Za dom spremni i u Omišu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Maj.2020, 12:00

"Za dom spremni" i u Omišu

Mural sa grbom HOS-a, u okviru kojeg je i ustaški pozdrav "za dom spremni", osvanuo je proteklog vikenda i na autobuskoj stanici za Omiš, koja se nalazi u Dugom Ratu, kao još jedna provokacija hrvatskih neoustaša.

Mural je uočio jedan od građana Dugog Rata Gracijano Kalebić, inače doktor filozofije, i odlučio je da reaguje.

“Ne znam ko je to napravio, kad sam ugledao mural, prva stvar koja mi je pala na pamet je bila da se svim raspoloživim pravnim sredstvima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << oduprem takvoj vulgarizaciji javnog prostora i kršenju zakona”, rekao je Kalebić za portal hrvatskog nedeljnika Novosti.

Kontaktirao je svog advokata Antu Nobila i podneće, kaže, krivičnu prijavu protiv nepoznatih počinitelja za delo kršenja hrvatskog Ustava, rušenja ugleda Hrvatske i promovisanje totalitarnih ideologija.

"S obzirom na to da taj mural sadrži insignije koje direktno upućuju na ideologiju i sadržaj tzv. na NDH za koju je istorijski utvrđeno i faktički potvrđeno da je bila kvislinška kolaboracionistička tvorevina fašističkih i nacističkih režima Italije i Nemačke, osetio sam potrebu kao građanin da reagujem i suprotstavim se tom drskom naletu fašizma koji smatram opasnim", rekao je Kalebić.

Dodao je i da taj mural u ovom trenutku predstavlja direktni udar na izvorne osnove hrvatskog Ustava i temeljne vrednosti koje on predstavlja.

Kalebić smatra da mural predstavlja krivično delo u smislu Ustava i rušenja ugleda RH u svetu.

"Antifašizam nije stvar ove ili one političke opcije. Antifašizam je civilizacijsko, kulturno i političko pitanje prvog ranga za koje se pretpostavlja da ga sve demokratske i građanske snage bez obzira kojem političkom spektru pripadale a priori podrazumijevaju. Utoliko nije čudno da kancelarka Nemačke ili kancelar Austrije ili predsednik Francuske, iako dolaze s desnog političkog spektra aktivno promovišu i zalažu se za vrednosti antifašizma u svojim zemljama i na nivou EU", naveo je, između ostalog, Kalebić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.