Skoplje potvrdilo pokušaj mita

Izvor: B92, 30.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skoplje potvrdilo pokušaj mita

Makedonski premijer (MRT)

Skoplje -- Neimenovani biznismen iz Srbije pokušao je da podmiti premijera Makedonije, potvrdio je njegov kabinet u Skoplju.

Kabinet premijera Makedonije potvrdio da je jedan biznismen iz Srbije pokušao da podmiti premijera Nikolu Gruevskog s tri miliona evra. Mito je, navodno, nuđen radi dobijanja zemljišta za gradnju tržnog centra u Skoplju. Ni kabinet Gruevskog ni advokat koji je prvi izneo te tvrdnje nisu želeli da objave ime biznismena, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a mediji u Makedoniji nagađaju da je reč o vlasniku Delte Miroslavu Miškoviću.

Kabinet makedonskog premijera danas se ponovo oglasio i saopštio da predsednik Vlade Makedonije nije prijavio nadležnim organima da mu je biznismen iz Srbije nudio mito jer je ponuda bila upućena posredno i nije imao materijalne dokaze.

Kabinet makedonskog premijera danas je, reagujući na spekulacije medija koji su postavili pitanje zbog čega Gruevski nije prijavio da mu je nuđen mito, saopštio da je mito nuđen posredno, preko jednog makedonskog biznismena, i da Gruevski nije imao materijalne dokaze.

Prema rečima tužioca Sterje Zikova, skopsko državno tužilaštvo za sada nije pokrenulo nikakav postupak.

Kako iz Skoplja za B92 javlja Safet Biševac, kabinet Gruevskog je pokušaj mita nazvao nepristojnom ponudom, a ponuda je stigla od kompanije iz Srbije koja je u Skoplju trebalo da gradi tržni centar.

Prethodno je skopski advokat Aleksandar Tortevski u intervju za nedeljenik Fokus prvi obznanio informaciju za koju je rekao da ju je čuo u poslovnim krugovima.

Prema njegovim rečima, Gruevski je trebalo da podrži sporazum koji je s tim biznismenom postigla prethodna vlada Makedonije, o gradnji tržnog centra u centru Skoplja. "Gruevski je odbio tri miliona evra, a ti ljudi u Beogradu ne mogu da veruju da je to moguće", rekao je Tortevski za Fokus.

Sa sigurnošću se zna da je Miroslav Mišković sklopio dogovor o kupovini zemljišta za veliki tržni centar u Skoplju s prethodnim premijerom Vladom Bučkovskim.

Mišković je pre dva meseca privatnim avionom dolazio u Skoplje i sreo se s Gruevskim, a mediji su posle razgovora navodili da se Mišković, nezadovoljan i nervozan, vratio u Srbiju jer nije ubedio premijera Makedonije da ne poništi ugovor o zemljištu na kom je trebalo da bude izgrađen tržni centar.

Miškovićeva kompanija je posle toga počela pregovore o kupovini Tineksa, lanca skopskih marketa, a navodno je sve dogovoreno i u toku je završavanje posla.

Makedonski mediji navode da u kompaniji Delta niko nije želo da komentariše aferu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.