odin, drugi Tor. Jednako su ubitačni kad imaju svoj dan.

No, ako se Erling Haland već razvio u jednog od najubitačnijih napadača na planeti u poslednjih nekoliko godina, čini se da polako dobija i konkurenta iz Skandinavije, u rivalskom timu Mančester junajteda.

Haland je proteklog vikenda bio u centru pažnje zbog promašaja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u derbiju sa Čelsijem (devet pokušaja, nijedan gol), dok je Hojlund oborio rekord - postao je najmlađi igrač u Premijer ligi koji je postigao makar gol na šest mečeva u Premijer ligi zaredom.

A razlika među njima je približno 2,5 godine, toliko je Norvežanin Haland, rođen 21. jula 2000. stariji od Danca Hojluna, koji je rođen 4. februara 2003.

Godinama Mančester junajted traži pravu devetku i ne uspeva da je nađe.

Poslednji koji je bio na nivou slavnih golgetera "crvenih đavola", tipa Vejna Runija, Endija Kola, Dvajta Jorka ili Ruda Van Nistelroja, bio je Robin van Persi, 2012/13 u sezoni kada je Junajted osvojio za sada poslednju, 20. titulu.

Jer prethodnih godina, klub se oslanjao na vremešne golgetere - Zlatana Ibrahimovića, Radamela Falkaoa, Edinsona Kavanija, Kristijana Ronalda. Hojlund je bez dileme, zaokret u transfer politici.

Posle naglog uspona forme mladog Danca, koji je letos u Junajted stigao iz Atalante za 74 miliona evra, postavlja se pitanje - je li džin sa Old Traforda konačno dobio napadača koji će biti oslonac igre u godinama pred nama?

Jer Danska ga je već dobila, na deset utakmica za reprezentaciju protivnika Srbije na predstojećem Euro 2024, Hojlund je postigao sedam golova. Nema šta, fantastičan start.

Možda bi ove sezone bio i prvi strelac Lige šampiona, da je Junajted uspeo da prođe grupu, ovako sa pet golova trenutno deli prvo mesto sa Halandom, Antoanom Grizmanom i Alvarom Moratom.

Premijer liga bila je dugo neprobojna za Hojlunda, ali to može da čudi samo onog ko nije gledao mečeve tima Erika ten Haga od početka sezone.

Hojlund je gotovo redovno dobijao šansu, ali je podrška od strane saigrača bila gotovo nikakva, dobijao je tako malo upotrebljivih lopti, da nije bilo ni čudo što u prvih 14 mečeva u Premijer ligi nije postigao gol.

Jednom kada su se stvari u mozaiku posložile, a Ten Hag gurnuo Rašforda levo, Garnača desno, a Hojlund ostao u sredini, nešto je "kliknulo" i Haland je počeo gotovo redovno da trese mreže.

Pomogli su saveti Benija Mekartija, trenera napadača u Junajtedu i razgovor od pola sata sa Robinom van Persijem, nedavno, na lični zahtev Hojlunda, kada je Holanđanin posetio bivši klub.

Trenutno je najbolji strelac tima u svim takmičenjima ove sezone sa 13 golova na 30 mečeva, a tome je dodao i dve asistencije.

Neko će reći da se pravi golgeteri retko rađaju, ali ako ništa drugo, Hojlund ima sve osobine koje su neophodne da bi jedan napadač bio uspešan.

Koliko je bio ambiciozan od malena, svedoči priča iz rodnog Horsholma, kada je kao dečak dobio zadatak da za školski projekat napiše listu ambicija.

Pod brojem pet je pisalo - "moj cilj je da igram za reprezentaciju Danske i Mančester junajted".

Nepunu deceniju kasnije, željeno je ispunio, ali to ga neće zadovoljiti.

Posle meča sa Lutonom proteklog vikenda, kada je prvi put postigao dva gola za Junajted na jednom meču u ligi, nije bio najzadovoljniji.

"Trebalo je da realizujem i tu šansu u drugom poluvremenu, mogao sam dati i treći gol. To me čini pomalo frustriranim!", rekao je u kameru klupskog MUTV posle meča.

Glad za golovima - to je ono što je neizostavno kod svakog ozbiljnog napadača. Čini se da je Hojlund zaista večito gladan golova. Ali što je najvažnije, ima drskost i ogromnu veru u sebe.

Kada su ga Robi Fauler i ekipa Skaj Sporta posle meča u Lutonu pitali da li je ikad posumnjao u sebe, usledio je odgovor kao iz topa:

"Nikada nisam sumnjao u sebe, ali naravno da se dešava da ste pomalo tužni kada vam ne ide u Premijer ligi. Posebno kad ste tako mladi, a očekivanja su velika. Uvek verujem u sebe, u to da ću postići mnogo golova u Premijer ligi i Ligi šampiona. Bila je samo stvar vremena, bilo je važno nastaviti sa radom, na finiširanju na rastu samopouzdanja. Učio sam o saigračima, o tome gde treba da se pozicioniram kada su tu Raši, Garna, ko god, i uz Bruna, takođe", rekao je Rasmus.

To je nešto što se uklapa u traženi profil igrača Mančester junajteda. Drskost, kvalitet, vera u sebe, zdrava doza arogancije, s pokrićem. Šutira jednako dobro i levom i desnom, u stanju je da razvije neverovatnu brzinu, što je pokazao i drugi gol na meču sa Galatasarajem, kada je vukao loptu više od pola terena.

Roj Kin i Pol Merson su već najavili da je on budući superstar. Geri Nevil je takođe na tom talasu.

"Hojlund je delovao kao Haland u začetku, moć, snaga i agresija u trku. To mi se oduvek dopadalo kod napadača u Mančester junajtedu", rekao je Nevil.

Za tili čas, navijači Mančester junajteda su ga zavoleli. Uklopio se brzo, majka i otac Anders i Kitsren, ili barem neko od njih, gledaju svaki meč na Old Trafordu, uz devojku Loru Rod Sondergor, koja se preselila kod njega, u dom u Češiru.

"Preselila se kod mene ove zime. Daje mi stabilnost", nasmejan je Hojlund.

Ipak, on je svestan da je tek počeo, a Mančester junajted je, kako je to rekao njihov bivši trener, Ron Etkinson, "mašina koja je u stanju da sažvaće i proguta i mnogo veća imena od Hojlunda". Primera je bezbroj.

"Ako napadač u Junajtedu ne trese mreže, na njemu je veći pritisak nego što je normalno. Evo vam primer Olija Votkinsa u Aston Vili. On komotno može da nekoliko mečeva zaredom ne daje golove i to ne bi bila velika stvar. U Junajtedu ste više pod lupom, ali Hojlund deluje kao da je pun života. Sve je zaboravljeno. On je u vatrenom nizu", kaže Etkinson.

Ostalo je da se odigra još 13 kola u Premijer ligi do kraja sezone. To kako će Junajted proći i da li će se dokopati plasmana u Ligu šampiona zavisiće dosta i od Hojlunda i njegovih golova.

Tek posle toga, Hojlund će doći na "nišan" selektora Srbije Dragana Stojkovića i svih u taboru Srbije.

Zaustaviti momka koji je probudio u sebi golgetersku vatru, na velikoj sceni, biće veoma ozbiljan zadatak.

I skinuti makar na leto, taj osmeh, koji po mnogo čemu podseća na još jednog Junajtedovog Skandinavca, Norvežanina Olea Gunara Solskjera.

Uostalom, Hojlund bi se sa danskog moglo prevesti kao "gaj na uzvisini".

Danski "slavuj" je konačno zapevao u mančesterskom gaju, na radost navijača sa Old Traforda.

I ne, ne planira da prestane sa pesmom, to je sigurno.

Zoran Kecman

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.