Varhelji sljedeće nedjelje u posjeti Zapadnom Balkanu

Izvor: VOA, 30.Apr.2021, 17:33

Varhelji sljedeće nedjelje u posjeti Zapadnom Balkanu

Evropski Komesar za proširenje i susjedstvo Oliver Varhelji najavio je u petak da će naredne nedjelje doputovati u posjetu zemljama Zapadnog Balkana, u trenutku kada prve vakcine protiv Kovida 19 koje je finansirala EU stiže u region. „Putujem na Zapadni Balkan da bih prenio jasnu poruku: Stalo nam je! Stalo nam je do naših partnera i do njihovih zdravstvenih radnika i najugroženijih. Isporuka vakcina potvrđuje našu kontinuiranu posvećenost pružanju podrške, kao što to činimo od izbijanja pandemije. Zajedno smo jači!“, poručio je komesar Varhelji na Tviteru. Dopisnik RTCG iz Brisela javio je da Varhelji posjetu regionu počinje u ponedeljak popodne u Srbiji, kao i da će u utorak posjetiti Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju, a u srijedu Albaniju i Kosovo. Evropska komisija i Austrija najavile su da će 651.000 doza Fajzer-Biontekove vakcine biti isporučeno regionu u nedjeljnim razmacima od početka maja do avgusta. Vakcine koje donira EU namijenjene su pomoći da se ubrza kampanja vakcinacije, te obezbijedi vakcinacija svih medicinskih radnika na prvoj liniji odbrane od virusa i pojedinih najugroženijih grupa. Donirane vakcine dio su paketa pomoći Zapadnom Balkanu u borbi protiv pandemije u 70 miliona eura koji je Komisija usvojila u decembru 2020, a Austrija olakšala njihovu raspodjelu na osnovu epidemioloških potreba određenih zemalja. Očekuje se da do avgusta u Crnu Goru bude isporučeno 42 hiljade doza vakcina koje je finansirala Evropska unija, kao dodatak na već obezbijeđene doze iz Kovaks mehanizma. Varhelji je najavio da će, tokom obilaska regiona, sa vlastima država šest Zapadnog Balkana razgovarati o odgovoru na pandemiju i podršci EU.  

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Stiže Varhelji

Izvor: B92, 30.Apr.2021

Komesar za susedstvo i proširenje, Oliver Varhelji otputovaće na Zapadni Balkan sledeće nedelje...I to nakon što prve vakcine protiv kovida 19, izdvojene i finansirane od Evropske unije, stignu u region...Komesar Varhelji posetu regionu započeće u ponedeljak popodne u Srbiji, zatim u utorak (boravi)...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.