Zbog vakcine iz Srbije obolela Hrvatica?

Izvor: Mondo, 07.Avg.2012, 17:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog vakcine iz Srbije obolela Hrvatica?

Hrvatski mediji prenose da je sve veći broj pacijenata za koje se sumnja da su nakon vakcinacije protiv gripa oboleli od teškog oblika neuromuskularnog oboljenja Žilijan-Bareov sindrom. Jedna pacijentkinja primila vakcinu u Srbiji.

Ilustracija (Guliver/Getty Images)

Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) dobila je od Hrvatske agencije za lekove (HALMED) informacije iz medija da se kod nekih pacijenata ispoljio takozvani Žilijan-Bareov >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << sindrom nakon primene vakcine tipa "Fosetrija", protiv novog gripa H1N1, među kojima je i jedna hrvatska državljanka koja je vakcinisana u Srbiji i lečena na VMA.

"Sam slučaj iz štampe nije medicinski potvrđen i potrebno je još dodatnih informacija kako bi se procenio slučaj, od čega je sve pacijentkinja bolovala, koje lekove je istovremeno primenjivala, kompletna klinička slika ispoljavanja neželjene reakcije i to kada su počeli simptomi, koliko su trajali, da li su se povukli...", izjavio je Tanjugu rukovodilac Nacionalnog centra za farmakovigilancu ALIMS-a Marko Erić.

On je kazao da je ALIMS odmah po dobijanju informacije obavestio stručnjake sa VMA, kako bi oni dalje istražili slučaj još iz 2010. godine i proverili relevantnost informacija i eventualno postojanje sumnje u neželjenu reakciju na vakcinu.

Erić je objasnio da prilikom primene vakcine može doći do ispoljavanja neželjenih reakcija.

On je rekao da ALIMS-u zdravstveni radnici prijavljuju sumnju na neželjene reakcije koje mogu biti u vezi sa primenjenom vakcinom.

Tokom praćenja neželjenih reakcija na vakcinu tipa "Fosetrija" u Srbiji, ALIMS-u su od zdravstvenih radnika prijavljena 84 slučcaja u kojima se ispoljilo ukupno 314 neželjenih reakcija za koje se sumnja da mogu biti u vezi sa primenjenom vakcinom.

Najčešće prijavljivane neželjene reakcije su bile očekivane - porast telesne temperature, malaksalost, glavobolja, mijalgija - bol u mišićima i umor.

"ALIMS je i u stalnoj saradnji i razmeni informacija sa centrom Svetske zdravstvene organizacije za praćenje neželjenih reakcija na globalnom nivou i svaki slučaj zabeležen na teritoriji Srbije prijavljen je i unesen u njenu globalnu bazu", rekao je Erić dodajući da će sarađivati i sa kolegama iz HALMEDA, u slučaju novih informacija.

Hrvatski mediji preneli su da je sve veći broj pacijenata za koje se sumnja da su nakon vakcinacije protiv gripa oboleli od teškog oblika neuromuskularnog oboljenja Žilijan-Bareov sindrom.

Slučaj je, kako se navodi, prijavljen Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Mediji su preneli da je Hrvatska agencija za lekove i medicinske proizvode (HALMED) potvrdila je da se trenutno ispituje šest sumnjivih slučajeva, a jedan je prosleđen Srbiji.

Tokom pandemije novog gripa (H1 N1) 2009. godine za vakcinaciju stanovništva Srbije kupljeno je oko 850.000 vakcina tipa "fosetrija" farmaceustke kuće "Novartis" po ceni od 799 dinara po dozi, od čega je oko 600.000 doza neiskorišćeno i krajem oktobra 2010. godine im je istekao rok.

(Tanjug)
Pogledaj vesti o: Grip

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.