Patrijarh Irinej u poseti Zagrebu

Izvor: Vesti-online.com, 07.Jun.2012, 03:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrijarh Irinej u poseti Zagrebu

Patrijarh Irinej danas započinje trodnevnu posetu Zagrebu, gde će se sastati sa najvišim političkim i crkvenim zvaničnicima Hrvatske.

Poglavar SPC će se sastati s predsednikom Hrvatske Ivom Josipovićem, premijerom Zoranom Milanovićem i zagrebačkim nadbiskupom, kardinalom Josipom Bozanićem.

Eparhija zagrebačko-ljubljanska pozvala je vernike da u 11 časova u sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu prisustvuju svečanom dočeku patrijarha Irineja i >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << članova Svetog arhijerejskog sinoda SPC.

Najviši predstavnici SPC-a dolaze u Zagreb na otvaranje nove zgrade Srpske pravoslavne opšte gimnazije "Kantakuzine Katarine Branković" i duhovnog centra na zagrebačkom Svetom Duhu što je previđeno u četvrtak u 18 sati.

Patrijarh Irinej i članovi Sinoda će se u petak ujutro sresti s kardinalom Josipom Bozanićem i stalnim većem Hrvatske biskupske konferencije u sedištu Katoličke crkve u Zagrebu. Poglavara SPC-a će zatim primiti predsednik Hrvatske Ivo Josipović u svom kabinetu na Pantovčaku, a potom i premijer Zoran Milanović, rečeno je agenciji Beta u Eparhiji zagrebačko-ljubljanskoj.

U subotu ujutro previđeno je da patrijarh služi liturgiju i osvešta kapelu posvećenu Svetom Savi u sklopu zgrade duhovnog centra na Svetom Duhu u Zagrebu. U krugovima bliskim Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj ocenjuje se da tom posetom dolazi do izražaja otvorenost vođstva SPC-a za dijalog i saradnju s Katoličkom crkvom.

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cele Italije Jovan, izjavio je, uoči patrijarhove posete, hrvatskim medijima da je posebno važno uspostavljanje dobrih crkvenih odnosa SPC-a i Katoličke crkve, koje bi patrijarhov dolazak u Zagreb trebalo da pokrene s mrtve tačke posle ratnih zbivanja.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.