Odbijen zahtev opozicije

Izvor: B92, 21.Okt.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbijen zahtev opozicije

Podgorica -- Skupština Crne Gore nije uvrstila u dnevni red sednice predlog opozicije da parlament raspravlja o raspisivanju referenduma o odluci Vlade da prizna Kosovo.

Konstatovano je, naime, da taj predlog nije dostavljen Skupštini 24 sata pre početka zasedanja, kako je predviđeno Poslovnikom o radu. Predlog za stavljanje odluke o raspisivanje referenduma na dnevni red sednice podneli su poslanici Srpske liste, Pokreta za promjene, Socijalističke narodne partije, Narodne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stranke i Demokratske srpske stranke.

Poslanici SL napustili su sednicu nakon odluke da parlament ne raspravlja o raspisivanju referenduma.

U Predlogu odluke o raspisivanju referenduma bilo je predloženo da se izjašnjavanje građana održi 14. decembra, a pitanje bi glasilo "Da li ste za to da Vlada poništi odluku o priznanju nezavisnosti Kosova".

Opozicija je ranije najavila da će, ukoliko vladajuća koalicija odbije da se odluka o referendumu uvrsti na dnevni red, zahtevati raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

TV Crne Gore ne prenosi današnju sednicu Skupštine.

Skup podrške Mandiću

Više od hiljadu građana koji su pešice došli iz više gradova unutrašnjosti, okupilo se sinoć na platou ispred Skupštine Crne Gore, zajedno sa Podgoričanima, u znak podrške lideru Srpske liste Andriji Mandiću, koji sedmi dan štrajkuje glađu.

Njima, kao ni prisutnim poslanicima opozicije i novinarima, nije bilo dozvoljeno da uđu u Skupštinu, a ni Mandić nije mogao da izađe iz zgrade parlamenta jer mu obezbeđenje ne bi dozvolilo da se vrati u stranačke prostorije, gde štrajkuje.

Zahtev opozicije odbacio je premijer Milo Đukanović.

On je tokom premijerskog sata u parlamentu poručio da Vlada Crne Gore nije ishitreno i nepromišljeno donela odluku o priznanju nezavisnosti Kosova i da je zato neće povući.

Ukoliko vladajuća koalicija odbije da se odluka o referendumu uvrsti na dnevni red ili nakon rasprave glasa protiv nje, opozicija će zahtevati raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Demokratska partija socijalista ranije je poručila da nije prihvatljiv nijedan zahtev opozicije povodom odluke Vlade Crne Gore da prizna nezavisnost Kosova.

Crnogorska opozicija zatražila je razgovore sa ambasadorima vodećih svetskih država povodom situacije u Crnoj Gori nakon odluke Vlade da prizna nezavisnost Kosova.

Zatraženi su sastanci sa ambasadorima SAD, zemalja EU, Rusije i Kine.

Razgovore su zatražili Srpska lista, Pokret za promjene, Socijalistička narodna partija, Narodna stranka i Demokratska srpska stranka.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Narodna stranka tvrdi da policija privodi njene članove

Izvor: Kurir, 20.Okt.2008, 15:37

PODGORICA, 20. oktobra 2008. (Beta) - Opoziciona Narodna stranka (NS) saopštila je danas da crnogorska policija sve česće privodi njene članove zbog njihovog protivljenja priznanju Kosova od strane Crne Gore. U saopštenju NS je pomenut "upad" policije u kuću potpredsednika opštinskog odbora te...

Nastavak na Kurir...

Vuković: Referendum bi bio protivustavan

Izvor: Kurir, 20.Okt.2008

PODGORICA, 20. oktobra (Tanjug) - Raspisivanje referenduma o odluci vlade da prizna nezavisnost Kosova bilo bi protivustavno, jer je u nadležnosti vlade da vodi unutrašnju i spoljnu politiku i priznaje druge države, ocenio je danas funkconer crnogorske vladajuće Demokratske partije socijalista Miodrag...

Nastavak na Kurir...

Mandić odbio ponudu vlasti

Izvor: Kurir, 22.Okt.2008, 06:37

BEOGRAD - Andrija Mandić, lider Srpske narodne stranke i Srpske liste, odbio je ponudu crnogorskih vlasti da prekine štrajk glađu kako bi zauzvrat zahtev opozicije za održavanje referenduma bio stavljen na dnevni red Skupštine, kaže Emilo Labudović, poslanik Narodne socijalističke stranke. Labudović...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.