SAD traže Dodikovu glavu

Izvor: Vesti-online.com, 28.Sep.2016, 03:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD traže Dodikovu glavu

Tužilaštvo BiH uputilo je poziv na saslušanje u svojstvu osumnjičenog Miloradu Dodiku zbog referenduma o Danu Republike Srpske, što su podržale SAD, a to je ukazalo da je predsednik RS jedini političar u regionu koji se suprotstavlja dominaciji Zapada, odnosno Vašingtona i Brisela.

Sarajevo se pokazalo nemoćnim da spreči izjašnjavanje naroda RS i sada je Amerika otvoreno istupila umesto bošnjačkih političara koji su još jednom pokazali da su samo marioneta >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << u njenim rukama, a Dodik se ne osvrće na pretnje hapšenjem i čak najavljuje nove referendume o svim važnim pitanjima za Srpsku uključujući i ono o ulasku u NATO.

- I tome će prethoditi referendum u RS. Ako Bošnjaci i Hrvati odluče da pristupe zapadnoj alijansi, mi ćemo glasati za "ne". Onda opet nema u NATO - kazao je Dodik.

Da podsetimo, glavni ruski zahtev preostalim vojno neutralnim balkanskim državama jeste da održe referendum o tom pitanju, a što nije zvanično pominjano posle nedavnog sastanka Dodika i Vladimira Putina u Moskvi. Taj zahtev do sada su ignorisale Crna Gora i Makedonija, a Srbija se drži vojne neutralnosti.

Sada je zamenik portparola Stejt departmenta Mark Toner saopštio je da SAD osuđuju "nelegalan referendum" u RS, koji je direktno u suprotnosti sa odlukom Ustavnog suda BiH o zabrani izjašnjavanja. On je izjavio da će Amerika podržati lokalne institucije koje traže da rukovodstvo RS odgovara za "podrivanje vladavine prava i opstrukciju primene Dejtonskog sporazuma".

- Pozivamo sve strane u BiH da se uzdrže od daljih akcija i retorike koje vode ka podelama i da se usredsrede na preko potrebne društvene, političke i ekonomske reforme - naveo je Toner.

Dodik je izjavio da na graničnim prelazima neće biti uklonjene table "Dobro došli u Republiku Srpsku" i zastave RS, a da nije sporno da se postave i zastave BiH.

- Razumljivo je da institucije BiH postave svoju zastavu, a ono što je Republika Srpska, tu će uvek biti srpska zastava - rekao je Dodik.

Prethodno se portparol Evropske komisije Maja Kocijančič izjasnila o navodnoj neregularnosti referenduma, za šta je Dodik rekao da samo doprinosi destabilizaciji BiH.

- Dan ranije održan je referendum u Mađarskoj o migrantima. Zašto se ne bavi time? EU je previše uključena u intervencionizam zajedno sa drugim zapadnim zemljama i prevršilo je svaku meru njihovo nastojanje da BiH oblikuju kako oni žele. Mi smo svoje rekli na referendumu juče - zaključio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Milorad Dodik izjavio da se ne plaši hapšenja zbog održavanja referenduma.

- Ja nisam zadužen da se bojim. Prošao sam mnoge teške situacije i nikada nisam uvažavao silu, ali sam bio svestan onoga što branim. Kao što i sada branim pravo naroda da donese odluku koja nikom ne smeta osim nekolicini birokrata. Moje hapšenje ne može opovrgnuti činjenicu da je referendum održan i da je narod jedinstven - rekao je Dodik i dodao da mogu odahnuti i organizatori referenduma jer niko nije uhapšen, niti smenjen zbog protivljenja odluci Ustavnog suda BiH o zabrani održavanja.

On je zaključio da je davno prošlo vreme Osmanlija u BiH, kada je kadija tužio i sudio. Dodik kaže da je priča oko referenduma i njegovog hapšenja nastala da bi se prikrila činjenica da u FBiH ima registrovanih više od 100 grupa sa terorističkim potencijalom.

- U Sarajevu su mislili da će ovaj referendum biti dovoljan razlog da vežbaju terorističke grupe. Smetnuli su sa uma da i mi imamo policiju koja je vrlo sposobna da se odbrani - rekao je predsednik RS i dodao da su svi pripadnici tih grupa bila pokriveni.

Dodik je ukazao i da zveckanje oružjem iz Sarajeva deo želja, a možda i planova bošnjačke političke elite koja ne se može pomiriti s postojanjem RS i vrlo bi se radovala da ostvari osvetu, čišćenje i nestanak Srpske.

- Međutim, i sam Bakir sada je izjavio da RS ne može nestati, ali se preko Suda i Tužilaštva BiH obračunava s nama - rekao je Dodik.

On je poručio i da je saglasan sa eventualnom odlukom Zapada da mu zamrzne imovinu.

- Nemam imovinu u Rusiji, ali imam u Srbiji u koju verujem - poručio je Dodik.
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik,   Vašington

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.