Izvor: S media, 01.Sep.2012, 15:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potvrđena peta optužnica protiv Sanadera

Portparol županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić je saopštio da je peta optužnica protiv bivšeg hrvatskog premijera i šefa HDZ-a Ive Sanadera na sud stigla juče poslepodne i dodeljena je sudiji Zoranu Luburiću.

On će je nakon pregleda dati na odgovor optuženima, a onda kroz nekoliko sedmica sazvati sednicu optužnog veća na kojoj će se odlučivati o njenoj osnovanosti.

Osim Sanadera, optuženi su i bivši ministar regionalnog razvoja Petar Čobanković, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << mesar i bivši saborski poslanik HDZ-a Stjepan Fiolić, glavni direktor Inženjerskog biroa Mladen Mlinarević i Mesnice Fiolić i Centar za reprodukciju u stočarstvu kao pravna lica.

Vlada je 2009. za 79,9 miliona kuna ((10,7 miliona evra), po dvostruko većoj ceni od realne, unajmila zgradu u Planinskoj ulici u Zagrebu od Hipo Lizinga koji ju je ranije kupio od Fiolića kako bi se zamaskirala afera.

Lizing je uzet na 10 godina, od 2010. do 2019., što je dodatno povećalo trošak za PDV, kamate i druge troškove lizinga. Odluka o kupovini doneta je na zatvorenom delu sednice vlade 2. aprila 2009. godine.

Sanaderu se sudi po objednjenim optužnicama za ratno profiterstvo, odnosno primanje provizije od Hipo banke za vreme rata, kao i provizije od deset miliona evra od madjarske kompanije Mol da im isposluje preuzimanje upravljačkih prava u naftnoj kompaniji Ina.

Osim toga, Sanader je jedan od optuženih u slučaju korupcione afere u kojoj su se preko agencija Fimi medija iz državnih preduzeća isisavale pare kojima se punio crni fond HDZ-a, ali i privatni džepovi optuženih.

Četvrta optužnica odnosi se na omogućavanje da petrohemijska kompanija DIOKI nezakonito dobija struju po niskoj ceni i tu su osim Sanadera optuženi bivšim

direktor Diokija Robert Ježiće, kao i Ivan Mravak, bivši direktor Hrvatske elektroprivrede.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.