Besplatno vozi stare i nemoćne

Izvor: Blic, 19.Sep.2008, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Besplatno vozi stare i nemoćne

Malo je u Titelu onih koji nisu čuli za Dobrilu Mitrović. I to samo reči hvale. Ova šezdesetdvogodišnja žena nekada je radila kao trgovac, a sada je penzioner. Iako sa veoma skromnim primanjima, Dobrila je pre sedam godina, nakon što joj se muž razboleo, odlučila da preuzme njegov posao - da besplatno taksira.

Od tada redovno prevozi svojim, 32 godine starim „fićom", starije i bolesne. Svuda gde treba - do Doma zdravlja, na groblje, do opštinskih ili poštanskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << šaltera, apoteke... I u svako doba. Dešavalo se, kaže Dobrila, da ustane u sitne sate, posle ponoći kako bi nekog od komšija prevezla do bolnice. Jer nemaju nikog drugog.

„Fića" je, međutim, jedva prošao ovogodišnju registraciju i skoro da više nije u voznom stanju, pa se Dobrila nada da će uz pomoć sugrađana ili humanih ljudi uspeti da sakupi novac za neki malo bolji auto.

- Ne tražim novi auto, samo neki polovan „jugo" ili „zastavu", šta god... neka je samo u voznom stanju. Kako bih i dalje mogla da prevozim ljude kada nemaju drugi izbor.

Svoje usluge, tvrdi, ne naplaćuje - nikada još nikome nije tražila da joj plati za vožnju. Ali priznaje da joj se sugrađani ipak oduže. Kako ko može, novcem, hranom, pićem ili kafom...

Dobrila volontira i u titelskom Centru za socijalni rad i u Crvenom krstu. Kaže, voli to da radi. Završila je i obuku prve pomoći, pa svojim „mušterijama", kojih je trenutno oko petnaestak, uglavnom starijim osobama, osim što kupi lek u apoteci, izmeri i pritisak, puls, temperaturu...

Dobro je znaju i u lokalnom Domu zdravlja. Nazivaju je svojim sanitetom.

- Kad pozovemo Dom zdravlja, desi se da ne mogu odmah da pošalju sanitetsko vozilo. Pitaju: „Je l’ možete da se snađete i sami da dođete? Ili zovite Dobrilu..."- pričaju meštani i Dobriline komšije.

Dešavalo se, kažu, da „fića" zbog neispravnosti ili starosti stane, ali oni koje Dobrila vozi ipak nekako uvek stignu gde treba, naročito do Doma zdravlja.

Marija i Paja Gazafi redovno je zovu da im pomogne. Kako su oboje bolesni i stari, osim što ih odveze do bolnice, Dobrila za njih kupuje lekove, ponekad im i skuva ručak, ode umesto njih u prodavnicu ili na pijacu.

- Pet godina sam skoro nepokretna. Posle preloma kičme hodam pomoću štaka. Dobrila me je nebrojeno puta vozila do Doma zdravlja, usred noći ako treba. I nikada mi nije tražila novac. Desilo nam se da otkažu kočnice, pa da me posle maltene nosi do bolnice. Da nije nje, ne znam da li bih bila živa sada. Suprug i ja imamo dve ćerke, ali one nisu u Titelu i dok dođu do nas, mi bismo umrli. A Dobrila je uvek tu - priča Marija Gazafi.

Dobrila kaže da se za gorivo snalazi. Napuni rezervoar kada primi penziju, pa posle kad ima para. Nije, kaže, razgovarala sa opštinskim činovnicima da joj pomognu oko kupovine novog auta, ali nada se da će svi koji mogu pomoći. Obećali su joj iz Crvenog krsta Srbije, ali još nije dobila odgovor.

- Razumem ja da nema novca, pa zato i ne tražim od opštine...

Njeni korisnici su svi. I Srbi, i Hrvati, Slovaci, Mađari... Uglavnom stariji, ali desilo joj se da vozi i trudnicu na porođaj.

Radojka Kumović je Dobrilina komšinica. Zajedno su radile.

Dobrila je uvek bila humana i pozitivna, pomagala je kome god je mogla. I ona i njen pokojni suprug. Mogu da je zovem u svako doba dana i noći. Uvek nam je izlazila u susret i vozila nas gde treba. I pozajmljivala novac, ranije kad je imala - kaže Radojka

I sama bolesna

Dobrila kaže da je od supruga naučila zanat - kako da bude besplatni taksista i da će to raditi dok god može i dok je služi „fića". Iako je i sama bolesna - operisana je nekoliko puta - ne odustaje od svoje misije.

Nemam ja veliku penziju, jedva da preživim, ali ovo mi predstavlja zadovoljstvo. Najsrećnija sam kada nekome pomognem i on mi kaže: „Da si živa i zdrava, Dobrila. Neka bog čuva i tebe i tvoju decu." Nema para koje to mogu zameniti - kaže dobra vila Titela.

Ovaj tekst objavljen je u okviru projekta „Moj heroj" na sajtu www.mojheroj.com . Sajt je posvećen pričama o običnim ljudima koji su se svojom hrabrošću, poštenjem, istrajnošću i plemenitošću uspešno uhvatili u koštac sa izazovima života i ćudljivim putevima sudbine.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.