Zagreb prihvatio Renov predlog

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Maj.2009, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zagreb prihvatio Renov predlog

ZAGREB - Hrvatska prihvata predlog evropskog komesara za proširenje Olija Rena o rešavanju graničnog spora sa Slovenijom, odlučeno je danas na sastanku hrvatskog državnog vrha s predstavnicima parlamentarnih stranaka.

Predsednik Stjepan Mesić, premijer Ivo Sanader i predsednik Sabora Luka Bebić saopštili su posle sastanka da u državnom vrhu i među strankama postoji saglasnost o prihvatanju Renovog predloga, ali da o detaljima predloga još ne mogu da obaveste javnost, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prenela je agencija Hina.

Oni su dodali da će Oli Ren odgovor dobiti u naredna 24 sata, posle dodatnih konsultacija s parlamentarnim strankama, na kojima treba da se dogovori procedura i način na koji će Hrvatska predstaviti svoj stav.

"Usaglasili smo stavove i u roku od 24 sata o njima ćemo obavestiti Olija Rena. U suštini prihvatamo novi predlog", rekao je Mesić, dodajući da je rasprava bila "otvorena i argumentovana".

Sanader je izrazio zadovoljstvo visokim nivoom saglasnosti oko predloga za rešenje graničnog spora sa Slovenijom.

"Oko sadržaja i naravi predloga se slažemo, predsednik, Vlada i sve parlamentarne stranke i poslanici nacionalnih manjina, i, što je posebno važno, međunarodno-pravni stručnjaci koji su bili na sastanku", poručio je Sanader.

Na pitanje da li prihvatanje Renovog predloga znači da Hrvatska na njega nema nikakvih primedbi, Sanader je odgovorio da Hrvatska razmišlja o tome da neki predlozi budu drugačiji, ali da o tome još ne može da govori.

"Ali, suština predloga nam se čini prihvatljivom, mi ga prihvatamo, a o pojedinim elementima smo razgovarali, raspravljali, ali u ovom trenutku nije vreme da ih iznosimo", dodao je.

"Radi se o predlogu 'uzmi ili ostavi', a mi smo se opredelili za varijantu 'uzmi'", rekao je Mesić.

Mesić je rekao da je Hrvatska, prihvatanjem Renovog predloga, pristala na arbitražni sud, uz uslov da se rad tog suda, kada je u pitanju granica, odvija na temelju međunarodnog prava.

Bebić je rekao da je Sabor spreman da preduzme sve proceduralne aktivnosti vezane za Renov predlog i da će ako bude potrebno sazvati i vanrednu sednicu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.