Izvor: B92, 22.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sarajevo: Deca stradala u požaru

Sarajevo -- Pet beba, rođenih 2006. i 2007. godine, izgubilo život u požaru koji je jutros izbio u dečijem domu Ljubica Ivezić u Sarajevu.

Požar je izbio u 05.30 na trećem spratu doma za napuštenu decu. Načelnik Odeljenja za opšti kriminal MUP-a Kantona Sarajevo Zlatko Prndelj rekao je da su dve bebe umrle u Domu, a tri su podlegle u bolnici. Vatra se proširila velikom brzinom. Vatrogasci su ipak lokalizovali požar i uspeli da evakuišu preostalu decu. 20 beba je hospitalizovano, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a dve su i dalje u kritičnom stanju.

Izgorele kolevke, dečiji kreveci i igračke jesu sve što je ostalo u tri potpuno uništene spavaće sobe. Kantonalna policija obavila je uviđaj, ali uzroci požara još nisu poznati.

Kantonalni tužilac Dubravko Čampara nije mogao da potvrdi nagađanja da je požar izazvan zbog neispravnih električnih instalacija.

"Obdukcija ovih pet beba će se raditi ujutru da vidimo uzrok smrti, da li je to gušenje ili opekotine, to ne znamo još", kaže on.

"Uradićemo sve što bude potrebno da vidimo šta je dovelo do ovoga i, ukoliko neko bude odgovoran, naravno da ćemo ići u procesuiranje", kaže on.

U sarajevski klinički centar dovedeno je još jedno dete u stanju kliničke smrti, ali joj je uspešnom reanimacijom spasen život. 20 beba je zbrinuto na pedijatriji, a dve bebe su i dalje kritično, kaže portparolka kliničkog centra Biljana Jandrić.

U požaru je povređena i jedna medicinska sestra koja se brinula o bebama u Domu.

"U 06.45 je dovežena Čengić Suada, ima opekotine lica, ruku i stopala. Ne ugrožavaju joj život, ali je udahnula vrući zrak, tako da za sad još nismo utvrdili koji je stepen respiratorne opekotine, koja nju možda može kasnije ugroziti", kaže Jandrićeva.

Nesreća već danas izaziva oštre reakcije, naročito zbog toga što je samo nekoliko dana ranije kantonalno tužilaštvo pokrenulo istragu zbog navoda da je u sarajevskom porodilištu za samo 19 dana umrlo čak 11 beba. Time se postavlja pitanje odgovornosti zaposlenih u ustanovama za decu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.