Izvor: B92, 26.Jul.2010, 17:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"RS će ostati privržena Dejtonu"

Banja Luka -- Predsednik RS Rajko Kuzmanović ocenio je da će i posle odluke MSP u Hagu o proglašenju nezavisnosti Kosova RS "ostati mirna i privržena Dejtonskom sporazumu".

U saopštenju iz Kabineta predsednika Republike Srpske navodi se da će RS i dalje podržavati princip očuvanja teritorijalnog integriteta Srbije.

Kuzmanović je još ocenio da odluka Međunarodnog suda pravde može imati dalekosežne posledice po očuvanje stabilnosti i teritorijalnog integriteta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svih država u svetu sa složenim etničkim sastavom stanovništva.

Kuzmanović je Ingliša obavestio o spremnosti predstavnika RS da i dalje, na principu konsenzusa i dogovora, rade na svim spornim pitanjima u BiH, posebno onim koja se odnose na približavanje zemlje Evropskoj uniji, sve dok to ne umanjuje nadležnosti, ustavni kapacitet i teritorijalni integritet RS kao sastavnog dela BiH.

Predsednik RS je ukazao i na potrebu što skorijeg zatvaranja Kancelarije visokog predstavnika (OHR) i njenu tranziciju u Kancelariju specijalnog predstavnika EU.

Američki ambasador, koji danas boravi u oproštajnoj poseti Banjaluci, poručio je da njegova zemlja ostaje privržena Dejtonskom sporazumu, ističući da BiH na putu ka EU može uspeti jedino kao funkcionalna država u kojoj lideri moraju još puno raditi na uspostavljanju kompromisa i kulture dijaloga.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.