Tirana će se možda obratiti Savetu Evrope

Izvor: S media, 03.Maj.2010, 20:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tirana će se možda obratiti Savetu Evrope

Albanski premijer Salji Beriša izjavio je danas da postoji mogućnost da se Tirana obrati savetodavnom organu Saveta Evrope, Venecijanskoj komisiji, u nastojanju da se izadje iz aktuelne političke krize u Albaniji.

"Pozivam opoziciju da postupi po predlogu Saveta Evrope i da se obrati Ustavnom sudu, a Ustavnom sudu da se obrati Venecijanskoj komisiji, poštujući Ustav", rekao je Beriša na konferenciji za novinare u Tirani.

Venecijanska komisija je savetodavno telo >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Saveta Evrope za ustavna pitanja. Ona zemljama može da pruži pomoć u rešavanju krize, što je slučaj sa Albanijom, gde opozicija traži ponovno brojanje glasova posle izbora održanih u junu 2009.

Nakon demonstracija u petak i subotu u Tirani i najava članova opozicije da počinju štrajk gladju, zahtevajući da se ponovo prebroje glasovi, Beriša se danas oglasio o ovom pitanju.

Albanska opozicija, koju predvodi Socijalistička partija, ne priznaje rezultate izbora koji su omogućili Beriši da ostane na čelu vlade.

Albanske vlasti ne pristaju na ponovno brojanje glasova zbog toga što su nadležni pravosudni organi u zemlji već odbacili tu mogućnost.

Biro Parlamentarne skupštine Saveta Evrope 26. aprila je ukazao na mogućnost Albanije da se obrati Venecijanskoj komisiji radi prevazilaženja krize.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.