Odstupili do Vukovih načela

Izvor: Politika, 13.Avg.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odstupili do Vukovih načela

Raskol u vladinom savetu za standardizaciju crnogorskog jezika

Podgorica – U vladinom Savetu za standardizaciju crnogorskog jezika došlo je do podela zbog toga što su pojedini članovi tog trinaestočlanog tela izmenili odnos prema temeljnim vrednostima crnogorskog jezika, pišu podgoričke „Vijesti”.

Pozivajući se na izvore bliske tom vladinom telu, list piše da su, uprkos tome što su nakon prve sednice Saveta jednoglasno usvojena pravopisna >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << načela, pojedini članovi odstupili su od dogovora i „sada zastupaju stavove koje će Crnogorce udaljiti od Vukovog načela piši kao što govoriš, čitaj kao što je napisano”.

Vlada je početkom godine formirala Savet sa zadatkom da standardizuje crnogorski jezik do kraja avgusta, odnosno do početka školske godine 2008/2009. godine.

Sudeći, međutim, po reakcijama onih koji su upoznati sa detaljima rada Saveta za standardizaciju, preti opasnost od potpunog prekida rada tog tela.

Prof. dr Novak Kilibarda je, komentarišući novonastale okolnosti, izjavio „Vijestima” da je očekivao da Savet obavi posao i pre isteka roka. „Valjda je gospoda kojoj je država poverila posao bila svesna njegova kulturno-istorijskoga značaja za Crnu Goru. Ja sam u svojoj lakomislenosti bio povjerovao da će udžbenici za osnovne i srednje škole biti prilagođeni toj standardizaciji”, rekao je Kilibarda i dodao da su svi istojezički narodi bivše Jugoslavije standardizovali svoj jezik, analogno svojim govornim specifičnostima i nacionalnoj nominaciji, osim Crnogoraca.

„Neka razmisle ljudi koji upravljaju Crnom Gorom zašto je to tako. Može Crna Gora imati hotele sa stotinu zvezdica, ali bez rešenih krupnih pitanja, kao što su jezičko i crkveno, Crna Gora će ostati bez svoga zvezdanoga neba”, poručio je Kilibarda. Na pitanje o primeni Vukovog načela, Kilibarda je rekao da se Vukovo pravilo „ogrešilo samo o crnogorski književnik jezik i da ga zato treba kodifikovati onako kako nas na to obavezuju jednako najveća dela crnogorske književnosti i živi jezik kojim se svakodnevno služimo”.

Tanjug

[objavljeno: 14/08/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.