Roland Garros
Roland Garros

Roland Garos ili otvoreno prvenstvo Francuske Roland Garos je ime teniskog turnira u Parizu, koji spada u seriju Grand slam turnira.
Ime je dobio po slavnom francuskom pilotu iz Prvog svetskog rata, koji je više puta bio odlikovan u svojoj zemlji.

Stadion Rolan Garos, je kompleks na kom se igra drugi Gren slem turnir sezone, i nalazi se nedaleko od Bulonjske šume u Parizu.
Izrađen je 1928. godine kada je Francuska prvi put branila titulu u Dejvis kupu, a ime je dobila po legendarnom avijatičaru iz prvog svetskog rata Rolanu Garosu.

Otvoreno prvenstvo Francuske je prvi put održano 1891. godine na terenima Teniskog kluba Pariz, a do 1928. godine je više puta menjalo svoje lokacije. Prelomni trenutak za selidbu na kompleks kakav danas viđamo došao je kada su francuski teniseri osvojili prestižno takmičenje, pa je odlučeno da je Musketarima potreban novi i veći stadion. Sadašnji kompleks Rolan Garos broji dvadeset terena prekrivenih crvenom šljakom, među kojima se izdvajaju predivni Filip Šatrije i Suzan Lenglen.

Nijedan teren nije prekriven, a za sada nema planova da dođe do većih planova i promena po tom pitanju, pošto je u Parizu uvek krajem maja i početkom juna lepo i sunčano vreme. Pored terena tu je i, veliki multimedijalni muzej istorije tenisa koji se zove Teniseum.
Otvoreno prvenstvo Francuske, ili Roland Garos je veliki prestižni teniski turnir koji počinje po staroj tradiciji tokom dve poslednje nedelje maja.

Održava se u Parizu, na godišnjem teniskom kalendaru to je drugi od Grand slam turnira. Roland Garos je jedan od najprestižnijih događaja u teniskom svetu, i svakako najpoznatiji turnir, ima najširu publiku od svih događaja u tenisu. Roland Garos je poznat po tome, što je najpopularniji turnir koji u poređenju sa ostalim teniskim turnirima, uživo se prenosi preko tv kanala u velikom broju zemalja i kod nas.

Zbog vrlo spore podloge na kojoj se igra i pravilima po kojoj se pobednik određuje po principu bolji u tri seta, bez pauze, ovaj događaj se smatra jedan od fizički najzahtevnijih izazova za sve tenisere.
U 1968. godini Frenč Open je postao prvi open grand slam turnir, koji je omogućio profesionalcima podjednako kao i amaterima da učestvuju u takmičenju. Vremenom je uvođeno mnogo novina, tako od 2006. godine turnir je počinjao nedeljom, sa 12 singl mečeva, koji su se igrali na tri glavna terena.

Od marta 2007. godine prvi put na Roland Garosu, u istoriji tenisa je donešena odluka da novčane nagrade u muškoj i ženskoj konkurenciji budu ravnopravne. U open eri tenisa jedini muški teniseri koji su uspeli osvojiti Frenč Open i Vimbldon, i igra se na brzoj travi, su Rod Laver, Jan Kodeš, Bjorn Borg, Andre Agasi, Rafael Nadal, i Rodžer Federer.
Rekorderi po broju titula su Rafael Nadal kod muškaraca i Kris Evert kod žena. Ovaj turnir je bio prvi gs koji je označio početak Open ere 1968, kada su svi teniseri, amateri i profesionalci zajedno igrali za najvažnije trofeje. Na tom turniru u finalu su se srela dva velika australijska igrača Ken Rouzvol i Rod Lejver a pobedio je Rouzvol. Od 2006. godine turnir počinje u nedelju i traje 15 dana. Prvi put su 2007. godine izjednačeni nagradni fondovi za muškarce i žene, a od 2004. godine sviraju se himne u čast pobednika turnira.

Petog juna 2016. godine Novak Đoković je osvojio Roland Garos i ostvario dugo priželjkivani san, naš teniser je aktuelni šampion sva četiri grend slem turnira.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

PROSLAVLJENI FRANCUSKI TENISER SMATRA DA NADAL NIJE PRETNJA NA RG: “ Ne mislim da je sposoban da po 15. put podigne trofej“

Nadal je prvu titulu na Rolan Garosu osvojio na debiju 2005, ima učinak 112-3, a poslednji put je slavio 2022. godine Bivši francuski teniser Floran Sera izražava sumnje u sposobnost Rafaela Nadala da ponovno osvoji Rolan Garos. Iako je Španac rekorder sa 14 titula...

Izvor: HotSport.rs, 07.Dec.2023, 12:46

Detaljnije >>

PONOS SVIH SRBA: Način na koji je Novak Đoković otpevao himnu zaledio krv u žilama celom svetu (VIDEO)

PONOS SVIH SRBA: Način na koji je Novak Đoković otpevao himnu zaledio krv u žilama celom svetu (VIDEO)

"Bože pravde" se orilo Parizom.. Novak Đoković je najveći teniser svih vremena, od nedelje 11. juna to je celom svetu jasno. Srbin je osvojio 23. gren slem titulu u karijeri i osamio se na tronu. Upravo je ceo svet gledao i slušao Noleta kako peva "Bože pravde" u Parizu i malo ko je mogao...

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Jun.2023, 19:32

Detaljnije >>

NOVAK UBACIO U BRZINU VIŠE: Ekspresno do dva seta prednosti! (VIDEO)

NOVAK UBACIO U BRZINU VIŠE: Ekspresno do dva seta prednosti! (VIDEO)

Napeto u Parizu. Novak Đoković trenutno igra svoj meč finala Roland Garosa protiv Kaspera Ruda, gde sada ima dva seta prednosti. Prvi set je pristao Novaku Đokoviću nakon taj-brejka, dok je drugi set pripao srpskom teniseru dosta lakše. First 1⃣ or make...

Izvor: HotSport.rs, 11.Jun.2023

Detaljnije >>

POEN TURNIRA U REŽIJI NORVEŽANINA: Kasper stigao gotovo nemoguće! (VIDEO)

Majstorija Norvežanina. Novak Đoković trenutno igra svoj meč finala Roland Garosa, protiv  Kaspera Ruda, a u 10. gemu meča videli smo možda i poen koji je nadmašio onaj protiv Alkaraza. Welcome to the show 🏟#RolandGarros | @CasperRuud98 pic.twitter.com/k1xnQyfUnu...

Izvor: HotSport.rs, 11.Jun.2023

Detaljnije >>

PRVI SET PRIPAO ĐOKOVIĆU: Sat i po borbe za minimalnu prednost! (VIDEO)

PRVI SET PRIPAO ĐOKOVIĆU: Sat i po borbe za minimalnu prednost! (VIDEO)

Napeto u Parizu. Novak Đoković trenutno igra svoj meč finala Roland Garosa, uspeo je da se vrati iz brejka zaostatka iako je loše ušao u meč, pa je u u jednom momentu gubio i 4:1 od Kaspera Ruda. Prvi set je pristao...

Izvor: HotSport.rs, 11.Jun.2023

Detaljnije >>

CEO SVET SE DIVI NOVAKOVIM MAJSTORIJAMA: Srbin osvojio jedan od najlepših poena sezone! (VIDEO)

CEO SVET SE DIVI NOVAKOVIM MAJSTORIJAMA: Srbin osvojio jedan od najlepših poena sezone! (VIDEO)

Fantastični potezi srpskog asa! ‘Treći reket sveta’, Novak Đoković, vodi veliku bitku u polufinalnom susretu Rolan Garosa protiv Karlosa Alkaraza. Posle 57 minuta nadigravanja i nadmudrivanja Đoković je osvojio prvi set rezultatom 6:3. 6-3 🇷🇸#RolandGarros @DjokerNole pic.twitter.com/BDtAbLnB2r...

Izvor: HotSport.rs, 09.Jun.2023, 16:12

Detaljnije >>

NOLE IZGUBIO PRVI SET U PARIZU, PA ‘RAZBIO’ HAČANOVA: Đoković je prvi polufinalista Rolan Garosa! (FOTO) (VIDEO)

NOLE IZGUBIO PRVI SET U PARIZU, PA ‘RAZBIO’ HAČANOVA: Đoković je prvi polufinalista Rolan Garosa! (FOTO) (VIDEO)

Srbin će igrati protiv boljeg iz duela Alkaraz – Cicipas! Najbolji srpski teniser, Novak Đoković, plasirao se u polufinale Otvorenog prvenstva Francuske. ‘Treći reket sveta’ je u četvrtfinalnom susretu Rolan Garosa savladao Rusa, Karena Hačanova, sa 3:1 (4:6, 7:6, 6:2, 6:4). Win No. 9️⃣0️⃣...

Izvor: HotSport.rs, 06.Jun.2023, 19:05

Detaljnije >>