Izvor: RTS, 15.Maj.2021, 22:36

Sećanje na stradale u Tuzlanskoj koloni

Danas se navršava 29 godina od zločina nad pripadnicima nekadašnje JNA u Tuzlanskoj koloni. U napadu muslimanskih snaga na 92. motorizovanu brigadu JNA koja se, u dogovoru sa tuzlanskim vlastima, mirno povlačila iz kasarne "Husinska buna" 15. maja 1992. godine, ubijena su najmanje 54 vojnika, a ranjena 44.
Predsednik Vlade RS Radovan Višković položio je venac kod spomen-kosturnice na groblju Pučile u Bijeljini.
Predsednik Boračke organizacije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << RS Milomir Savčić položio je cveće i odao poštu za 54 pripadnika JNA koje su ubile muslimanske snage 15. maja 1992. godine u Tuzli. 
Muslimanske snage napale su 15. maja 1992. godine kolonu JNA u Tuzli koja je, na osnovu prethodno postignutog dogovora, trebalo da napusti tuzlansku kasarnu. Tada su ubijena 54 vojnika, a 44 su ranjena.
Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ponovo je pozvao srpsko Tužilaštvo za ratne zločine da pokrene istragu za svirepo ubijene pripadnike JNA u Tuzli, dodajući da porodice nastradalih sve manje veruju da će bar neko od nalogodavaca, organizaora i izvršioca ovog zločina izaći pred lice pravde i biti kažnjen.
On napominje da je tužilaštvo BiH obustavilo istragu u predmetu "Tuzlanska kolona" što je, kako smatra, jedan od dokaza da se radi o etnički motivisanoj instituciji čiji je cilj da amnestira najviše bošnjačke vojne, policijske i civilne zvaničnike od odgovornosti za zločine nad Srbima. 
Napad na 92. motorizovanu brigadu JNA, koja se u dogovoru sa vlastima Tuzle mirno povlačila iz kasarne "Husinska buna", izvršen je iz zasede.
Tuzlansku kolonu, u kojoj je bilo 600 vojnika i njihovih starešina, te 200 motornih vozila napali su pripadnici muslimanskog MUP-a i Teritorijalne odbrane, te "Zelenih beretki".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.