Izvor: B92, 22.Dec.2009, 22:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smene u vrhu hrvatske vojske?

Zagreb -- Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić pre isteka mandata priprema smene u vrhu vojske, saznaje "Jutarnji list".

Mesić namerava da smeni načelnika Generalštaba generala Josipa Lucića, i da na njegovo mesto postavi generala Darka Grdića, sadašnjeg šefa Vojno-bezbednosne obaveštajne agencije. Na njegovo mesto treba da dođe sadašnji Grdićev zamenik, general Ognjen Preost.

Prema informacijama lista, Mesić je odmah nakon povratka iz Rusije razgovarao s premijerkom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Jadrankom Kosor i zatražio da se o njegovm predlogu izjasni do danas ili najkasnije sutra, s obzirom na proceduru kadrovskih promena i da je još kratko vreme predsednik države.

General Lucić je na čelu Hrvatske vojske od 15.janura 2003. i već je nekoliko puta bio pred smenom. Poslednji put pre tri meseca, kada je Mesić o tome razgovarao i s Jadrankom Kosor.

Drugi petogodišnji mandat isteče mu 2012. godine. Zato čudi činjenica da Mesić sada, mesec dana pre kraja mandata, traži promene u vojnom vrhu, navodi list.

Poznavaoci situacije tvrde da bi Mesić ovim potezom i nakon odlaska mogao imati uvid u stanje u vojno-obavještajnoj agenciji i vojsci, pa zato ne želi da promene u vrhu vojske ostavi svom nasledniku, tvrde izvori lista i navodi da bi Lucića zamenio general Grdić, koji je "njegov čovek".

Nije tajna, piše list, da je Grdić na mesto šefa vojne obaveštajne agencije došao uz pomoć Saše Perkovića, predsednikovog savetnika za nacionalnu bezbednost sa kojim je i rodbinski povezan.

Grdića smatraju za jednog od najobrazovanijih generala i oficira koji bi bio po volji komandi NATO. On je u Briselu proveo četiri godine kao hrvatski vojni izaslanik pri NATO-u.

U kuloarima se podseća da je upravo on, u periodu od 1994. do 1998, godine bio načelnik Uprave rodova. Njegov zadatak je bio propisivanje dokumentacije za upotrebu raznih rodova i jedinica i za korićenje različite municije.

U to spada i regulisanje dokumentacije o upotrebi artiljerije. Zato se smatra da bi i on mogao odgovarati na pitanja o načinu vođenja artiljerijskih dnevnika u vreme operacija Bljesak i Oluja.

Brigadni general Ognjen Preost treba da zameni Grdića i takođe je u krugu Mesićevih generala.

Predsednik mu nikada nije zaboravio činjenicu da je 2001. godine u vreme pobune alkara stao na njegovu stranu, zbog čega je bio izbačen iz Alkarskog društva.

Poznato je i da je Preost spominjan 2000. godine kao učesnik operacije "Kameleon", koja je obuhvatala praćenje i prisluškivanje nevladinih organizacija.

Pre godinu dana vanredno je promovisan u čin generala, čime je postao najmlađi oficir tog ranga u istoriji Oružanih snaga, podseća "Jutarnji list".

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Smene u vrhu hrvatske vojske?

Izvor: Vesti-online.com, 22.Dec.2009

Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić pre isteka mandata priprema smene u vrhu vojske, saznaje "Jutarnji list"...Mesić namerava da smeni načelnika Generalštaba generala Josipa Lucića, i da na njegovo mesto postavi generala Darka Grdića, sadašnjeg šefa Vojno-bezbednosne obaveštajne agencije. Na njegovo...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.