U očekivanju novog tendera

Izvor: Politika, 13.Avg.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U očekivanju novog tendera

Jadransko brodogradilište radi rekordno pred privatizaciju

Herceg Novi – Dokovi Jadranskog brodogradilišta u Bijeloj ovog leta su puni. Ovih dana svi kapaciteti brodogradilišta su uposleni i tako će biti do sredine septembra, kažu u upravi kompanije. Prema ugovorenim i obavljenim poslovima, period od početka godine može se porediti sa prošlom rekordnom godinom. Od početka ove godine u Jadranskom brodogradilištu je remontovano 40 brodova. Prošle godine ih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je ukupno bilo 74. Kompanija je posle godina gubitaka imala i dobit od oko 411.000 evra, što je upotrebljeno za pokrivanje ranijih minusa, a ukupan prihod bio je veći za trećinu nego godinu ranije.

Na dokovima brodogradilišta sada su brodovi iz Kipra, Slovačke, Švajcarske, Malte, Italije, a remontuje se i „Jadran”, školski jedrenjak Vojske Crne Gore. U drugoj polovini avgusta i u septembru očekuju se brodovi iz Nemačke, Litvanije, Velike Britanije i sa Kipra.

Jadransko brodogradilište do sada je imalo dva neuspela tendera za prodaju većinskog paketa akcija firme. Švajcarska kompanija sa ruskim kapitalom, najbolje plasirana na poslednjem tenderu, odustala je od kupovine zbog suđenja brodogradilišta sa grčkom kompanijom, „Zamounis”, vlasnikom broda „Meksika” koji je prošle godine delimično potonuo, pa izvađen u krugu brodogradilišta. Grci traže šest miliona evra odštete, pa je potencijalni kupac tražio garanciju u tom iznosu, što nije prihvaćeno.

Očekuje se novi tender i povoljniji uslovi za kupce jer je brodogradilište u opasnosti da izgubi od konkurencije pošto mu je neophodno osavremenjavanje koje traži ulog od više miliona evra. Poslovodstvo je navelo kako je namera da se nađe partner, to jest većinski vlasnik koji bi u brodogradilištu remontovao megajahte. U kombinaciji je bio kanadski bogataš Piter Mank, koji je, međutim, na prošlom tenderu imao slabiju ponudu od dve kompanije ponuđača.

Jadransko brodogradilište zapošljava 658 radnika i veći broj kooperanata, a njihova prosečna plata je preko 500 evra.

A. Gavrilović

[objavljeno: 14/08/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.