Izvor: B92, 12.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uticaj Kozloduja na region JIE

Beograd, Sofija -- U naredne tri godine zemlje jugoistočne Evrope očekuju nestašice, restrikcije i velika poskupljenja električne energije.

Prema analizi Dejana Stojadinovića, komentatora Enerdžiobzervera, specijalizovanog internet sajta posvećenog energetici, trenutno najznačajnije aktuelno pitanje u regionu je uticaj delimičnog zatvaranja nuklearke Kozloduj u Bugarskoj na energetsku situaciju u jugoistočnoj Evropi, koji je predviđen za početak 2007. godine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Zatvaranjem trećeg i četvrtog bloka ove nuklearne elektrane će "nestati" i značajan deo proizvodnih kapaciteta, što će se negativno odraziti ne samo na Bugarsku već i na okolne zemlje – u vidu velikog pritiska i mogućeg naglog skoka cene električne energije u jugoistočnoj Evropi.

Bugarska je tradicionalno izvozila električnu energiju u Grčku, Srbiju, Makedoniju i Rumuniju, podmirujući značajan deo potrošnje na ovim tržištima. Naime, Bugarska je trenutno najveći izvoznik električne energije na Balkanu i četvrti najveći izvoznik u Evropi. Preliminarne analize pokazuju da će Bugarska u 2007. godini biti u stanju da izveze samo 2 TWh električne energije – što je količina manja od one koju sada izvozi samo u Grčku.

Kako se početak rada novih kapaciteta, koji bi nadomestili električnu energiju iz NE Kozloduj, očekuje tek krajem 2009, u regionu jugoistočne Evrope se do 2010. godine očekuje veliki pritisak na cene, pojačan povećanom tražnjom za električnom energijom usled ubrzanog ekonomskog razvoja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.