Titove puške na prodaju preko interneta

Izvor: Politika, 06.Jun.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Titove puške na prodaju preko interneta

Anonimni prodavac iz Rijeke nudi na internetskoj aukciji dve vredne lovačke puške za koje tvrdi da ima uredne papire o vlasništvu

Zagreb – Na internetskoj aukcijskoj stranici u Hrvatskoj nedavno se pojavio anonimni prodavac Nikolas koji je ponudio dve navodno Titove vredne lovačke puške, za koje traži ni manje ni više 1,4 miliona kuna (oko 200.000 evra).

Jedna je proizvedena u kragujevačkoj Crvenoj zastavi specijalno za Tita kao dar te fabrike za njegov >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << 73. rođendan – M-24, kalibra 7X57, čiji je proizvođački broj 22264. Ima takođe odličnu optiku WAFN-Frankonia. Druga je proizvedena u Belgiji (Brauning), čiji je proizvođački broj 337 RP 05111, kalibra 300 Win, a Titu je poklonio Branko Mikulić. Ta puška ima Karl Cajs optiku, a prodavac tvrdi da je takvu pušku imao i bivši ruski predsednik Boris Jeljcin i da je ona prodata na aukciji za 500.000 funti. Te dve puške, tvrdi takođe, jedine su takve na svetu.

Najzanimljivije pitanje u ovoj nesvakidašnjoj prodaji jeste kako je dotični Nikolas – ako je uopšte on prodavac, a ne možda posrednik – došao do tih pušaka i kako je moguće da je iko legalno došao do njih kada se zna da Titovim potomcima posle njegove smrti uglavnom nije dozvoljeno nasleđivanje njegove imovine, pogotovo one koja se nalazila u muzejima. Nikolas, naime, tvrdi da je puške iz beogradskog muzeja u kojem su se nalazile potpuno legalno podigla Titova rodbina, ali ne navodi ko.

Kako je istražio „Večernji list”, to nije niko od Titove rodbine koja živi u Hrvatskoj, pa ostaje mogućnost da je možda neko od onih koji žive u Beogradu. Upitana o tome Titova unuka i pozorišna redateljka Saša Broz je izjavila: „Pogledala sam oglas i ono što mogu reći u vezi s tim je sledeće – niti moj otac Aleksandar, niti ja nismo kontaktirali nikoga u vezi s prodajom tih pušaka, niti su one u našem vlasništvu”.

Zagrebačke novine povodom ovoga podsećaju da je Titov unuk Josip Broz, koji živi u Beogradu, inače sin Žarka Broza, pre nekoliko godina u jednom intervju izjavio da je Marko Milošević pokupio sve puške kada se njegov otac Slobodan Milošević uselio u Beli dvor na Dedinju. Ne zna se, naravno, da li su to bile i te puške, ali se pretpostavlja da su možda posle pada Miloševića ponovo vraćene u muzej gde je do njih zatim došao neko od Brozovih potomaka. Međutim, nije poznato da li je u međuvremenu odobreno nasleđivanje Titove imovine.

R. Arsenić

[objavljeno: 07/06/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.