Izvor: Studio B, 20.Jun.2013, 15:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sarajevo: Nastavljen protest za JMBG

U Sarajevu je danas, isped zgrade Parlamenta BiH, nastavljeno okupljanje građana koji traže usvajanje zakona o jedinstvenom matičnom broju (JMBG).

U protestu nazvanom "Na kafi za JMB" bilo je tridesetak okupljenih, koji su poručili da neće odustati od svojih zahteva.

Demonstranti od institucija BiH očekuju da, umesto privremene odluke, usvoje zakon o JMB-u, za šta su odredili rok 30. jun, i ističu da iza njih ne stoji nijedna stranka. Oni čekaju reakciju visokog >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << predstavnika u BiH Valentina Incka.

Sarajevski protesti počeli su početkom meseca, da bi 6. juna dostigli vrhunac, kada je u zgradi državnih institucija bilo blokirano oko 2.000 ljudi, među kojima i oko 200 stranaca iz 27 zemalja.

Od tada nijedna institucija BiH ne radi, osim što su početkom nedelje održane sednice Predsedništva, isključivo radi odluke o usvajanju sporazuma o graničnim prelazima izmedju BiH i Hrvatske, koja 1. jula pristupa Evropskoj uniji.

Međunarodni zvaničnici i građani zahtevaju od predstavnika tri konstitutivna naroda da počnu da rade, kako kažu, ono za šta su plaćeni.

Predsedavajući Saveta ministara BiH Vjekoslav Bevanda najavio je da će narednih dana pokušati da obezbedi kvalitetan kvorum za održavanje sednice vlade.

On smatra da bi bilo besmisleno održavati sednicu tog saveta ukoliko mu ne prisustvuju predstavnici svih naroda. "To bi onda bio fijasko", rekao je Bevanda.

Međutim, predstavnici Republike Srpske u institucijama BiH zaključili su juče da se još nisu stekli bezbednosni uslovi za njihov odlazak u Sarajevo, nakon blokade i talačke krize s početka meseca.

U Sarajevo ne dolaze ni predstavnici Hrvata u državnim institucijama, a u Kancelariji visokog predstavnika Incka smatraju neprihvatljivim bojkot državnih institucija.

"Ministarstvo bezbednosti je već ocenilo da postoje uslovi da zvaničnici i institucije izvršavaju svoje dužnosti. Dolazak na posao nije stvar izbora, to je obaveza za sve izabrane i imenovane zvaničnike", rekao je portparol OHR-a Eldar Subašić.

Ambasada SAD u Sarajevu smatra da bojkot važnih pitanja u Savetu ministara i u Parlamentu BiH nopravdan i predstavlja uvredu za gradjane.

"Građani očekuju od parlamentaraca i članova Saveta ministara da ne gube dragoceno vreme i da se vrate u glavni grad države, da prionu na posao i zarade visoke plate koje primaju", ističu u ambasadi SAD.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

U Sarajevu nastavljen protest za JMBG

Izvor: Akter, 20.Jun.2013

U Sarajevu, isped zgrade Parlamenta BiH, nastavljeno okupljanje građana koji traže usvajanje zakona o jedinstvenom matičnom broju (JMBG)

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.