SLO: Akcije protiv utaje poreza

Izvor: B92, 10.Okt.2013, 13:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SLO: Akcije protiv utaje poreza

Ljubljana -- Slovenačka Poreska uprava pokrenula je obimnu akciju u cilju sprečavanja utaje poreza, posebno fokusiranu na barove i restorane koji posluju sa gotovinom.

Veruje se da oni masovno lažiraju podatke da bi prikrili zaradu od poreskih vlasti.

Slovenački mediji navode da će inspektori posetiti oko 2.000 barova i usredsrediti se na one za koje se sumnja da nepropisno posluju.

Prema nedavno odobrenim propisima, poreski inspektori mogu da zatvore ugostiteljske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << objekte na najviše tri dana da bi analizirali njihove poslovne knjige, zbog čega je u poslednjih nekoliko dana širom zemlje zatvoreno nekoliko barova i restorana, mada je većina ponovo otvorena istog dana, prenosi slovenačka agencija STA.

Poreska akcija dolazi nakon one lansirane ranije ove godine, kada je Poreska uprava pozvala posetioce barova da slikaju račune koje dobiju i pošalju ih da bi inspektori mogli da provere da li vlasnici kafana lažiraju podatke. Pored toga, propisi su nedavno izmenjeni pa se sada od ugostiteljskih objekata traži da instaliraju softver na kasama koji onemogućava brisanje računa.

U narednim nedaljama, poreska akcija biće proširena na cvećare i prodavce sveća, budući da Slovenci troše milione evra, uglavnom u vidu gotovine, za dekoracije groblja uoči praznika Svih svetih.

Akcija Poreske uprave deo je šire borbe protiv sive ekonomije, koju je vlada pokrenula u cilju povećanja prihoda od poreza za oko 200 miliona evra godišnje, što brojni ekonomisti smatraju suviše optimističnim planom.

Slovenački Zavod za statistiku izračunao je da je siva ekonomija 2010. "odnela" 1,25 milijardi evra. Poslovni dnevnik Finance piše da bi, čak i kada bi 100 odsto neprijavljenih prihoda bilo oporezovano, što je nemoguć zadatak, država pribavila 300 miliona evra neto.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.