Pustili je da ode

Izvor: Blic, 11.Avg.2009, 06:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pustili je da ode

Aleksandra Tarabić (23) iz Sevojna nedavno je sa najvišom ocenom diplomirala na Matematičko-fizičkom fakultetu, zatim uporedo upisala master studije i završila drugu godinu ekonomije - ali ne u Srbiji gde je želela da se školuje, već u Pragu kao stipendista češke vlade. Tamo u Češkoj, gde su znali da cene njen talenat, Aleksandra merači doktorsku diplomu daleko od svoje države, koja je sebi dozvolila sramotu da takvom geniju ni ime ne zna.

Studentkinja iz Sevojna još >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << jedan je u moru primera da se propusti uobičajeni za Srbiju u „normalnom svetu" smatraju preskupim luksuzom. Tražeći izazov više, Aleksandra je pre pet godina, posle završene srednje škole, konkurisala za studije u Pragu, a Česi, videvši njene ocene i diplome, ceneći da ova devojka perfektno govori dva stana jezika, oberučke su je prihvatili. Obezbedili su joj odlične uslove za studiranje i dali joj stipendiju bez ikakve obaveze da kasnije ostane da radi u njihovoj zemlji. Povrh svega, posle prve godine studija, na osnovu uspeha dali su joj još jednu stipendiju.

„Mislim da moja država ne zna ništa o mojim uspesima na studijama u Češkoj. Da zna, verujem da bi me već neko pozvao i možda čestitao ili pitao o daljim planovima. Priznajem, značilo bi mi mnogo saznanje da neko ovde prati moje školovanje, ali očito, osim mojih roditelja, više nikoga ne zanima gde je i šta radi Aleksandra Tarabić," kaže za „Blic" mlada Sevojničanka.

U fascikli u kojoj Aleksandra drži svedočanstva o svom školovanju sve same diplome sa najvišim ocenama, počev od one koju je u Sevojnu stekla kao vukovac, do rešenja o prijemu na master studije u Pragu. Da je iko od ovdašnjih nadležnih koji treba da brinu o talentovanoj deci pogledao tu zavidnu kolekciju, u najmanju ruku pocrveneo bi od stida. Ako ni zbog čega drugog, ono bar zbog činjenice da je Aleksandra jedinu pomoć iz Srbije imala u porodici koja preživljava od jedne penzije.

„Od prvog razreda osnovne škole pa do četvrtog razreda Matematičke gimnazije u Beogradu imala sam samo jednu četvorku, sve ostalu su bile petice. Posle toga na studijama u Pragu imala sam skoro sve jedinice, a onda i diplomirala matematiku sa čistom jedinicom," kaže Aleksandra, objašnjavajući da je kec najviša ocena u češkom školstvu.

Samo porodica Tarabić zna kako je Aleksandra, uglavnom sama, bez značajnije finansijske podrške trasirala sebi put do Praga. Njen otac Mladen radio je u firmi „Froteks", koja je otišla u stečaj pre jedanaest godina, a da bi prehranio familiju, morao je kojekuda da nadniči. Tu je „zaradio" tri baj-pasa koja su ga ispratila u penziju. Majka Marija takođe je radila u firmi koja je otišla u stečaj, a i danas je bez posla. U sudbini svojih roditelja Aleksandra je shvatila da je ostanak u Srbiji kockanje sa budućnošću, pa je 2004. godine, po završetku Matematičke gimnazije, otišla u Prag.

„Stanujem u studentskom domu, a stipendije mi omogućavaju da živim bez većih problema. Imam fantastične uslove za učenje. U Češkoj je sve tako organizovano da ja kao student treba samo da učim, sve ostalo je briga države. Za dve godine završavam master studije i ekonomiju, potom ću se posvetiti doktorskoj diplomi. Žao mi je što nisam bila u prilici da sve ove uspehe zabeležim u svojoj zemlji. Međutim, nisam ja kriva što moja država ne primećuje dobre đake, što ovde i studentima na budžetu treba mnogo novca za školovanje. Uvek kada dođem u Srbiju shvatim da ovde još nisu shvatili šta znači znanje", iskrena je Aleksandra Tarabić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.