Ajon poguban za Fener, Real u finalu

Izvor: MVP.rs, 15.Maj.2015, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ajon poguban za Fener, Real u finalu

Turci nisu mogli da izađu na kraj sa Meksikancem i sjajnim procentima šuta svojih rivala.

Druga utakmica Fajnal fora Evrolige između domaćeg Real Madrida i Fenerbahče Ulkera nimalo nije ličila na borbu dve ekipe za finale najjačeg evropskog klupskog takmičenja. Fantastičnom igrom u odbrani, a pre svega fantastičnom igrom Gustava Ajona, "kraljevski klub" je uspeo ubedljivo i lako da pobedi i plasira se u finale. Konačan rezultat je bio samo 96:87.  "Samo" jer su >> Pročitaj celu vest na sajtu MVP.rs << Madriđani u jednom trenutku višak od 26 poena.

Da li zbog činjenice što igraju u svom gradu ili zbog nečeg drugog, tek, domaći košarkaši su imali takav procenat šuta da bi malo koja ekipa (a da nije iz NBA) mogla da ih pobedi. Naime, oni su za tri poena šutirali 46,67 posto (14/30), ali bi procenat bio i veći da nisu na kraju utakmice uzeli nekoliko nemogućih šuteva. Za dva poena su šutirali 47 posto (16/34). Takođe su imali samo četiri izgubljene lopte na celom meču!

Samo za vreme prve četvrtine je Fener uspeo da parira svojim protivnicima, pa čak i da je reši u svoju korist. Za vreme drugog perioda su izabranici Pabla Lasa zaigrali nestvarno tačno i proračunato, stekli su prednost od 20 poena i tako rešili pitanje drugog finaliste već u prvoj polovini igre.

Zanimljivo je da je Željko Obradović utakmicu počeo bez najkorisnijeg igrača Evrolige, Nemanje Bjelice. Na teren je istrčala improvizovana petorka, ali je i ona odigrala sasvim dobro. Ipak, gosti su već posle tri minuta ispunili bonus. Uprkos tome, Real nije mnogo stajao na liniju penala, a koliko se igrala egal utakmica pokazuje podatak da su se ekipe tokom prve četvrtine čak devet puta smenjivale u vođstvu. Dalekom dvojkom Emir Preldžić je stavio tačku na ovaj deo igre - 20:21.

Rezultat u drugoj četvrtini je bio 35:14 za Real! U prvi plan je iskočio Gustavo Ajon koji je sve radio. Dobro je branio pikenrol, krao lopte i trčao tranzicije. Na taj način je Meksikanac otvorio put i svojim saigračima da se razigraju. Nepogrešiv u šutu za tri poena (4/4) je bio Kej Si Rivers, a u istom segmentu ne bi trebalo izostaviti ni Serhija Rodrigeza (2/2). Lopta se u napadu "kraljevskog kluba" kretala munjevito i tečno, što Fenerbahče nikako nije uspeo da isprati. Turci su delovali istrošeno i anemično. Čak ni faulovima nisu pokušali da uspore igru svojih domaćina, pa su bonus ispunili tek na minut i po pre kraja. Na poluvreme se otišlo rezultatom 55:35 za Madriđane.

Ajon je posle 20 minuta igre imao učinak od 16 poena, pet skokova, četiri asistencije i tri ukradene lopte za indeks uspešnosti od 27! Koliko je Real bio dominantan pokazuje i činjenica da za poluvreme nije izgubio niti jednu loptu, dok ih je Fener izgubio osam!

Ako se po jutru dan poznaje, Fener nikako nije mogao da izvuče ovu utakmicu. Bogdan Bogdanović je u nastavku promašio čisto polaganje, da bi Real u narednom napadu postigao čak šest poena, jer je pri pogođenom šutu za tri Serhija Ljulja, Kenan Sipahi napravio faul na strani, pa su domaći dobili loptu sa strane, a novu trojku posle novog poseda je postigao Rudi Fernandez.

Nešto kasnije se razigrao Bogdanović, pomoću čijih minijatura je Fener uspeo da smanji zaostatak na minus 17, a pogođenim penalima Nemanje Bjelice i minus 15. To je motivisalo košarkaše turskog tima, ali samo do trenutka kada je Rodrigez postigao novu trojku. Od tog trenutka se osetilo ono mrtvilo u igri Fenera iz druge četvrtine i meč je tada definitivno bio završen.

Trebalo bi pomenuti da su sudije donosile diskutabilne odluke u trenucima kada su gosti spustili zaostatak na minus 14.

Uskoro opširnije...

(foto: Euroleague)

Nastavak na MVP.rs...






Povezane vesti

Ajon i Rivers razbili Fener

Izvor: MVP.rs, 16.Maj.2015, 13:33

Turci nisu mogli da izađu na kraj sa Meksikancem i sjajnim procentima šuta svojih rivala...Druga utakmica Fajnal fora Evrolige između domaćeg Real Madrida i Fenerbahče Ulkera nimalo nije ličila na borbu dve ekipe za finale najjačeg evropskog klupskog takmičenja. Fantastičnom igrom u odbrani,...

Nastavak na MVP.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MVP.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MVP.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.