Plenković: Ne obavezuje nas presuda Arbitražnog suda

Izvor: RTS, 29.Jun.2017, 16:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plenković: Ne obavezuje nas presuda Arbitražnog suda

Hrvatska poštuje međunarodno pravo, sudove i arbitražu, ali ne prihvata one procese u kojima više nema elementarne pretpostavke za korektno vođenje tog postupka, poručio je hrvatski premijer Andrej Plenković.
Na početku sednice Vlade, premijer Andrej Plenković osvrnuo se na današnje objavljivanje odluke Arbitražnog suda o graničnom sporu Hrvatske i Slovenije, javlja HRT.

Ponovio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je da ta odluka, kakva god bila, ne obavezuje Hrvatsku, koja je izašla iz arbitražnog procesa.
Plenković je rekao da Hrvatska poštuje međunarodno pravo, sudove i arbitražu, ali "ne prihvata one procese u kojima više nema elementarne pretpostavke za korektno vođenje tog postupka".
"Kakva god bila presuda, Hrvatska njome neće biti obavezana ni na koji način. Manipulacija je za nas neprihvatljiva. Doneli smo jasnu i vrlo čvrstu odluku da ne prihvatimo dostavu te arbitražne presude jer smo izašli iz postupka. Na tom tragu će biti naše ponašanje nakon odluke i očekujem da svi zajedno konzistentno zastupamo te stavove", rekao je hrvatski premijer.
Naveo je da je Slovenija saveznica i partner Hrvatske u EU i da će se truditi da kroz dijalog reši to pitanje.
"Naša pozicija je jasna i na crti je odbrane državnih interesa Republike Hrvatske, a teritorija i granična pitanja su par ekselans pitanja od nacionalnih interesa", zaključio je Plenković.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Plenković: Presudu nećemo primeniti, Slovenija da ne preduzima jednostrane poteze

Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Jun.2017

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas da Hrvatska neće primeniti presudu arbitražnog suda o graničnom sporu sa Slovenijom i dodao da očekuje od Slovenije da ne preduzima jednostrane poteze..."Za nas ova arbitraža nema pravne učinke. Ostajemo spremni za razgovore sa Slovenijom o rešavanju...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.