Izvor: B92, 30.Okt.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština RS o Lajčakovim odlukama

Beograd -- Poslanici Skupštine RS usvojili Deklaraciju u kojoj se navodi da je Miroslav Lajčak nastavio s prekoračenjima ovlašćenja.

U Deklaraciji Narodne skupštine Republike Srpske se ističe da nametnuti zakon o izmeni i dopuni Zakona o Savetu ministara BiH nije u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom. Za Deklaraciju je glasalo 77 poslanika, a šest je bilo protiv.

Šefovi poslaničkih klubova u toku noći usaglasili su jedinstven tekst zaključaka parlamenta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << RS o poslednjim odlukama visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Miroslava Lajčaka.

Nakon usvajanja Deklaracije 5 posebna sednica Skupštine RS je prekinuta i biće nastavljena u ponedeljak 5. oktobra, nakon što Savet za implementaciju mira iznese svoje stavove o poslednjim Lajčakovim merama.

Tokom jučerašnjeg višečasovnog zasedanja gotovo svaka srpska stranka imala je predlog zaključaka, pa je predsednik Skupštine Igor Radojičić prekinuo sednicu kako bi tokom noći bili usaglašeni stavovi i utvrđen jedinstven tekst odgovora na Lajčakove mere.

Najznačajniji predlozi izneti tokom zasedanja jesu donošenje rezolucije kojom bi bilo traženo ukidanje Bonskih ovlašćenja predstavnika međunarodne zajednice i deklaracija o vraćanju oduzetih nadležnosti RS.

Premijer RS Milorad Dodik je poslanicima saopštio stav Vlade o Lajčakovim merama i predložio da ih Skupština proglasi neprihvatljivim činom rušenja Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH. Dodik se nada da će Skupština imati konačan stav pre zasedanja Upravnog odbora Saveta za primenu mira, danas u Sarajevu.

"Ne prihvatamo nametnuta Lajčakova rešenja, ona moraju biti povučena ili izmenjena. Neka objašnjenja mogu da posluže kao osnova za dopunu tih odluka, ali one moraju imati normativni karakter, a ne karakter objašnjenja", kaže Dodik.

Član Predsedništva BiH i funkcioner Stranke nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika Nebojša Radmanović kaže da svi očekuju sednicu Upravnog odbor Veća za primenu mira jer Veće može da protumači da Lajčak nije u pravu, "kao što i mi mislimo", kaže on.

Iz Kancelarije međunarodnog predstavnika upućeno je upozorenje da će, ako u RS bude nastavljeno stvaranje napetosti zbog Lajčakovih mera, rukovodstvo RS biti odgovorno za takvu situaciju i posledice.

Ivanić: Činovnici bi da ostanu u BiH

Predsednik Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić izjavio je da su činovnici Kancelarije međunarodnog predstavnika bitno uticali na odluke Miroslava Lajčaka i da deo negativnog ambijenta u BiH proističe iz njihove želje da ostanu što je moguće duže u BiH.

"To je cela jedna struktura koja ima svoje motive. Lepo je biti u BiH i imati pristojnu platu i biti mnogo značajniji nego u svojoj zemlji. Jedino u BiH imate situaciju da činovnici kreiraju zakone, u svim drugim zemljama to rade parlamentarci", izjavio je Ivanić za Večernji list.

"Suština nezadovoljstva u RS je u činjenici da je Lajčakovim merama stvoren temelj da RS bude preglasana", izjavio je Ivanić, tvrdeći da je to za RS neprihvatljivo.

Reakcije na izjave iz Srbije

Tokom političke krize u BiH oglašavali su se i najviši zvaničnici Srbije, koji su kritikovali Miroslava Lajčaka i branili stavove Republike Srpske.

Tim povodom iz više ambasada EU, kao i ambasade SAD, stigao je Srbiji demarš, o čemu možete čitati u posebnoj vesti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.