RS: Šta će nam još kancelarija EU?

Izvor: B92, 13.Sep.2011, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RS: Šta će nam još kancelarija EU?

Banjaluka -- Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić ocenio je da međunarodna zajednica ima problem u definisanju svoje dalje politike prema BiH.

"Umesto da se zatvori misija visokog predstavnika u BiH, dobili smo i odvojenu misiju specijalnog predstavnika EU i to je pokazatelj nedostatka sporazuma unutar međunarodne zajednice o tome kako dalje", kazao je Radojičić novinarima posle sastanka sa specijalnim predstavnikom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Evropske unije u BiH Peterom Sorensenom.

Radojičić je ocenio da će naredni meseci pokazati kakav je odnos između Sorensena i visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Incka i šta ko od njih radi, izražavajući nadu da će vlasti RS imati partnerski odnos sa Sorensenom.

Prema njegovim rečima, od Sorensena se očekuje da izloži evropske standarde i principe, a da postizanje dogovora bude prepušteno domaćim političarima.

"Iza nas je vreme u kome su visoki predstavnici ili međunarodna zajednica delovali kroz 'bonska ovlašćenja'", kazao je Radojičić.

Predsednik parlamenta RS je naveo da je na sastanku sa specijalnim predstavnikom EU bilo reči o obavezama BiH koje proističu iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, pre svega o donošenju zakona o popisu stanovništva, zakona o sistemu državne pomoći i primeni presude Sejdić-Finci.

Specijalni predstavnik EU Peter Sorensen danas boravi u prvoj zvaničnoj poseti RS.

Sorensen se, osim sa Radojičićem, sastao i sa premijerom Aleksandrom Džombićem, a njegovo obraćanje novinarima najavljeno je posle sastanka sa predsednikom RS Miloradom Dodikom.

Sorensen će se danas po podne sastati i sa predsednicima Partije demokratskog progresa Mladenom Ivanićem i Demokratske partije Draganom Čavićem.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Očekuje se partnerski odnos sa misijom EU

Izvor: RSplaneta.com, 13.Sep.2011

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić izrazio je očekivanje nakon susreta sa specijalnim predstavnikom EU u BiH Peterom Sorensenom da će budući odnosi sa Misijom EU i ambasadorom biti zasnovani na partnerstvu, u kome će druga strana biti u prilici da izloži evropske...

Nastavak na RSplaneta.com...

Sorensen tražio da se ukloni zastava RS-a

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 14.Sep.2011, 12:16

Prvu zvaničnu posjetu specijalnog predstavnika Evropske unije Petera Sorensena Banja Luci obilježio je manji "incident". Naime, Sorensen je juče  tokom sastanka sa Aleksandrom Džombićem, predsjednikom Vlade Republike Srpske , tražio da se ukloni zastava RS-a. Kamermani i fotografi nisu uspjeli...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Radojičić: Spremni smo za formiranje Savjeta ministara

Izvor: Nezavisne Novine, 14.Sep.2011

BANjALUKA - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske /RS/ Igor Radojičić rekao je da su parlament i drugi predstavnici Srpske spremni na proaktivan pristup budućem formiranju Savjeta ministara BiH i rješavanju pitanja popisa, sistema državne pomoći i presude Evropskog suda u slučaju "Sejdić-Finci".

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.