Zatvor zbog ustaške kape

Izvor: B92, 07.Jul.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zatvor zbog ustaške kape

Ljubljana -- Zatvorskom i novčanom kaznom kažnjen je mladić koji je nosio ustašku kapu na koncertu Marka Perkovića Tompsona.

Zagrebački sudija za prekršaje je 21-godišnjeg mladića kaznio sa 25 dana zatvora i 1.600 kuna kazne zbog toga što je na Tompsonovom koncertu, krajem maja u Zagrebu, nosio ustašku kapu, prenosi slovenački portal 24ur.com. Pomenutu ustašku kapu je policija našla u stanu kažnjenog mladića, koji je državljanin Hrvatske i BiH i koga je policija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uhapsila u četvrtak.

Kako dodaje 24ur.com, Tompsonov koncert na kome je uhapšeni nosio ustašku kapu i koji je održan na centralnom zagrebačkom trgu, su pored manjeg broja ustaških simbola obeležavala i druga ultranacionalistički činjenja, poput uzvika "Ubij Srbija" i ustaškog pozdrava "Za dom spremni".

Pevač Tompson se od toga nije ogradio, a pomenuti ustaški pozdrav je uključio i u svoje pesme.

Policijski inspektor, koji je Tompsona nakon koncerta prijavio zbog širenja mržnje, bio je po hitrom postupku suspendovan, a direktor policije Marijan Benko je na vanrednoj novinarskoj konferenciji objasnio da je suspendovani više godina kršio radnu disciplinu.

Tada je hrvatski premijer, Ivo Sanader tražio istragu celgo slučaja, ocenivši da je takav koncert štetan.

24ur.com dodaje i da su koncert organizovale grupe veterana domovinskog rata iz Zagreba, a pokrovitelj je bila gradska opština na čelu sa Milanom Bandićem, koji je doduše prošle nedelje izjavio da "ikonografija na Tompsonovom koncertu nije bila evropska, već uvredljiva za Zagreb i patriotizam koncerta", a policiji je prebacio da uprkos snimku koncerta ništa nije preduzela.

Slovenački portal navodi i da je Tompson jedan od najprodavanijih hrvatskih pevača, kome je otkazan niz koncerata u zapadnoj Evropi i SAD, među kojima je i koncert u Sarajevu zbog protivljenja tamošnje jevrejske zajednice, ali i koncert u Holandiji, gde vlasti nisu dozvolile koncert Tompsona koga su ocenile kao fašistu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.