Merčepu ukinut pritvor zbog lošeg zdravlja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Jul.2012, 22:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merčepu ukinut pritvor zbog lošeg zdravlja

ZAGREB -

Vrhovni sud Hrvatske ukinuo je rešenje o produženju pritvora Tomislavu Merčepu, ratnom komandantu policijske jedinice kome se sudi za ratne zločine nad srpskim civilima, a koji je u pritvoru od 10. decembra 2010. godine.

Merčep je optužen za zločine protiv srpskih civila, odnosno za hapšenje 52 osobe i mučenje i ubijanje 43 lica s područja Zagreba, Kutine i Pakraca.

U odluci Vrhovnog suda, o kojoj će vanraspravno veće zagrebačkog Županijskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << suda raspravljati sutra, navodi se da se o uslovima Merčepovog pritvaranja mora izjasniti i zatvorska bolnica u zagrebačkom kvartu Dubrava, u kojoj se nalazi zbog lošeg zdravstvenog stanja.

Merčep je, zbog zdravstvenih problema, većinu pritvora proveo u bolnici, a nekoliko puta je o svom trošku, pod kontrolom pravosudne policije, premeštan u Banju, gde je sredinom 2011. godine i primio optužnicu.

Zatvorske bolnica nije ustanova koja zadovoljava uslove medicinske brige koja je Merčepu potrebna, pa bi to mogao biti jedan od razloga da mu se već ove sedmice pritvor ukine.

Merčep je imao dva moždana udara, a sudski veštaci ustanovili su da je sposoban za suđenje, pod uslovom da se svakih 45 minuta napravi pauza i da se obezbedi prisustvo lekara.

Rešenje o ukidanju pritvora dolazi u momentu kad ima sve više svedoka koji potvrđuju da je Merčep komandovao i imao glavnu ulogu u jedinici koja se proziva za umešanost u brojne zločine i koja je imala sedište u selu Pakračka Poljana i u paviljonu 22 Zagrebačkog velesajma, gde je držala i zatvorene civile.

Merčep nije optužen za odvođenja i likvidacije više desetina srpskih civila u leto 1991. godine u Vukovaru, znatno pre početka ratnih dejstava oko grada.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Merčepu ukinut pritvor zbog lošeg zdravlja

Izvor: Mondo, 04.Jul.2012

Vrhovni sud Hrvatske ukinuo je rešenje o produženju pritvora Tomislavu Merčepu, ratnom komandantu policijske jedinice kome se sudi za ratne zločine nad srpskim civilima, a koji je u pritvoru od 10. decembra 2010. godine.

Nastavak na Mondo...

Sud (ne)ukida pritvor Merčepu?

Izvor: Mondo, 05.Jul.2012, 10:51

Vanraspravno veće zagrebačkog Županijskog suda raspravljaće danas o odluci Vrhovnog suda Hrvatske kojom je ukinuto rešenje o produženju pritvora Tomislavu Merčepu.

Nastavak na Mondo...

Tomislav Merčep izlazi iz pritvora?

Izvor: Kurir, 05.Jul.2012

Vrhovni sud Hrvatske ukinuo rešenje o produženju pritvora Tomislavu Merčepu, kome se sudi za ratne zločine nad srpskim civilima..ZAGREB - Rešenje o produženju pritvora ratnom policijskom komandantu Tomislavu Merčepu, kome se sudi za ratne zločine nad srpskim civilima, a koji je u pritvoru od...

Nastavak na Kurir...

Ukinut pritvor Merčepu zbog lošeg zdravstvenog stanja

Izvor: Beta, 05.Jul.2012

ZAGREB, 5. jula 2012. (Beta) - Ratnom savetniku ministra unutrašnjih poslova Hrvatske Tomislavu Merčepu, optuženom za ratni zločin nad srpskim civilima na području Zagreba, Pakraca i Kutine krajem 1991, u č.

Nastavak na Beta...

Ukinut pritvor Tomislavu Merčepu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 05.Jul.2012

Ratnom savjetniku ministra unutrašnjih poslova Hrvatske Tomislavu Merčepu, optuženom za ratni zločin nad srpskim civilima na području Zagreba, Pakraca i Kutine krajem 1991. godine, danas je ukinut pritvor, saopštio je Županijski sud u Zagrebu. Vanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.