Izvor: B92, 05.Jul.2009, 01:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšeni pripadnici Mađarske garde

Budimpešta -- Mađarska policija suzavcem rasterala pripadnike zabranjene neofašističke "Mađarske garde" koji su protestovali u centru Budimpešte i privela više od 200 ljudi.

Među privedenima je i lider stranke Pokret za bolju Mađarsku (Jobik) Gabora Vonu, izvestila je mađarska agencija MTI. Gardu je 2007. godine formirala stranka Jobik, koja je na nedavnim izborima za poslanike Evropskog parlamenta neočekivano osvojila gotovo 14 odsto glasova birača i time sebi obezbedila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tri mesta u Strazburu.

Viši budimpeštanski sud doneo je u četvrtak odluku o raspuštanju "Mađarske garde", formalno registrovane kao udruženje za negovanje kulture i tradicije, ali suštinski uperene protiv romske manjine.

Viši sud je, u stvari, potvrdio odluku Budimpeštanskog suda od decembra 2008. godine, u kojem je navedeno da se "Mađarska garda" svojim postupcima više puta sukobila sa zakonom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.