Sanader: Suludi teatar Slovenije

Izvor: B92, Tanjug, 04.Jul.2009, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sanader: Suludi teatar Slovenije

Zagreb -- Premijer Hrvatske u ostavci Ivo Sanader rekao da je slovenačka blokada ulaska Hrvatske u EU jedan od razloga njegovog povlačenja iz politike.

On je u govoru na saboru Hrvatske demokratske zajednice pozvao EU da prekine "taj suludi teatar koji Slovenci pokušavaju napraviti". Sabor HDZ izabrao novo rukovodstvo, pošto je dosadašnji predsednik stranke i premijer Hrvatske Ivo Sanader podneo ostavku.

Sanader je ponovo poručio Ljubljani: "Nećete dobiti ni santimetar >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << hrvatske teritorije".

Kosor na čelu HDZ

Jadranka Kosor nova je predsednica HDZ, jednoglasno je odlučilo saboru te stranke, koji su njenog prethodnika

Ivu Sanadera imenovali za počasnog predsednika stranke.

Kako javljaju hrvatski mediji Darko Milinović izabran je za zamenika predsednice HDZ. Imenovano je i šest potpredsednika: Vladimir Šeks, Andrija Hebrang, Ivan Jarnjak, Božidar Kalmeta, Ivan Šuker i Petar

Čobanković.

"Nema prodaje hrvatske teritorije. Uprkos vašoj neevropskoj politici i politici ucene - nećete uspeti. Hrvatska će ući u EU i za to će morati glasati i Slovenija", rekao je Sanader i dobio ovacije Sabora.

"Ova Vlada je već u drugom mandatu, a posebno HDZ, uspela je pokazati evropskoj javnosti da Hrvati žive evropske vrednosti niz stoleća. Mi smo Evropa i pripadamo tamo i tamo nam je mesto. To nažalost neki ne vide, a neki se nadaju da će politikom ucena prisiliti Hrvatsku na nešto", rekao je Sanader.

Nema alternative projektu ujedinjenja EU, alternativa može biti samo konflikt i ratovi, ocenio je Sanader.

"Zato tražim od EU da prekine ovu blokadu, ovaj suludi tetaar koji Slovenci pokušavaju napraviti. Hteli su nam to napraviti i u slučaju ulaska u NATO, a nisu uspeli jer je neko lupio šakom o sto i rekao: Dosta, Hrvatska ulazi u NATO", poručio je Sanader.

Za razliku od ovog govora u radnom delu kada je obrazlagao razloge svoje ostavke, Sanaderovo obraćanje saboru u prvom svečanom delu zasedanja prošlo je, prema oceni hrvatskih medija, veoma mlako bez višeminutnog aplauza i skandiranja.

Sanader se tada osvrnuo na dvadeset godina delovanja HDZ i pozvao članstvo HDZ, u očekivanju izbora prve žene za predsednika stranke, da ide dalje i naglasio da se HDZ pred izazovima nikada nije povlačila u mišju rupu.

Mesić dao mandat Kosorovoj

Hrvatski predsednik Stjepan Mesić dao je sinoć u Zagrebu mandat za sastavljanje vlade dosadašnjoj vicepremijerki Jadranki Kosor iz vladajućeg HDZ-a.

Dosadašnji premijer Ivo Sanader podneo je u sredu ostavku na tu funkciju koju je obavljao od 2003. Predsednik Mesić je posle jučerašnjih konsultacija sa svim poslaničkim klubovima ustanovio da Kosorova ima traženu podršku većine u Saboru.

Mesić je istovremeno odbio traženje opozicionih stranaka levog centra predvođenih glavnom opozicionom Socijaldemokratskom partijom i Hrvatskom narodnom strankom za vanrednim izborima, rekavši da je sadašnji sastav Hrvatskog sabora legitiman i da je rezultat parlamentarnih izbora, pa ostavka Sanadera na taj sastav nema efekta.

Šef države je istakao da Hrvatska pod Vladom premijerke Kosor mora nastaviti započete reforme, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, ali i proces povratka izbeglica.

Mesić je naglasio da se Hrvatska ni u novoj vladi ne sme odreći svojih antifašističkih temelja, kao ni ključnih načela spoljne politike koja su, po predsedniku, zemlji donela ugled i verodostojnost u međunarodnoj zajednici.

Kosorova (56) je zahvalivši na mandatu, najavila donošenje rebalansa budžeta i izjavila da očekuje da će do kraja godine biti deblokirani pregovori o ulasku Hrvatske u Evropsku uniju.

Slovenija je blokirala dalje pregovore EU sa Zagrebom zbog spora oko granice između dve bivše jugoslovenske republike.

Članice vladajuće koalicije - Hrvatska seljačka stranka, Hrvatska socijalnoliberalna stranka i Hrvatska stranka penzionera dali su podršku Kosorovoj i najavili da će glasati o poverenju njenoj vladi, pošto smatraju da će Kosorova biti uspešan premijer.

Bezuslovnu podršku Kosorovoj dala su i trojica od osmoro poslanika manjinskih zajednica u Hrvatskoj - mađarski poslanik Denes Šoja, Rom Nazif Memedi i Bošnjak Šemso Tanković.

Poslanik Italijana Furio Radin nije dao podršku novoj mandatarki, a njegov glas zavisiće od razgovora sa Kosorovom i analize sprovođenja koalicionog sporazuma sastavljenog posle parlamentarnih izbora 2007.

Trojica srpskih poslanika iz Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) - Milorad Pupovac, Mile Horvat i Ratko Gajica, kao i poslanica Čeha i Slovaka Zdenka Čuhnil dali su uslovnu podršku.

Pupovac je kazao da, pre nego što poslanici SDSS daju poverenje Kosorovoj i njenoj vladi, treba izvršiti konsultacije o sprovođenju koalicionog sporazuma potpisanog početkom 2008. Uslov SDSS biće i osnivanje koalicionog veća s kojim će se vlada konsultovati pri donošenju važnih odluka.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mesić: Vlada Jadranke Kosor vjerojatno će pasti

Izvor: Cafe.ba, 03.Jul.2009, 18:00

NE VJERUJEM da je Vlada Jadranke Kosor sposobna obnašati dužnost premijerke do kraja mandata, ali dat ću joj mandat za sastavljanje Vlade ukoliko mi donese dokaze da ima većinu u Saboru, rekao je Stjepan Mesić koji smatra da Kosor može ostati premijerka do idućih redovnih izbora samo ako cijela...

Nastavak na Cafe.ba...

Ivo Sanader o razlozima za ostavku: Hteo sam da šokiram Hrvate i EU!

Izvor: Press, 03.Jul.2009

U intervjuu „Jutarnjem listu" bivši premijer Ivo Sanader izjavio da će šok uticati na to da se Hrvatska suoči s realnošću i da političari EU shvate da su neprincipijelni. Bivši premijer Hrvatske Ivo Sanader dan posle ostavke, koju nije obrazložio, naveo je da se, između ostalog,...

Nastavak na Press...

Mandat Jadranki Kosor

Izvor: Radio 021, 04.Jul.2009

Hrvatski predsednik Stjepan Mesić dao je mandat za sastavljanje vlade dosadašnjoj potpredsednici Jadranki Kosor, iz vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ). Dosadašnji premijer Ivo Sanader podneo je u sredu ostavku na tu funkciju koju je obavljao od 2003.

Nastavak na Radio 021...

Sanader:HDZ je stranka kontinuiteta

Izvor: NaDlanu.com, 04.Jul.2009

ZAGREB, 4. jula 2009. (Beta) - U zagrebačkoj Areni danas je počeo 13. Sabor HDZ-a, na kome će više od deset hiljada delegata izabrati novo stranačko rukovodstvo, pošto je dosadašnji predsednik HDZ-a i hrvatski premijer Ivo Sanader objavio da se povlači iz aktivne politike. Ranije je bilo planirano...

Nastavak na NaDlanu.com...

Sanader: EU da prekine teatar

Izvor: Blic, 05.Jul.2009, 02:25

U govoru na saboru Hrvatske demokratske zajednice premijer Hrvatske u ostavci Ivo Sanader juče je pozvao EU da prekine „taj suludi teatar koji Slovenci pokušavaju napraviti". Sabor HDZ izabrao je novo rukovodstvo, pošto je dosadašnji predsednik stranke i premijer Hrvatske Ivo Sanader podneo...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.